HETI ÍZPRÓBA: GÖRÖGDINNYE
sponsored links
Tombol a nyár, és javában dübörög a dinnyeszezon. Szerencsére, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor egy-egy tikkasztó napon az ember lánya kiveszi a hûtõbõl az ízletes, zamatos, görögdinnyét, és átadja magát a semmivel sem összehasonlítható lédús gyümölcs élvezetének.
Úgy két éve már írtam a görögdinnye áldásos hatásairól ? ezt megtalálhatod a következõ linken:
TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A GÖRÖGDINNYÉRÕL:
- a görögdinnye ? bár azt hihetnénk, hogy gyümölcs ? mégis a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés idõpontja között is.
- A világon mintegy 2 millió hektáron termesztik a görögdinnyét. A termésátlag kb. 13?15 t/hektár között változik.
- Magyarországon szinte minden faluban, városban foglalkoznak kisebb-nagyobb felületen a termesztésével. Kiemelkedõ azonban Heves, Békés és Baranya megye termesztése. A termesztés fõ feladata a hazai és az exportigények teljesítése. Évente 40?60 ezer tonna görögdinnyét exportáltunk (ez a frisszöldség-export 40?60%-a volt).
- A görögdinnyét elsõsorban frissen, biológiailag érett állapotban fogyasztjuk. A friss fogyasztás ideje júliustól szeptember végéig tart
- Az éretlen (legtöbbször apró) dinnye sajátos felhasználási módja a savanyítás egészben vagy szeletelve, önmagában vagy más zöldségfajokkal vegyesen. Egyes országokban elterjedt a kifejlett dinnyék mûanyag zsákos, 4,5%-os sós vízben való tárolása.
- A görögdinnye gyümölcshúsának piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.
- ennek a magas likopin-tartalomnak köszönhetõen antioxidáns hatású - a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelõzésében lényeges szerepet játszik
- elõsegíti a hormonális-, és az immunrendszer mûködését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását
- gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
- magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetõen kitûnõen alkalmas gyümölcsdiétára. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségû fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet.
- A görögdinnye 90-95 százalékban vízbõl áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Kitûnõ vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.
- Fogyasztása hasznos, betegségbõl lábadozóknak, mert pótolja vizet, és elõsegíti a gyógyulást a szervezet méregtelenítésével.
| /100 gramm |
Energia: | 122KJ/29kcal |
Fehérje: | 0,5g |
Szénhidrát: | 6,5g |
Zsír: | 0,0g |
Kalcium: | 19,4g |
Kálium: | 147g |
Magnézium: | 15g |
B1-vitamin: | 40qg |
B2-vitamin: | 20qg |
Folsav: | 2,2qg |
C-vitamin: | 7mg |
És, hogy mi minden készíthetõ görögdinnyébõl?
GÖRÖGDINNYÉS HÚS- SALÁTA
Éppen tegnap próbáltam ki ezt az elsõ hangzásra kissé érdekesnek tûnõ receptet. amelyhez kell:
? 1 kg görögdinnye-hús kimagozva - felkockázva
? 10 dkg sajt
? 3 kisebb lilahagyma felkarikázva
? 1 gerezd fokhagyma felaprítva
? 30 dkg sült sertéshús felkockázva
? õrölt bors
? mentalevél
A hozzávalókat egyszerûen össze kell forgatni, majd lehûtve tálalni. Bizarrnak tûnik, de nagyon finom.
LEVES ? hûsítõ a nyári melegben
Hozzávalók:
? olaj
? 1 vöröshagyma, felkarikázva
? 25 dkg sárgarépa, kockára vágva
? 15 dkg petrezselyem felkockázva
? 1 l víz
? só
? egy fél görögdinnye, kockára vágva
Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket. Kis lángon, sûrû kevergetés közben hozzáöntjük a vizet, sózzuk ízlés szerint, és puhára fõzzük. Beletesszük a dinnyekockákat, és merülõ mixerrel durvára pürésítjük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
SORBET
Hozzávalók:
? 50 dkg görögdinnye-hús kimagozva
? ? citrom leve
? 10 dkg cukor
? 2 dl tejszín
A hozzávalókat összeturmixoljuk, jól behûtve fogyasztjuk.
EGY ÉRDEKES VIDEÓ A VILÁG LEGNAGYOBB DINNYÉJÉRÕL:
Habár a fenti receptek finomak, és különlegesek ? én mégis amondó vagyok, hogy a lehûtött (de nem túlhûtött) nyers görögdinnyénél nincs finomabb nyári eledel. Fogyasszátok Ti is minél gyakrabban ? hisz még pár hét ? és idén is véget ér a szezon.
További receptek, és tudnivalók itt: