Homoktorta sütés nélkül - édes emlékek

2011-05-01

sponsored links

Legutóbb kedves barátainkhoz voltunk hivatalosak, lakásnézõ buliba. Mi más lenne ez, mint nagyszerû alkalom egy tortához? Most sem idõm, sem kedvem nem volt a számomra megszokott bevonatos tortához. Másrészrõl pedig már jó ideje vártam az alkalmat, hogy elkészítsem A HOMOKTORTÁT.
A blogomat is homoktortának kereszteltem el, konkrétan errõl a (sütés nélküli) édességrõl. Röviden, pár mondatban: néhány évvel ezelõtt, egy kellemes nyári estén, egy jól sikerült lánybúcsúra az egyik csajszi homoktortát hozott. Akkor és ott csak egyetlen falat erejéig kóstoltam, de nagyon mély nyomokat hagyott bennem! Nagyon-nagyon ízlett!




Amikor tervezgettem az írást és nevet választottam a blogomnak, akkor több érv is emellett szólt. Szeretem a többszörös összefüggéseket, a szójátékokat és egyébként is, a szavak finomságát és hangulatát. Emiatt szeretek írni és olvasni is. Bár néha a fanyar szóvicceimmel és szófacsarásommal sokak agyára megyek. Hiába, én csak egy "flúgos szõke" vagyok! :)
Szóval miért HOMOKTORTA? Az Alföldön lakom, konkrétan a homokhátság egy csöndes falujában. Aki járt már erre tudja, mennyire jellemzõ itt a homok. Ide születtem, fontos és meghatározó élmények fûznek ehhez a vidékhez.
A másik ok pedig a játék! Hát ki ne sütött volna óvodás korában tortát a homokozóban? Igen, mekkora élvezet ott szitálgatni, merni a homokot, kanalazni a formába és "megsütni" azt. Végül szépen kiborítani és jól meghinteni "porcukorral"! Nekem a konyhában, tortázással eltöltött idõ mind-mind ekkora élvezet és szórakozás. Úgy belemerülök, akár egy kislány a játékba.
Igen, úgy ahogy van, nekem nagyon találónak tûnt a Homoktorta blogcím. Nem volt más hátra, mint életemben elõször elkészíteni az én homoktortámat!
 Igen, a homoktorta receptek 99 százaléka nem ezt a verziót írja le, de nem is én lennék, ha beálltam volna a sorba! Szóval ez egy nagyon krémes, sütés nélkül elkészíthetõ torta. Vaníliás, kókuszos és én dió helyett mandulával készítettem (a dióra allergiás az egyik vendég).
A recept Eve and Apple-tõl származik, innen. Én kapásból háromszoros adaggal készítettem el, ebbõl lett egy 24 centis normál torta, meg egy minike itthonra. A megérzéseim ellenére pontosan követtem a receptet, pedig annyira sokallottam a vajat bele. Hát tényleg egészen tömény édesség született, fogyasztás elõtt mindenképpen érdemes hagyni szobahõmérsékleten, úgy egészen krémessé válik.
Egyébként való igaz, hogy szépen szeletelhetõ - többek állítása szerint finom is volt :)
Legközelebb a vaj mennyiségének maximum háromnegyedét fogom beletenni, kipróbálom, hátha úgy jobban nekem való lesz az íze és az állaga.

Homoktorta sütés nélkül (24 cm tortakarikához)
Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 4 vaníliás puding
  • 10 evõkanál cukor
  • 50 dkg vaj (eredetileg ennyi, de érdemes azért kicsit lecsökkenteni a mennyiségét - majd kipróbálom és javítom a receptet)
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 2 zacskó/2 dkg vaníliás cukor
  • 20 dkg kókuzszreszelék
  • 20 dkg darált mandula (ez lehet dió, vagy akár mogyoró is)
  • 4 dl habtejszín
A 4 pudingot a cukorral megfõzzük 1 liter tejben. Amikor a puding kihûlt, akkor mixerrel hozzákeverjük a szobahõmérsékletû vajat - egyenletes masszává keverjük. Elosztjuk három egyenlõ részre, az egyikbe kerül a darált keksz és a vaníliás cukor, a másodikba a kókuszreszelék, az utolsóba pedig a darált mandula. Én elõtte meg is pirítottam a mandulát, mert ez semeddig sem tart, viszont az íze nekem sokkal jobban bejön így.
A tortakarikába elõször a kekszes masszát simítjuk bele, utána a kókuszos következik, majd pedig a diós.Beirányítjuk a hûtõbe. Utána értelemszerûen a tejszínt habbár verjük és tetszés szerint bevonjuk.
Mielõtt ettük, hagytuk megpuhulni a tortát (nem volt hûtõben), így a vajassága is inkább krémes lágyságba fordult át.
A dekorálásra habfelveréssel együtt 3 percem volt, így most ne arra tessék figyelni!
Két pillangót biggyesztettem a közepére, a most összeköltözõ fiatal pár jelképéül! Ildi és Ati, további minden jót Nektek és jó vacsora közbeni tévézést!

Folytats a blogon ... homoktorta.blogspot.com/2011/05/homok...

sponsored links

Keres?s