HETI ÍZPRÓBA: BABRA MEGY A JÁTÉK

2014-02-26

sponsored links


Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szeretem a babból készült ételeket, és ennél fogva alig telik el úgy hét, hogy ne készülne ebbõl a laktató és nagy tápértékû alapanyagból valami finomság. Bármilyen hihetetlen, de a Peruból és Mexikóból származó bab már kilencezer éve része táplálkozásunknak. Egyiptomban az élet jelképe volt, a rómaiak szavazásoknál használták, de hazánkba csak a XVI. századba jutott el. Napjainkban, legnagyobb mennyiségben, Indiában és Kínában termesztik. Jellemzõ rá a színbeli- alakbeli-, és nagyságbeli sokszínûség: lehet fehér, barna, fekete, tarka, kerekded, hosszúkás, vese alakú, lehet apró, közepes és egészen nagy.

MIÉRT KÉSZÍTSÜNK BABBÓL ÉTELEKET?
Mert:
Zsírszegény
  •         nem tartalmaz koleszterint
  •    jelentõs mennyiségû telítetlen zsírsav is található benne.

Rostokban gazdag
  • megköti a bélrendszerben a koleszterint, ezáltal gátolva annak felszívódását.
  • nagyon lassan szívódik fel, emiatt a vércukorszint emelkedése egyenletesebb lesz, ami cukorbetegek számára nagyon fontos momentum
  • A bélmozgások serkentésével a rostok segítenek a székrekedés kialakulásának megakadályozásában islassan emésztõdik ? emiatt hosszú idõre teltségérzetet biztosít      
  • mérsékli a vastag- és végbélrák veszélyét,
  • elõsegíti a rákkeltõ anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetbõl.

Húspótló
  • kitûnõ fehérje-forrás, akár a húsfélék részbeni helyettesítésére is alkalmas, a vegetáriánus étrend alapja (de mivel nem tartalmazza kellõ mennyiségben és összetételben a szervezet egészséges mûködéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetû táplálékkal és (teljes kiõrlésû) gabonafélékkel együtt célszerû õket fogyasztani.)

Vitaminokban gazdag
  • jó forrása a niacinnak, tiaminnak (B1-vitamin) , folsavnak, riboflavinnak (B2-vitamin), pantoténsavnak,
  •    tartalmaz béta-karotint, B6- vitamint, C- és E-vitamint, biotint

Ásványi anyagokban gazdag
  • jó forrása a vasnak, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak
  •  tartalmaz  krómot, cinket és kalciumot
  •  10 dkg-ja biztosítja a napi foszforszükséglet, több mint egynegyedét. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megõrzésében
Magas antioxidáns tartalmú
  •   segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelõzésében

Miért kell beáztatni?

A száraz babot fõzés elõtt 6-8 óráig ajánlatos vízben kell áztatni, majd puhára fõzni. Ezzel az eljárással csökkentjük a benne lévõ emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, s ez által a puffadást okozó hatást.
Fûszerezés

Harmonizál vele a gyömbér, a babérlevél, az édeskömény, a kömény, a kakukkfû, a rozmaring, a zsálya, a borsfû, a  citromfû).

Kiknek nem ajánlott

A bab sok purint tartalmaznak, ezért köszvényes betegeknek érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.
A fejtett bab méreganyaga, a vicin egy örökletes enzimhiány-betegségben szenvedõ betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.

Mit fõzzünk belõle?
Készíthetõ belõle: leves, saláta, fõzelék, édesség, püré, gulyás.

RECEPTEK

OLASZ FÛSZERES BABLEVES
Hozzávalók: 2 evõkanál olívaolaj,2 nagy vöröshagyma,2 szál zellerszár, 3 nagyobb sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, kakukkfû, rozmaring, fûszerpaprika, 3 paradicsom, 3 liter zöldség alaplé, 50 dkg tarkabab, 1 kisebb fej kelkáposzta
Az olajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és zellerszárat. Megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, paradicsomot, fûszerpaprikát, zöldfûszer leveleket, és belepréseljük a fokhagymát. Közben lecsepegtetjük az elõzõ este beáztatott babot, és a káposztát vékonyan felszeleteljük. Amikor a sárgarépa megpuhult hozzáadjuk a babot és káposztacsíkokat,és addig fõzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak. Melegen tálaljuk.

KLASSZIKUS MEXIKÓI CHILIS BAB
Hozzávalók:50 dkg nagy szemû tarkabab,2 nagy lila hagyma,6 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves,5 dkg vaj,2 evõkanál liszt,2 kávéskanál õrölt kömény,1/2 evõkanál chili por, kakukkfû, zeller,1 babérlevél, só, õrölt bors.
Az elõzõ este beáztatott babot leszûrjük, megszárítjuk, nagy fazékba tesszük. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, ráöntünk 1 liter vizet. Felforraljuk, 10 perc után lejjebb vesszük a lángot, és egy órát fõzzük, amíg meg nem puhul, de egyben marad. Leszûrjük. A húslevest másik fazékban felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, s a liszttel krémesre keverjük. Hozzáadjuk az õrölt köményt, a chili port, és fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a húsleveshez, majd beletesszük a babot és a fûszereket, sózzuk, borsozzuk, összefõzzük. Citromszeletekkel és petrezselyemmel díszíthetjük.

RAKOTT PARADICSOMOS BAB
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab,1 kg darált sertéshús,2 nagy vöröshagyma, 4 evõkanál paradicsompüré,5 paradicsom, 2 evõkanál vaj, csípõs paprika,15 dkg füstölt szalonna, só
Az apróra vágott hagymát a vajban üvegesre pároljuk, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk, hozzáadjuk a húst, összepároljuk. Az elõzõ este beáztatott babot enyhén sós vízben megfõzzük, a levét leöntjük. Egy magas falú tûzálló edény alját és az oldalát a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rá egy sor babot teszünk, majd a darált húst, utána vastagabb paradicsomszeleteket. Erre újra bab, majd hús és paradicsom kerül, s az egészet szalonnával fedjük be. Meglocsoljuk a bab fõzõvizével fél óráig sütjük.

BABOS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, megfõzve, 20 dkg vaj, 1 kocka friss élesztõ, 1 tejföl, 3 tojás, só, borsikafû, 1 kg liszt
A babot szitán átnyomjuk. hozzáadjuk a vajat, a lisztet, élesztõt, tejfölt és tojást.  Kelesztjük, majd 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással.  Elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/02/heti-...

sponsored links

Keres?s