Heti turmix ? Sárgadinnyével és sárgadinnye salátával

2014-07-13

sponsored links

Most a heti turmix nem magában jön, hanem egy saláta kíséri. Nem mondom, hogy dinnye salátát együnk dinnye turmixszal, de mondjuk reggel turmix, este, vagy következõ nap sali, simán mûködhet.

sárgadinnye

Szegény sárgadinnye nem túl népszerû. Ha azt mondjuk, csak így simán, hogy dinnye, az emberek zöme nyilvánvalónak tartja, hogy a ?pirosdinnyérõl? van szó. És mikor szûkül a kör sok esetben jön egy enyhe kis fintor. Régen én sem szerettem a sárgadinnyiét, de mikor elsõ alkalommal történt meg, hogy nagyon ízlett – miután belém diktálták – azt gondoltam eddig az volt a baj, hogy mindig valami éretlen, íztelen gyümölcsbe futottam. Tanulság: Ha valaki ebben a pillanatban nem csípi, nem árt még egy próbát tenni egy gondosan kiválasztott példánnyal.

Már csak azért sem, mert a sárgadinnye a (teljesség igénye nélkül) A-C-ig tele van vitaminnal, magas az ásványi anyag, például a karotin tartalma, ami sokat segít az immunrendszerünknek, így hatékonyan csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, bõrünkön a kiütéseket. Ezen felül tele van rostanyaggal ami pedig az emésztésünknek tesz jót. Hasonlóan a görögdinnyéhez, nagy része víz ami a melegben ? ami ugyan most nincsen ? mindenkinek jól jön. De melegtõl függetlenül egy kis belsõ hidratálás sose árt. Fogyókúra szempontból pedig kifejezetten ajánlott. Nagyon alacsony az energiatartalma, a sok benne a víz, és az édessége miatt pedig még laktató is. Egy fogyókúránál mindig fennáll az a veszély, hogy kevés vitamint, vagy tápanyagot viszünk a szervezetünkbe. A dinnyében viszonylag sok vitamin van, így ennek a sokszor elkövetett fogyókúrás hibának is csökkenti az esélyét. Annak ellenére, hogy tipikus fogyókúrás gyümölcs a szénhidrát tartalma viszonylag magas, így a diabéteszeseknek fogyasztásakor sajnos mindenképpen ügyelni, és matekozni kell ahhoz, hogy a megfelelõ tartományban maradjon a cukorszintjük. Mondjuk ez nekem kicsit ellentmondás, hogy mennyire hatékony egy magas cukortartalmú gyümölcs, csak mert alacsony a kalóriatartalma.

dinnyesali

Ha még ezzel sem tudtam meghozni a kedvet arra, hogy hazacipeljünk egy-két darabot (hoppá, cipeléskor még az izmokat is erõsíti!!!) akkor a Párom példájával élnék. Õ a mai napig nem hajlandó megenni, trükközés nélkül, azaz magában. De szerencsére hatalmas varázslatok mint például az ételben történõ dinnye dugdosások, átnevezések, vagy dinnyetagadások nem szükségesek. Ha teszek hozzá valamit, pl. finom pármai jellegû sonkát, akkor már csúszik neki. Hasonlóan, ahogy annak ellenére ízlett neki a turmix, hogy tudta szinte csak dinnye van a gyömbér mellett. (Nem is gyömbér a dinnye mellett.) A napokban, miután Gabi bácsi kissé túladagolta nekünk a piacon a korianderzöldet és már mindenhez ettük amihez lehetett, mindenbe belekombináltuk, amibe lehetett, már A Nyúl is annyit evett belõle, amennyit ehetett, most épp folyamatosan sárgadinnye salátát vacsorázok korianderrel. Jó hír, hogy még úgy is elegendõ egy könnyû vacsinak, ha közben egy részét eleszik az ember lánya elõl, olyanok akik egyébként nem szeretik a sárgadinnyét.

IMG_82881

A gyömbéres sárgadinnye turmixhoz:

  • 1 db sárgadinnye (kb. 700-800g)
  • 1 bõ kiskanál friss gyömbér, reszelve
  • 2 evõkanál méz (vagy ízlés szerint)
  • 250g natúr joghurt (egy nagyobb doboz)
  • 160 ml tej

1. lépés
A sárgadinnyét megpucoljuk, kimagozzuk, és a húsát kockára vágjuk. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, majd simára turmixoljuk.

Megjegyzések:

  • A turmix esetében nagyon fontos, hogy csak nagyon finom, és nagyon édes sárgadinnyét használjunk. Ha valami kevésbé jót fogunk ki, és turmixnak használjuk, akkor nyers muffintészta ízû italt kapunk, amit nem akarunk.
  • Ez esetben próbáljuk meg az alábbi salátát, vagy kockázzunk fel a dinnyét, egy körtével egyetemben, locsoljuk meg mézzel, és adjunk hozzá málnát, vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt ha van. Ezt ehetjük reggelire vagy uzsira magában, sõt keverhetjük natúr joghurtba is.

sárgadinnye sali

A korianderes sárgadinnye salátához:

  • 1 db sárgadinnye (kb.800-900g)
  • Jó maréknyi (kb. 30g) korianderzöld
  • 100g feta sajt
  • kb. 3 evõkanál olivaolaj
  • 1 kiskanál chilipehely vagy 1-2 piros chili paprika felszeletelve (ízlés szerint)
  • Frissen õrölt bors

1. lépés
A dinnyét félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, majd hosszában félbe és ismét félbe vágjuk. Szerintem így a legkönnyebb kiszedni és kis kockákra vágni a húsát. Ezt meg is tesszük, a dinnyét kb. 1-1,5 centis, a feta sajtot pedig kisebb kb. fél centis kockára vágjuk.

2. lépés

Egy tálban összekeverjük olívaolajjal a korianderleveleket, hozzáadjuk a dinnye és feta kockákat, majd borssal ízesítjük és ízlés szerinti mennyiségû chili pehellyel vagy friss chilivel tesszük egy kicsit pikánsabbá. Itt a korianderlevelek úgy funkcionálnak mint a salátalevelek, de ezeket fel is apríthatjuk késsel, így teljesen befedi a dinnyekockákat. Mindkét verzió nagyon finom.

sárgadinnyesali

Megjegyzések:

  • Ez a saláta finom lenne korianderzöld helyett mentával vagy bazsalikommal is. Nem is beszélve arról, ha valaki tud szerezni thai bazsalikomot, aminek abszolút ánizsos íze van. Illetve ez a saláta dinnye helyett mûködik még lédús barackkal, vagy mangóval is.
  • Volt hogy karikáztam a salátához néhány szál újhagymát is, ez is jó kiegészítõ.
  • Amennyiben van otthon, feldobhatjuk a salátát 2-3 szelet pármai jellegû sonkával.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

sárgadinnyesali

 

SÁRGADINNYETURMIX


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/07/13/...

sponsored links

Keres?s