Házi kenyér - tökéletesen (loaf of bread)

2011-04-29

sponsored links

A bevált és jól mûködõ kenyeres receptek (DNK- türelmes kenyér, krumplis, bagett) mellé néha érkezik új inspiráció is. Mely valamiben más, de semmiképpen nem a bonyolultságra értem. Egy kihívás, mert nincs otthon már csak száraz. Rábukkantam egy tök jó kis bejegyzésre, sandra easy cooking blogjában. Nem volt megállás. Wake up the baker, inside you! Linkeljetek be saját, kedvenc kenyér recepteket. Köszi:)
Hozzávalók 2 x 800 gr kenyérhez (becsült súly)
- 1,13 kg kenyérliszt (BL-80)
- 1 teáskanál cukor
- 2 evõkanál só
- 1 evõkanál sütõpor
- 1 zacskó szárított élesztõ
- 720 ml langyos víz (3 pohár)
- szõlõmag olaj (opcionális)
- zabpehely a tetejére (opcionális, úgyis leesik róla)
- fakanál, nagyon nagy kelesztõ tál, sütõlemez
Elkészítés
A lisztet, sót és sütõport összekeverjük. Kicsit úgy hagyjuk (chemistry). Hozzákeverjük a cukrot, élesztõt. Majd lassanként, több részletben a langyos vizet.Fakanállal kevergetjük, egyre nehezebb lesz. Lisztezett deszkára borítottam, s kézzel jól átgyúrtam, dagasztottam. Nem ördöngösség, kicsit ragadt az elején, megliszteztem s már nem ragadt. Ne legyünk lusták, ne becsüljük alá magunkat. Gyúrjunk, dagasszunk. Mindezt összesen 5 percig, rugalmas, sima tésztát kapunk. Visszatettem a kelesztõ tálba (ami egy óriási, üveg, salátástál volt), letakartam és meleg helyen (begyújtott, pislákoló sütõ tetején)20 percig kelesztettem. Kicsit gyúrogattam, majd ismét letakarva kelesztés 30 percig. Ekkor kilisztezett deszkára került megint, kilapítottam, két felé vágtam, s két forma cipót, veknit hajtogattam belõle.
Sütõpapírral fedett sütõlemezre (tepsi) tettem, nem túl közel egymáshoz, mert megnõnek sütés közben. 3 helyen bevágtam a felületüket, megkentem (szõlõmag)olajjal és még tíz percig kelhettek, magukban.

200 fokra melegített sütõbe tettem, 50 perc alatt, a sütõlemezt egyszer megfordítva, szép barnára sütöttem. Tökéletes lett. Ropogós. Forrón is vágható, annyira finom, annyira klasszik, fehér finomság, hogy éjfélkor meg is szegtük a fogadalmat (a nem eszünk fogmosás után) és a kenyeret is. 

snidlinges éjféli finomság

Folytats a blogon ... beastie-bistro.blogspot.com/2011/04/h...

sponsored links

Keres?s