HETI ÍZPRÓBA: PARADICSOMI IDÕK

2014-08-10

sponsored links


Paradicsomi idõket élünk: korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll ez a finom, és rendkívül egészséges zöldség ? amit nyersen, turmixszolva, passzírozva, fõzve, számos étel alapanyagaként felhasználhatunk. Régebben jómagam nem igazán szerettem a nyers paradicsomot, ma már nem telhet el úgy nap, hogy ne ennék meg belõle legalább kettõt-hármat. A szabadföldi ? nap érlelte paradicsom ízénél nincs is jobb ? pláne, ha az a saját kiskertedben- vagy manapság már ez sem lehetetlen: saját cserepedben - terem. Érdemes vele próbálkozni?



Egy kis történelem

Közép- és Dél-Amerika az õshazája. Európába a 16. sz. végén került: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedõk vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon nagy mennyiségben termesztik.
Hazánkban, kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak azok, akik elõször nagyobb mennyiségben termesztették. Nagyobb paradicsomtermõ tájak Magyarországon: Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi), Kecskemét és Nagykõrös vidéke (az I. világháborútól), Hatvan és környéke (az 1930-as évektõl).

Fajtái



Számos fajtája ismert: alakra, színre, fogyasztási módra, ízre különbözõek. Vannak:
  •     Növekedési típus szerint folytonos, determinált és fél determinált fajták
  • bogyóalak szerint gömb, lapított, megnyúlt és szögletes alakúak
  • termesztési mód szerint szabadföldi, hajtatási és mindkettõre alkalmas fajták
  • lehetnek több rekeszûek, nagy bogyójúak, sárga vagy piros színûek, gömbölyû és kúpos alakúak
  •   kis bogyójúak
  • cseresznye alakúak, piros és sárga színûek
  • körte alakúak, sárga színûek
  •  hosszában barázdáltak, paprika alakúak

Felhasználása

Szerencsére sokrétû: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítõitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak fõzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.


Táplálkozás élettani hatásai:

  • magas vitamin-,és ásványi anyag tartalommal rendelkezik ( vitaminok közül legjelentõsebb a C-vitamin (20?30 mg), de ezen kívül még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentõs mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Ásványi anyagok közül káliumtartalma kiemelkedõ, de található még benne molibdén, mangán, réz,  magnézium, foszfor és vas.
  • kellemes ? semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkõsav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja
  • a benne található likopin egészségmegõrzõ hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintõ daganatok megelõzésében. Ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erõsíti az immunrendszert.
  • benne található legfontosabb antioxidánsok: karotinoidok, C-vitamin, flavonoidok és polifenolok.
  • védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • segít gyulladásos megbetegedések esetén
  • csökkenti a gyomorsavtúltengést
  • megelõzi a vér besûrûsödését
  •  külsõleg (pl. arcpakolás) alkalmazva helyreállítja a bõr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bõrre
  •  méregteleníti a szervezetet
  • kalóriaszegénységének köszönhetõen diétázók alap-alapanyaga lehet
  • csonterõsítõ
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  • gátolja a vérlemezkék összecsapódását
Látható: paradicsomot enni KÖTELEZÕ feladat egészségünk megõrzése, betegségeink legyõzése érdekében. De mit tehet az, aki képtelen nyersen elfogyasztani? A válasz egyszerû: készítsen paradicsomos ételeket



RECEPTEK

További érdekességek és receptek:

PARADICSOM KRÉMLEVES

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 evõkanál olaj, vaj, 2 evõkanál liszt, 4 dl tej, 2 tojás, só, édesítõszer, petrezselyem zöld
A burgonyát és a paradicsomot felaprítjuk, hozzáadjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, sós vízben puhára fõzzük és áttörjük. Világos rántást készítünk, felöntjük az áttört levessel és felforraljuk. A kész leveshez hozzáöntjük a tejet, amelyben elõzõleg elhabartuk a tojást Ízlés szerint sózzuk, és apróra vágott petrezselyem zölddel díszítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

HIDEG PARADICSOMLEVES

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 20 dkg uborka 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg reszelt vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom, köménymag, fehér bors, só.
A paradicsomokat turmixgépben pépesítjük és leszûrjük - õrölt köménymaggal, reszelt hagymával, zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Belekeverjük a kockára vágott uborkát és paprikát, citromlével, õrölt borssal fûszerezzük. Lehûtve tálaljuk.

PARADICSOMOS SAJTFELFÚJT

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 4 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só.
A vajból, a liszttel és tejjel sûrû mártást fõzünk. Belekeverjük a reszelt sajt felét és a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A krémmel megtöltjük a paradicsomokat, sütõlemezre rakjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, a tetejére szórjuk a maradék sajtot. Forró sütõben megsütjük, azonnal tálaljuk.



CITROMFÜVES PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 dl tejföl, 20 dkg majonéz, 3 evõkanál mustár, fél citrom leve és héja, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és metélõhagyma, citromfû, lestyán, só
A zöldfûszereket felvágjuk. Összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a majonézzel. Hozzáadjuk a tejfölt, mustárral, citromlével és sóval ízesítjük. Majd belekeverjük a karikára vágott paradicsomot.

PARADICSOMOS ZÖLDBAB

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 kg paradicsom, 5 pár virsli, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, só.

A zöldbabot sós vízben puhára fõzzük. A felkockázott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikára szelt virslit, a finomra vágott hagymát és a kockára vágott paradicsomot. A fûszerekkel ízesítjük, végül beletesszük a zöldbabot, forrón tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKEMÁJ


Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 70 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj,
6 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, törött bors
A csirkemájat feldaraboljuk. Az hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat és erõs tûzön pirítjuk. Borsozzuk. Az elkészült májat az olajból kiszedjük. A paradicsomot felszeleteljük, és a máj sütésébõl visszamaradt olajban megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fûszerezzük. A pirított paradicsomot tálra rendezzük, rátesszük a májat, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

PARADICSOMOS PULYKA

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 kg paradicsom, 10 dkg vaj, 2 nagy fej vöröshagyma, oregánó, zsálya, só.
A pulykamellet felcsíkozzuk. A vajban a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst, megsózzuk, tovább pirítjuk. A paradicsomot összeturmixoljuk, majd ráöntjük a megpárolódott húsra. Oregánóval és zsályával fûszerezzük. Fedõvel letakarva még 10-12 percig pároljuk. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

PARADICSOMLÉ

Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, kakukkfû, tárkonylevél, só, nátrium-benzoát
A paradicsomot megfõzzük és áttörjük. A zöld fûszernövényeket apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomléhez, és 8-10 percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük a tartósítót, tiszta üvegekbe töltjük, és száraz gõzbe téve hagyjuk kihûlni.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/08/heti-...

sponsored links

Keres?s