HETI ÍZPRÓBA :EGRES

2014-05-18

sponsored links


AVAGY? JÖHET A SAVANYÚ-LEVES ?

Van, aki szereti, van, aki még soha nem evett. Nálunk mindig volt belõle bõven: nagyszüleimnél megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata. A pöszméte - köszméte, piszke, büszke ? mindegy miként nevezzük ? szedése felért egy hadjárattal, ahol bizony, ha nem volt elég elõvigyázatos vagy tapasztalt az ember ? vérre menõ lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetõen. A ribiszkefajták családjába tartozó Eurázsiai eredetû gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi óriás, Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros. Már a középkorban is termesztették, sok helyen gyógynövényként tartották számon. Nem véletlenül, hiszen a köszméte vitamintartalma (A, B1 C, E, D) kiemelkedõ, kitûnõ antioxidáns hatással bír, véd a rák ellen. Ásványi anyagai közül legfontosabbak: a kálium, kalcium, vas és a foszfor. Magas rosttartalmának köszönhetõen segíti az emésztést, kedvezõen befolyásolja a koleszterinszintet. Fogyasztása hasznos ízületi és veseproblémák esetén is.

Felhasználása attól függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsbõl kiváló befõtt készíthetõ; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befõtteket sûríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen éretten fogyasztható nyersen ( bár, aki szereti a húzós fanyarságot az éretlenül is szemezgethet belõle),de finom süteményekhez, lekvárokhoz, gyümölcssajthoz.  Szerencsére jól fagyasztható ? megõrzi ízét és zamatát ?ezért télire érdemes elraktározni belõle valamennyit.(Nálunk ez átlag 10-15 kg-ot jelent.)

RECEPTEK

EGYSZERÛ EGRES LEVES

Hozzávalók:5 dkg liszt, 25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfûszeg, édesítõszer, só

Fahéjból, szegfûszegbõl vízzel mártást fõzünk, leszûrjük, beletesszük az egrest és az édesítõszert, ha megfõtt akkor habarással sûrítjük.


EGRES SZÓSZ


Hozzávalók:1 kg egres, 25 dkg cukor, 1 liter víz, só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés citromhéj.

Az egrest a cukorral, meg a citromhéjjal vízben puhára fõzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a mártást. Fõtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek cukor helyett édesítõszert is használhatnak.


EGRESSAJT

Hozzávalók: 1 kg egres, 20 dkg cukor

Az egrest puhára fõzzük és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot fõzünk, és jól összefõzzük az elõbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje. Hûvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll ? már ha ellent tudunk állni a fogyasztásának.

JOGHURTOS EGRES

Hozzávalók: 40 dkg érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evõkanál méz, 3 evõkanál mazsola.
Az egrest 4 részre vágjuk. Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával ? lehûtve fogyasztjuk.

GYORS EGRES FINOMSÁG

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, õrölt szegfûszeg
Az egrest jénai edény aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverõtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg sütõben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.

MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL

Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1 kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.
Az omlóstésztával kibélelünk egy tortaformát. Az egrest megfõzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd elõmelegített sütõben fél óra alatt készre sütjük.


Jó étvágyat mindenkinek!

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/05/heti-...

sponsored links

Keres?s