Hájszélyes

2014-01-02

sponsored links

Kicsit eltûntem az utóbbi hónapban, ami nem jelenti azt, hogy nem fõztem/sütöttem, sõt, csak valahogy nem igazán volt kedvem beírni, vagy egyáltalán fotó sem készült róla (az ünnepi étkezéseket nem akartam fotózással zavarni) vagy olyat fõztem, ami már szerepel a blogon. De azért van néhány recept a tarsolyomban, hiszen már karácsony elõtt megvolt a disznóvágás nálunk, ahol segítettem, figyeltem s fotóztam is közbe. Most egy olyan recept következik, ami a mi családunkban is már ritkán készül, de az én és a ti kedvetekért most nagymamám, nagynéném, anyum segítségével elkészítettük, meg is ettük karácsonykor, isteni finom volt. A hozzávalókat nem tudom grammra pontosan megadni, mindannyian tudjátok ilyen recepteknél nem nagyon lehet, hisz mindent szemre mér az igazi háziasszony.


Hozzávalók: a disznó hájának szélén található vékony húsos rész, a disznó hájáról lefejtett vékony hártya amibe göngyöljük, fõtt rizs, só, bors, csomborliszt (szárított csombor lemorzsolva, átszitálva).
Elkészítése: A disznó hájának szélén található vékony húsos részt levágjuk, ez maga a hájszély. A hájról óvatosan lefejtjük a rajta található hártyát, ebbe fogjuk belegöngyölni a hájszélyest. Régebb a hájszélyest a disznó alaposan megmosott, megtisztított vastagbelébe töltötték, de annak megtisztítása egy asszonynak szinte egész napi munkája, így ma nem nagyon vállalkozik rá senki, ehelyett a hájról lefejtett hártyába göngyöljük.
Egy nagyobb vágódeszkára kiterítjük a hártyát valamint mellé a hájszélyet. A hájszélyet sózzuk, borsozzuk, csomborliszttel bõven fûszerezzük, vékonyan megszórjuk fõtt rizzsel, amit szintén sózzunk, borsozzunk, csomborliszttel fûszerezünk, mert az adja a jó ízt neki. Ezután hosszában feltekerjük, belegöngyöljük a hártyába, s hogy ne essen szét átkötözzük vastag fonallal. Az így elkészített hájszélyest a májas fõzõvizében megfõzzük, 2 - 3 napig hideg helyen szikkadni hagyjuk, majd megfüstöljük. Töltött káposztába vagy Lucskosba fõzzük bele.

A hájszélyes elkészítése lépésrõl - lépésre képekben:











Folytats a blogon ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2014/01...

sponsored links

Keres?s