HETI ÍZPRÓBA: KICSI GESZTENYE

2014-01-14

sponsored links

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré? Imádnivaló valamennyi ? pláne így télen, amikor jól esnek a kissé töményebb, tartalmasabb nassolnivalók. Tudom: nassolni csak módjával lehet, de aki képes mértéket tartani mindenben, annak nem kell lemondania az ízek varázsáról, így a gesztenyérõl sem. Annál is inkább, mert számtalan olyan értékes összetevõt tartalmaz, amelyektõl vétek lenne megfosztanunk a szervezetünket. Lássuk csak, mik ezek ? következzék egy érdekes összefoglaló a tél slágerérõl, a gesztenyérõl.

A gesztenyefa
Az a gesztenye, amit megeszünk a szelídgesztenyefa termése, amelynek õshazája Délkelet-Ázsia, Kelet-Ázsia. Hazánkban, legnagyobb mennyiségben Nyugaton és Délen fordul elõ ez a hosszú életû fa, amelynek a termése szúrós-tüskés burokban fejlõdik ki.Levele gyógytea alapanyaga. A fája kitûnõ bútorfa. Franciaországban és Angliában a földmûvelés eszközeit, hajót készítettek belõle. Tüzelõnek is alkalmas. Olaszországban a gesztenye mindennapi tápláléknak számít, lisztté õrölve kenyeret is sütnek belõle.

A gesztenye összetevõi

Táplálkozás-élettani jelentõségét magas vitamin-, ásványi anyag-, és rost-tartalma adja. 100 grammnyi nyers gyümölcsben van:
?        4,8 gramm fehérje
?        1,5 gramm zsír ( teljesen koleszterinmentes)
?        32,6 gramm szénhidrát
?        2,8 gramm rost
?        0,03 mg karotin
?        7,5 mg E-vitamin ? erõs antioxidáns
?        0,2 mg B1-vitamin
?        0,25 B2-vitamin
?        0,32 mg B6-vitamin
?        30 mg C-vitamin
?        20,0 mg nátrium
?        553 mg kálium
?        94,6 mg kalcium
?        48 mg magnézium
?        1,2 mg vas
?        90 mg foszfor

A gesztenye élettani hatásai (rendszeres fogyasztása mellett):
  •   magas rosttartalma révén segíti asz emésztést, telít, csökkenti az éhségérzetet
  • magas szénhidráttartalmánál fogva helyettesíthetõek vele a gabona-félék, és a burgonya
  • csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét
  • erõs antioxidáns, sejtvédõ
  •  erõsíti az immunrendszert
  • segíti a fogyókúra során a vitamin-és ásványi anyag pótlását
  •   csökkenti a csontritkulás kockázatát
  •   fõzete segít a makacs köhögés leküzdésében
  •  izomlazító


Felhasználása

Legtöbbször püré, vagy sült gesztenye formájában találkozhatunk vele, bár nyersen is ehetõ. Alapja lehet krémleveseknek, édességeknek, köretként tálalható sültek, vadhúsuk mellé, tölthetünk vele szárnyasokat, de saláták kiegészítõjeként is megállja a helyét.

?végül néhány recept

KLASSZIKUS KRÉMLEVES
Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyepüré, 5 dl tej, 5 dl tejszín, rumaroma, 1 csomag vanília ízû pudingpor, fahéj, citromhéj, szegfûszeg, só

A fûszereket egy kisebb edénybe téve 3 dl vízzel felforraljuk, majd a levet leszûrjük és kihûtjük. A gesztenyepürét felengedés után áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A krémport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert krémport és a fûszerkivonatot, a rumaromát turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és összeturmixoljuk. Lehûtve ? tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve tálaljuk.

GESZTENYÉS SZÛZPECSENYE

Hozzávalók:40 dkg sült gesztenye, 4 db sertés szûzpecsenye, 40 dkg hosszúmetélt tészta, 5 nagy fej hagyma, 3 evõkanál olaj, 2 mokkáskanál szárított kakukkfû, 1l húsleves kockából

A húst megmossuk, szárazra töröljük. A tésztát sós vízben kifõzzük, leszûrjük, lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat és a húsokat körös-körül megpirítjuk benne. Borssal fûszerezzük. Hozzáadjuk a hagymát, a gesztenyét, a kakukkfüvet és kb. 5 percig együtt pirítjuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A gesztenyére öntjük a levest, kb. 2 percig fõzzük, megsózzuk. A tésztát tányérra szedjük, mellérakjuk a hagymás gesztenyét.

GESZTENYÉS KIFLIK
Hozzávalók:70 dkg liszt, 30 dkg margarin, 3 dkg élesztõ, só, 5 kanál porcukor, 2 dl tejföl, 50 dkg cukrozott gesztenyepüré, 3 dl tejszín, 3 tojás
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az elõzõleg kevés tejben megfutatott élesztõt, sót, porcukrot és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd egy éjszakán át hûtõben pihentetjük. Másnap nagyon vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A gesztenyepürét elkeverjük a tejszínnel, majd ezzel bõven töltjük a tésztát és kifliket formázunk belõle. A felvert tojással megkenjük a kiflik tetejét és közepesen meleg sütõben pirosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

GESZTENYE-CSÓK
 Hozzávalók:30 dkg cukrozott gesztenyepüré, 30 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 15 dkg margarin, rumaroma ízlés szerint, kakaópor a bevonáshoz
A felengedett gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tûzrõl, belekeverjük a csokoládédarabokat, addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét és a rumaromát. 2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk ki, és gyorsan golyókat formálunk belõlük. Grillrácson kihûtjük, majd mindegyiket kakaóporba forgatjuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/01/heti-...

sponsored links

Keres?s