Heti turmix ? rebarbarával és meggyel

2014-06-29

sponsored links

Valójában egy sima rebarbara turmix volt a tervben egy kis gyömbérrel. Kíváncsi voltam rá milyen, ha szinte semmivel nem kombináljuk. Hát eléggé savanykás, amit ismervén a rebarbarát sejtettem, de ezt csak jóval késõbb tudtam meg.

Rebarbi meggy turmix

A túráról nagyon késõn értünk haza, és eléggé szétesett állapotban voltam, így egy órával késõbb mentem dolgozni. Épp ezért lemaradtam arról az infóról, hogy az a rengeteg meggy, ami az egyik asztalon van, közös. Kora este (ugye tovább maradtam benn) szólt a fõnököm, hogy valójában ezt õ hozta, és ha nem ettem belõle egész nap, akkor legalább vigyem haza, mert biztos tudok valami finomat csinálni belõle. Aztán nem történt vele semmi, nem is csócsáltam el, így úgy döntöttünk, hogy megy a reggeli turmixba, ártani biztos nem fog. A rebarbarát este megfõztem, hogy reggel csak hozzá kelljen pakolni a többi tartozékhoz, de e helyett inkább tovább aludtam, így munka után állítottam össze. Volt olyan érzésem, hogy a meggy jobban elnyomta a rebarbarát, mint gondoltam, de különösebben nem érdekelt, mert elképesztõen finom volt. Meggy és a rebarbara együtt szerintem nagyon jó párosítás, ha máshol nem, akkor turmixban biztosan. A háttérben a gyömbér aromája még izgalmasabbá és egészségesebbé is teszi. Vacsora gyanánt tizenöt perc alatt egyedül elpusztítottam a közel egy liter turmixot. Pár nappal késõbb csak kipróbáltam a tisztán a gyömbéres rebarbarás verziót, viszonylag kevés édesítéssel. Finom volt, és mindenkit bíztatnék is a tesztelésre, de az a helyzet, hogy nálam a meggyes verzió érezhetõ fölénnyel gyõzött. Számomra az sokkal kellemesebb és érdekesebb volt. Gondolkodtam még abban, hogy cseresznyével kombinálom, de most annyira extrém finom cseresznyét kaptam, hogy csak magában esszük A Nyúllal.

Amit mi rebarbarának hívunk, az gyakorlatilag a növény szára, aminek mellesleg van még gyökere és levelei, amiket nem használunk. A szára egészséges. Tele vassal, kalciummal, magnéziummal, hatalmas mennyiségû rosttal és A-tól E-ig szinte minden vitamin megtalálható benne. Hasonlóan a sárgabarackhoz, õ is segít megelõzni a daganatos betegségeket. Kalória és zsír alig van benne, így ha nem teszünk mellé túl sok cukrot, akkor kiváló diétás étel. De az a helyzet, hogy nagyon savanykás, így rendszerint bõven teszünk mellé édesítõket. Szóval rebarbarát bátran együnk, és ha nem akarunk annyi cukrot használni, akkor más édes gyümölccsel nyomjuk el a savanyúságát. Ez a nem klasszikusan édesnek mondott meggy helyett lehet eper, alma, körte, cseresznye, barack, kísérletezzünk vele bátran. Egy dologra viszont vigyázni kell. A növény levelei nem egészségesek, sõt nagy mennyiségben mérgezõek lehetnek. Ez a nagy mennyiség, ha minden igaz kb. öt kiló személyenként, ami annyi, hogy nem életszerû, hogy bárkinél lecsúszik fél óra alatt. Ennek ellenére érdemes erre vigyázni, a leveleket kerülni, és levágni mikor elõkészítjük a zöldséget.

Meggyes rebarbarás turmix

Elkészítési idõ: 15 perc sütés + 5 perc összeállítás
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: kb. 0,75-1 liter

Hozzávalók:

  • 170g rebarbara
  • 100g meggy (magozott súly)
  • 50g barnacukor
  • 300g joghurt
  • 30g méz
  • 2 evõkanál datolyaszirup (vagy egy kicsivel több méz)
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér
  • kb. 1 dl víz

1. lépés
A rebarbarát megmossuk, felvágjuk kb. 3 centis karikákra (hamarabb fõ meg). A meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a rebarbarához és 50g barnacukorral kb. 10 perc alatt összefõzzük. Hagyjuk egy kicsit kihûlni.

2. lépés
Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe, és pépesítsük.



Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/06/29/...

sponsored links

Keres?s