HETI ÍZPRÓBA: EPERSZEZON

2014-05-11

sponsored links


Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Egy gyümölcs, amirõl már két alkalommal is írtam:



A linkekre kattintva sokérdekességet, és finom epres ételek receptjét olvashatjátok.

Eper. Pirosan mosolygó? édes ? zamatos szemek tele élettel, tele energiával. Persze a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben megterem, - saját kezûleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs lehetõségünk a hazai termelõk által megtermelt gyümölccsel is érdemes feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belõle készült dzsemekkel. (Az import földieperrel érdemes óvatosnak lenni, mert hiába olyan kívánatosan szépek és nagyok a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a raktározás során különbözõ peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel, növekedésszabályozó vegyszerekkel, mûtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más szerekkel kezelik, amelyeknek a hatása sokszor kiszámíthatatlan.)


?Gyógyító gyümölcs? ? szól a cikkem címe. De miért is? Lássuk!

  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetõen)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  •  enyhíti a fájdalmakat
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  •  gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erõsíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat

Felhasználása: sokrétû. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, és a legzamatosabb,(semmiféle külön ízesítést nem igényel ? sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik ) kiváló kiegészítõje a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belõle szörpöt, lekvárt, befõttet, de akár le is fagyaszthatjuk.

Amit érdemes még kipróbálni:


Ha hidegre vágysz: TEJSZÍNES EPERKRÉM LEVES

Hozzávalók: 1kg eper,1 db citrom,6 dl tejszín,4 dl tej, édesítõszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, szegfûszeg, fahéj, menta.
1 liternyi vízbe beletesszük, a fûszereket felforraljuk, átszûrjük, beledobjuk a megmosott,, megtisztított eperszemeket és 10-15 percig fedõ alatt fõzzük. A levest összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel ? összeforraljuk. Lehûtve tálaljuk, nyers eperdarabokkal díszítve.
A levest turmixszoljuk, és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Az egészet összeforraljuk, majd hideg vízbe állítjuk, majd hûtõszekrényben téve tovább hûtjük.

Ha krémesre vágysz: SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ? tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítõszer, 20 dkg eper
A csokoládékat gõz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.



Ha sósra éheztél: EPRES CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítõszer, 1 evõkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evõkanál étkezési keményítõ, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütõben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítõszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítõvel összeforraljuk ? ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

Ha gyorsan el szeretnéd készíteni: EPRES DESSZERT

Hozzávalók: 25dkg mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evõkanál tojáslikõr, 1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítõszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfû.

A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikõrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hûtõbe tesszük - tálalás elõtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, meghinthetjük kakaóporral.


Ha már nem bírod a meleget: EPRES JEGES ITAL

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka

A megmosott eperbõl díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Ha le kell mondanod a cukorról:DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítõpor

A túrót áttörjük, és az édesítõvel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehûtve még finomabb.

Ha mindened az öntet: 
EPRES RIZSGOMBÓC

Hozzávalók: 8 dl tej ,40 dkg rizs ,cukor ,vaníliás cukor ,darált dió ,olaj a sütéshez , 50 dkg eper

A tejet 5 evõkanál cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük fõni a megmosott rizst. Ha megfõtt kihûtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret ?csomagolunk?, majd õrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evõkanál cukorral lassú tûzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.


Ha imádod a szépet: EPERHABOS ALAGÚT

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csõformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hûtõbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hûtõbõl kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

MINDENKIENK KELLEMES ÉS ZAMATOS EPRÉSZÉST!




Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/05/heti-...

sponsored links

Keres?s