HETI ÍZPRÓBA: GÖRÖGDINNYE

2014-08-02

sponsored links


Tombol a nyár, és javában dübörög a dinnyeszezon. Szerencsére, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor egy-egy tikkasztó napon az ember lánya kiveszi a hûtõbõl az ízletes, zamatos, görögdinnyét, és átadja magát a semmivel sem összehasonlítható lédús gyümölcs élvezetének.


Úgy két éve már írtam a görögdinnye áldásos hatásairól ? ezt megtalálhatod a következõ linken:


TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A GÖRÖGDINNYÉRÕL:

  • a görögdinnye ? bár azt hihetnénk, hogy gyümölcs ? mégis a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés idõpontja között is.
  • A világon mintegy 2 millió hektáron termesztik a görögdinnyét. A termésátlag kb. 13?15 t/hektár között változik.
  • Magyarországon szinte minden faluban, városban foglalkoznak kisebb-nagyobb felületen a termesztésével. Kiemelkedõ azonban Heves, Békés és Baranya megye termesztése. A termesztés fõ feladata a hazai és az exportigények teljesítése. Évente 40?60 ezer tonna görögdinnyét exportáltunk (ez a frisszöldség-export 40?60%-a volt).
  • A görögdinnyét elsõsorban frissen, biológiailag érett állapotban fogyasztjuk. A friss fogyasztás ideje júliustól szeptember végéig tart
  • Az éretlen (legtöbbször apró) dinnye sajátos felhasználási módja a savanyítás egészben vagy szeletelve, önmagában vagy más zöldségfajokkal vegyesen. Egyes országokban elterjedt a kifejlett dinnyék mûanyag zsákos, 4,5%-os sós vízben való tárolása.
  • A görögdinnye gyümölcshúsának piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.
  • ennek a magas likopin-tartalomnak köszönhetõen antioxidáns hatású - a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelõzésében lényeges szerepet játszik
  • elõsegíti a hormonális-, és az immunrendszer mûködését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását
  • gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
  • magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetõen kitûnõen alkalmas gyümölcsdiétára. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségû fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet.
  • A görögdinnye 90-95 százalékban vízbõl áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Kitûnõ vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.
  • Fogyasztása hasznos, betegségbõl lábadozóknak, mert pótolja vizet, és elõsegíti a gyógyulást a szervezet méregtelenítésével.


/100 gramm
Energia:

122KJ/29kcal
Fehérje:

0,5g
Szénhidrát:

6,5g
Zsír:

0,0g
Kalcium:

19,4g
Kálium:

147g
Magnézium:

15g
B1-vitamin:

40qg
B2-vitamin:

20qg
Folsav:

2,2qg
C-vitamin:

7mg


És, hogy mi minden készíthetõ görögdinnyébõl?



GÖRÖGDINNYÉS HÚS- SALÁTA
Éppen tegnap próbáltam ki ezt az elsõ hangzásra kissé érdekesnek tûnõ receptet. amelyhez kell:
?        1 kg görögdinnye-hús kimagozva - felkockázva
?        10 dkg sajt
?        3 kisebb lilahagyma felkarikázva
?        1 gerezd fokhagyma felaprítva
?        30 dkg sült sertéshús felkockázva
?        õrölt bors
?        mentalevél
A hozzávalókat egyszerûen össze kell forgatni, majd lehûtve tálalni. Bizarrnak tûnik, de nagyon finom.

LEVES ? hûsítõ a nyári melegben

Hozzávalók:
?        olaj
?        1 vöröshagyma, felkarikázva
?        25 dkg sárgarépa, kockára vágva
?        15 dkg petrezselyem felkockázva
?        1 l víz
?       
?        egy fél görögdinnye, kockára vágva
Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket. Kis lángon, sûrû kevergetés közben hozzáöntjük a vizet, sózzuk ízlés szerint, és puhára fõzzük. Beletesszük a dinnyekockákat, és merülõ mixerrel durvára pürésítjük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

SORBET

Hozzávalók:

?        50 dkg görögdinnye-hús kimagozva
?        ? citrom leve
?        10 dkg cukor
?        2 dl tejszín
A hozzávalókat összeturmixoljuk, jól behûtve fogyasztjuk.


EGY ÉRDEKES VIDEÓ A VILÁG LEGNAGYOBB DINNYÉJÉRÕL:



Habár a fenti receptek finomak, és különlegesek ? én mégis amondó vagyok, hogy a lehûtött (de nem túlhûtött) nyers görögdinnyénél nincs finomabb nyári eledel. Fogyasszátok Ti is minél gyakrabban ? hisz még pár hét ? és idén is véget ér a szezon.

További receptek, és tudnivalók itt:



Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/08/heti-...

sponsored links

Keres?s