HETI ÍZPRÓBA : MEGÉRKEZETT BAGAMÉRI !

2014-07-20

sponsored links

FAGYLALT

A fagyival és a jégkrémmel úgy voltam, mint Gombóc Artúr a csokoládéval ? minden fajtáját szeretem. Szerettem a klasszikus ízeket (csoki, vanília, puncs,), szerettem a gyümölcsösöket, a fõzöttet, a szirup nélkülit, a szirupokkal megbolondítottat ?egy volt a lényeg: IDE VELE, DE AZONNAL! Ma már kizárólag csak a diabetikus változatok ízeit élvezhetem,(bevallom, azért néha-néha engedek a csábításnak és megjutalmazom magam) de nem panaszkodom ? nincs is miért, hiszen ezekbõl is ? végre kezdik felismerni milyen fontos, hogy létezzen ilyen is - bõvül a kínálat, ha pedig nem találok a számomra megfelelõt ? egyszerûen elkészítem itthon, saját kezûleg. Ez ráadásul több szempontból is elõnyös: egyrészt nem kell azon ?sakkoznom?, hogy valójában mennyi is a szénhidrát-tartalma, másrészt mindig friss, és természetes alapanyagokat használhatok fel hozzájuk ? az anyagi megfontolásokról nem is beszélve. De még mielõtt elmerülnénk a házilag elkészíthetõ hûs finomságok receptjeiben ? kalandozzunk el ?Fagylalt ország? jéghideg vadregényes tájain.

FAGYI-TÖRTÉNELEM DIÓHÉJBAN

  • feltételezések szerint a fagylaltot elõször a kínaiak ismerték, és egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba
  • ötezer évvel ezelõtt hóból, tejbõl és gyümölcsökbõl kevert jeges édességet fogyasztottak - ez a gazdagabbak kiváltsága volt
  • Hippokratész a betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár pedig több száz kilométerrõl is hajlandó volt jeget hozatni az elkészítéséhez
  • elõállítása, és folyamatos hûtése óriási feladat elé állította a készítõket, ami drágává is tette a terméket
  •  Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje
  • a fagylalt közkedveltségét a tölcsér 1904-es feltalálása növelte. A tölcsér feltalálása elõtt a fagyit visszaváltható üvegcsékben árusították. Az édes ostyában árusított jégkrém ötlete Italo Marchiony, olasz emigráns nevéhez fûzõdik, aki a nyári kánikulában a vásárlók rohama miatt hamar kifogyott az üvegedényekbõl, ezért megkérte a goffrit áruló szomszédját, hogy készítsen pár vékonyabb tölcsér alakú ostyát a számára. Az ötlet olyan jól bevált, hogy hamarosan megjelentek az elsõ kizárólag tölcsért készítõ sütödék is.
  • 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a ?jégkrém pálcikán? elnevezéssel forgalomba kerülõ, csomagolt fagylaltját.
  • Magyarországon a XVIII. században terjedt el, akkor még?hideg nyalatnak? nevezték.

MI IS A FAGYLALT?

?Üzemi?változata: tejbõl vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítõkbõl (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítõanyagok, aromák, színezékek, emulgeálószerek) és adalékanyagokból készült hideg édesség.

Szerencsére ?házi? változata is elkészíthetõ,és számos helyen kaphatóak az úgynevezett ?kézmûves fagylaltok? is, amelyek hagyományos alapanyagokból készülnek, természetes ízesítõ-, színezõanyagok, gyümölcsök, csokoládék felhasználásával.

A fagylalt üvegkehelybõl vagy ostyából készült fagylalttölcsérbõl is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak. s bármilyen hihetetlen, de léteznek zöldségfagylaltok is. 


 FAGYLALT-FAJTÁK

PARFÉ: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhûtõbe helyezik. Tortaként szeletelhetõ.

SÖRBET: kizárólag gyümölcspürébõl, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hûtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

SÜLT FAGYLALT: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütõbe tenni

JEGES JOGHURT: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel

JÉGKÁSA: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható



MIÉRT JOBB A HÁZI FAGYLALT?
Sok-sok érv szól amellett, hogy idõt szánjunk az elkészítésére:
  • természetes alapanyagokból készül
  • kihasználható a szezonalitás (eper-szezon: eperfagyi, málna-szezon: málnafagyi, stb.)
  • egészségesebb, mert nem tartalmaz szintetikus színezékeket, ízesítõket, és szabályozni tudjuk a zsír és szénhidrát-tartalmát
  • elkészítése közös program (ahogy az elfogyasztása is)
  • olcsóbb

 A HÁZI FAGYLALT ALAPANYAGAI
  • szezonalitásnak megfelelõ gyümölcspüré, gyümölcslé
  • tej  és/vagy tejszín
  •  tojás
  • joghurt
  • ízesítõszerek: csoki darabok, diók, mogyoró, esszenciák, kivonatok, gyümölcs darabok, likõrök
  • édesítõszerek: cukor, fruktóz, méz, agavé szirup, juhar szirup, édes gyümölcspürék

A HÁZI FAGYIKLÉSZÍTÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

?        Jó, ha van fagylaltgép ? ettõl lesz krémes és lágy a fagyink hisz az elkészített fagyi masszába a folyamatos keverés során levegõbuborékokat juttat, de ha nincs ? az sem baj ?mert ha a masszát egy fagyálló tálba töltjük, és betesszük a fagyasztóba, elég egy-két óránként robotgéppel átdolgozni ? legalább 3-4 szer ? s már kész is a finomság. Jó ha van kéznél:  turmixgép,  habverõ,  szûrõ, keverõtálak, lapos fakanál, fagyálló formák, edények

A FAGYLALTOK ÖSSZETÉTELÜK ALAPJÁN LEHETNEK:
  • tejfagylaltok,(olyan készítmény, melynek elkészítéséhez tejet (vagy azt pótló tejkészítményt), cukrot, tojást, ízesítõ-, esetenként minõségjavító anyagot használunk fel.
  • tejes fagylaltok, (olyan tejfagylalt, melynek elkészítéséhez növényi eredetû zsiradékot is felhasználnak)
  • tejszínes fagylaltok, (olyan készítmény, melynek elkészítéséhez tejszínt, tejet, tojásfehérjét, cukrot, ízesítõanyagot és esetenként minõségjavító anyagot használnak fel)
  • gyümölcsfagylaltok,(friss vagy gyorsfagyasztott gyümölcsbõl, egyes gyümölcskészítményekbõl, cukorból és vízbõl, illetve konzerv gyümölcsfagylalt-keverékbõl, gyümölcsfagylalt-sûrítménybõl, gyümölcsfagylalt-pasztából vagy gyümölcsfagylalt porból és vízbõl készül. Tojássárgáját nem tartalmaz)
  • gyümölcslé fagylaltok, (ebbe a csoportba csak a citrom-, lime- és narancsfagylalt, illetve a belõlük elõállítható tutti-frutti fagylalt tartozik. Ha a fagylaltkeverékben kellõ mennyiségû citrom-, illetve narancslé van, a fagylalt kellemesen savanykás ízû és a gyümölcslére jellemzõ aromájú lesz)
  • joghurtos fagylaltok (olyan készítmény, mely készítéséhez jelentõs mennyiségû natúr vagy ízesített friss joghurtot vagy joghurt port használnak fel)
  • zöldségfagylaltok (a zöldségfagylaltok elkészítéséhez friss, fagyasztott vagy konzerv zöldségpüréket, zöldségleveket használnak fel. Általában kevés cukorral vagy teljesen cukor nélkül készítik)
RECEPTEK

ÕSZIBARACK FAGYI

Hozzávalók: 50 dkg friss õszibarack, 15 dkg cukor/vagy ennek megfelelõ édesítõszer, 3 dl tejszín, 4 tojássárgája, ? citrom leve

A tojássárgáját es a cukrot alaposan felverjük. A tejszint felmelegítjük, a felvert tojássárgáját óvatosan hozzáadjuk. A masszát egy fazékban alacsony hõmérsékleten felmelegítjük, de nem forraljuk. Folyamatosan addig keverjük, amíg jól besûrûsödik. Kihûtjük. Az õszibarack darabokat a citromlével turmixgépben pépesítjük, majd a masszához adjuk. Legalább 12 órán át hûtõben hûtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

KLASSZIKUS VANÍLIA

Hozzávalók: 5 dl tej, 20 dkg cukor/vagy édesítõszer, 8 dl tejszín, 4 tojás, 2 teáskanál vanília-kivonat
 A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített, de nem forró tejet. Alacsony hõmérsékleten folyamatosan kevergetve besûrítjük ? kihûtjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és a vanília-kivonatot. Legalább 12 órán át hûtõben hûtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

ÉDENKERT FAGYLALT

Hozzávalók: 5dl tej, 20 dkg cukor,8 dl tejszín, 4 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál vanília ? kivonat
A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített, de nem forró tejet. Alacsony hõmérsékleten folyamatosan kevergetve besûrítjük ? kihûtjük, majd hozzákeverjük a tejszínt a vanília-kivonatot, és a kókuszreszeléket. Legalább 12 órán át hûtõben hûtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

EPRES-JOGHURTOS ÁLOM

Hozzávalók: 2 natúr joghurt, 4 dl habtejszín, 20 dkg cukor, 40 dkg eper
A tejszínt habbá verjük, óvatosan belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a joghurtot és az össze turmixolt eper-pépet. Legalább 12 órán át hûtõben hûtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

CSOKI-FAGYI

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 20 dkg csokoládé, 6 tojás sárgája, 15 dkg porcukor
1 dl tejszínhez hozzákeverjük a megreszelt csokoládét és lassú tûzön, összeolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük a tojást, a porcukrot, majd gõz fölé tesszük, s hozzáadjuk a csokis tejszínt. Habverõvel addig keverjük, amíg be nem sûrûsödik. Miután kihûlt, legalább 12 órán át hûtõben hûtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

KELLEMES HÛSÖLÉST MINDENKINEK!



Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/07/heti-...

sponsored links

Keres?s