Házi bársonyos csokifagyi

2014-05-22

sponsored links

A blog indulása óta várom a pillanatot, amikor megírhatom az egyik kedvenc elméletemet, miszerint is:

?A felnõtt lét egyik legjobb része, hogy bármikor ehetünk bármennyi fagyit.?

Mit nekünk pont a mondat végére?! Ide felkiáltó jel kell! Gondoljunk csak bele, nincs többé könyörgés a fagyisnál, hogy naaaaa lécci, hadd egyek három gombócot, már nem is fáj a torkom. Vége az olyan mondatoknak, hogy majd ebéd után, vagy majd ha már ettél rendesen. Pfffffff, kérem szépen, leülhetünk egy doboz (!) fagyival késõ este, vagy éppen reggelizhetünk fagyit, ha ahhoz van kedvünk. Most mondja valaki, hogy ez nem az egyik legnagyobb királyság  a felnõttéválásban! :)



Csokifagyi



És most itt a pillanat, amikor elkészült az elsõ itthoni fagyim! Tényleg nem fogható semmihez ez az érzés. Amikor a semmibõl (persze nem semmik, de a konyhapultra kipakolva még nagyon nem fagyikinézetûek) egyszercsak ott kerekezik a masinában a massza, ontja a csokiillatot, és percrõl percre jobb állaga lesz. Fagyigépet mindenkinek!

Nekem például úgy lett gépem, hogy a múltkor gyõzedelmeskedett felettem az impulzusvásárlás. Amúgy nem jellemzõ rám, a múltkor sem jöttem haza két pár fülbevalóval és egy új cipõvel arról a találkozóról, amikor az egyik barátnõmmel egy fontos fellépésére kerestünk neki outfitet, ohh dehogy! :) Szóval sétálgattam a Spar polcai között a heti bevásárlást intézve, aztán hirtelen megpillantottam Arielt (igen elneveztem :) ), aki egymagában árván figyelt a leárazott termékek polcán. Megnézegettem, gyorsan rákerestem a neten, hogy amúgy milyen árban lenne és írnak-e róla esetleg valamit, majd telefonos segítséget is kértem Atitól, aki megerõsített benne, hogy nekem KELL egy ilyen masina, úgyhogy boldogan öleltem kis barátomat és együtt jöttünk haza. A mûszaki érdeklõdésûeknek mondom, hogy õ egy Ariete márkájú fagylaltgép (Gran Gelato 638), 0,8 literes tállal, ami valamilyen duplafalú és ezért nagyon jól tartja a hõt.

Egyáltalán nem bonyolult dolog fagyit készíteni otthon (gép nélkül is csak közepesen macerás egy 3 fokozatú skálán), még a híres fõzött fagyit sem! Lássuk is!



házi csokoládé fagyi



Hozzávalók (nekem ez a mennyiség pont kitöltötte a gépet):

3 tojás sárgája

25 g méz

40 g nádcukor / barnacukor

250 ml tej

200 g tejszín

80 g csokoládé (én 70%-os étcsokit használtam)

csokis ostyadarabok, nápolyiforgács, bármi :)



Mivel még sosem fõztem fagyit, egy biztos forrást kerestem, így ez a recept Praliné Zsuzsitól származik. Nagy mázlim volt, mert tényleg pont belefért a masinámba, és persze iszonyat finom volt, de legközelebb én 100 g csokit fogok beletenni és 50 g cukrot. (Zsuzsi 100%-os csokit ír, hát lehet, hogy ezért nem volt nekem kellõen csokoládés az elsõ próbálkozás.)

A tojássárgáját kikeverjük egy edényben a cukorral és a mézzel, majd felöntjük a tejjel és alacsony lángon fõzni kezdjük. A forráspontot nem szabad elérnie, ha valakinek van hõmérõje, nézze azzal, ohgy 80-82 fokos legyen a cucc. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor pedig fõzzük 3-4 percig, de ne forrjon, és ha akkor már ?nyomot hagy? a massza a kanál hátán (belemerítjük a kanalat és a hátoldalán az ujjunkkal egy csíkot húzunk, ha megmarad a csík, akkor jó), akkor keverjük bele a csokit. Habverõvel szépen el lehet dolgozni. Vegyük le a tûzrõl és keverjük hozzá a tejszínt is.

A masszánkat most le kell hûteni szobahõmérsékletûre, aztán mehet a hûtõbe is. A gépnél azt írják, hogy a fõzött alapot érdemes pár óráig hûtõben tárolni, mielõtt betennénk a duplafalú csodatálba. Én is így tettem, majd megbabonázva néztem a gépet, ahogy besûríti, krémesíti a csokifagyimat, az én házi csokifagyimat. :) Mielõtt lezártam volna Arielt, beleszórtam 50 g csokis ostyát, de bármilyen ropogós cucc megteszi, szerintem nagyon feldobja a fagyit.

Akinek pedig még nincs ilyen kisbarátja, aki fagyit gyártana, öntse egy széles lapos tálba a masszát, tegye a mélyhûtõbe, és óránként keverje át mixerrel. Állítólag 3-4 keveréssel már jók vagyunk, na most ez én is csak hallomásból mondom. Inkább járjatok nyitott szemmel a világban, és csapjatok le egy leárazott, elárvult fagyigépre! ;)

Éljen a fagyi! Gyertek a facebookra is, ahol még több kép vár Titeket!



photo 4




Hasonló bejegyzések:




photo 03
Oreo-s brownie torta


photo 2
Tripla csokis cupcake


p3
Csokis-diós banánkenyér


eckler
Én és az éclaire fánk ? 3:1




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/05/22/ha...

sponsored links

Keres?s