Heti turmix ? epres barackos ital avokádóval

2014-06-11

sponsored links

Heti turmix néven új fejezet indul a Homebisztron.

Itt a gyümölcsszezon, azaz már nem csak eper van, hanem jönnek a bogyós gyümölcsök, barackok, és lassan a dinnye, majd a szilva félék. És egyben itt a hatalmas fogyi szezon is. Egy egészséges és tartalmas turmix étvágytól függõen akár még a reggelit is kiválthatja, vagy legalábbis nagyban csökkentheti. Jó kis nasi az étkezések között, vagy egy kis energiagyûjtés sportolás elõtt. A projekt lényege – ha úgy lesz rá idõm, ahogy tervezem ? hogy egészen õszig, vagy akár még tovább is, hétrõl hétre hozok egy turmixot. Elsõ sorban egészséges, szezonális gyümölcsturmixot, amit többnyire még munka elõtt megcsinálhatunk. De lehet, hogy lesz benne bonyolultabb, idõigényesebb, lehet, hogy lesz közte zöldséges, vagy csak egy egyszerû gyümölcslé, és ismerve magam biztos lesz benne már-már desszert jellegû is.

Eb turmix - epres barackos avokádós turmix

Az elsõ versenyzõhöz (egyszerûen csak eb turmix)  Mimi és Mama Minikonyha blogja adta az ötletet. Részben, hogy avokádót használ az italhoz, amit valójában alig lehet érezni, de tartalmasabb, egészségesebb lesz tõle a turmix, így tényleg elég lehet egy reggeli gyanánt. Eddig még csak zöldséges turmixban használtam avokádót, pedig annyira triviális. Másrészt pedig azért, mert tudtommal Õ az egyetlen ember az éterben, aki rajtam kívül folyamatosan datolyaszirupot használ.  Jómagam pár éve fedeztem fel, mikor egy sütihez megvettem. Sokkal izgalmasabbnak találtam, mint a melaszt amit a recept írt, olcsóbb is volt, így inkább ezt pakoltam a kosaramba. Azóta mondhatni alapélelmiszer lett itthon, szinte mindig van a kamrapolcon. Kivéve akkor, mikor épp eper is van, így az említett szomszédos blogról megcsinálnám az epres datolyaszirupos italt. De azóta pótolva lett. Eddig én is sokat használtam italokba, turmixokba, de leginkább a reggeli porridgera, vagy joghurtos reggelire szoktam locsolni. Most ugyan mézet használtam, de nyugodtan helyettesíthetjük egy finom sziruppal. (A szilvás lesz a következõ, amit kipróbálok.)

 Eb turmix - epres barackos avokádós turmix

Elkészítési idõ: kb. 10 perc Nehézségi fok: egyszerû Mennyiség: 2-3 személyre, kb. 350ml

Hozzávalók:

  • 200g eper
  • 3 barack (kb. 300g)
  • 1 avokádó
  • 250g natúr joghurt (1 nagyobb pohár)
  • kb. 5 evõkanál bodza ital*
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 3-4 evõkanál méz (ízlés szerint)
  • szükség esetén még egy kis víz, kb. deci

 1. lépés Készítsük elõ, azaz mossuk meg a gyümölcsöket, a baracknak és az avokádónak szedjük ki a magját, és az avokádót kaparjuk ki a héjából.

2. lépés Az összes hozzávalót turmixgépben, vagy egy botmixerrel keverjük össze.

Megjegyzések:

  • A bodzaital, itt nem magát a sûrû szörpöt jelenti, amit még hígítani kell, hanem már egy nem túl intenzíven, de hígított italt. Lehetõség szerint házi bodzaszörpit.
  • Bodzaszörp nélkül is finom, el is hagyhatjuk vagy használhatunk helyette egy kicsit több mézet.
  • Ha az epernek már nincs kellõen jó kisugárzása vagy ezt akarjuk megelõzni, akkor kevés cukorral vagy bodzaszörppel fõzzük össze 5-10 perc alatt. Így további 2-3 napig eltartható. Ezt a fõtt epret is nyugodtan turmixolhatjuk a friss helyett mint itt. Ez esetben kevesebb édesítés kell a turmixhoz.
  • Szirupokat lehet keresni a Culinarisban, keleti élelmiszereket árusító boltokban, és az Ázsia Bt-nél.

https://www.facebook.com/HomeBisztro


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/06/11/...

sponsored links

Keres?s