Hogyan ehetünk elég kalciumot tejtermékek nélkül?

2014-06-10

sponsored links

Amikor elõször ülök egy asztalhoz egy társasággal, gyakran merül fel a kérdés, hogy ha nem eszem tejtermékeket, akkor hogyan viszem be a szervezetem számára szükséges megfelelõ mennyiségû kalciumot? Úgy tûnik, ez a téma sokakat érdekel, ezért csokorba gyûjtöttem a kérdéssel kapcsolatos, számomra legérdekesebb tényeket, gondolatokat.

Házi barna rizstej

A tejtermékek jót tesznek a csontjainknak?

Egyre több hang szólal fel a tej ellen. Sokan evolúciós okokra hivatkoznak: az ember több évmilliós fejlõdése során mindössze kb. 10.000 éve fogyaszt tejtermékeket, ráadásul mi vagyunk az egyetlen faj a földön, amelyik felnõttkorban is fogyaszt tejet, tejterméket. Szerintem még ennél is különlegesebb, hogy egyik más faj egyedei sem fogyasztják más állatok tejét. Elvégre a tehéntej is a borjúnak készül, a kecsketej a kecskegidának, stb.
Mások szerint a hõkezelt és a nyers tej közötti különbség olyan hatalmas, hogy egy napon sem lehet említeni a kettõt: a pasztörizált tej összetétele kicsit megváltozik, emiatt a benne lévõ fehérjék nehezebben emészthetõek lesznek, az ásványi anyagok - köztük a kalcium is - rosszabbul szívódnak fel.
A tejet évtizedek óta, mint az erõs csontok építõkövét reklámozzák, ezért így is él a köztudatban. Szerencsére, az érvek és ellenérvek között készültek randomizált tudományos vizsgálatok, amelyekben éppen azt vizsgálták, hogy az emelt tejtermékbevitel kedvezõ hatással van-e a csontfelépítésre. A válasz egyértelmû igen lett: mind gyermekkorban (1,2,3), mind felnõtt (4,5,6), mind idõs korban (7,8,9) a fokozott tejtermékbevitel javította a csontsûrûséget anélkül, hogy a vérzsír arányok vagy a testsúly nem kívánt változásait idézte volna elõ.

A tejtermék az egyetlen jó megoldás?

Mi a helyzet, ha ennek ellenére nem tudunk vagy nem akarunk tejtermékeket fogyasztani?
Olvass tovább!

Folytats a blogon ... www.mindenmentes.hu/2014/06/hogyan-eh...

sponsored links

Keres?s