Helen Mirren a konyhában

2014-08-01

sponsored links

HFJ-0068r_k.jpg

 

 A Csokoládé rendezõjének új filmjében megint Dél-Franciaországba utazhatunk, ezúttal egy Michelin csillagos étterem konyhájába.

 

A magyar címmel újfent elégedetlen vagyok (mint az estek kb. 50 %-ában): Az élet ízei - szerintem sablonos és semmitmondó, de a közhelyek sajnos gyakran bejönnek, és a nézõk hívószóként értelmezik õket. De vigaszul itt van nekem Helen Mirren, aki Meryl Streep mellett az egyik kedvenc színésznõm, örülhetek hát, hogy egy film erejéig õ is kapcsolatba került a francia konyhával. A személye számomra a nyár filmjévé emeli ezt a mozit - pedig még csak az elõzeteseket láttam, de a film mottóját máris a magamévá tettem:

 

? - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?

- Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.?

 

A festõi szépségû dél-francia kisvárosban Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének, az elõkelõ Le Saule Pleureur-nek (magyarul Szomorúfûz - vicces név egy étteremnek) nem akad párja:  a Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnõ irányításával. Az egyszerû ételek is kifinomult fogássá változnak a keze alatt, amivel vendégeit teljesen megbabonázza. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló - és ez most az egzotikus Indiából érkezik.

 

 

 

 

 

 

Egyik napról a másikra toppan be a csendes városkába a Kaddam család, akik nem kisebb tervvel állnak elõ, mint hogy megnyitják indiai éttermüket szemben a francia gasztrocsodával.  Nem csak a hangos zenétõl lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfûszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelõbimbóit. Az eddig rozmaringtól, és bazsalikomtól illatózó környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül. Megkezdõdik a rivalizálás, míg nem a Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbûvölõ séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek: a két teljesen eltérõ kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a bájos városkát is. És ez még Madame Mallory világát is felkavarja. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden csínjára, és közben õ maga is megnyílik az új ízekre, és az élet új csodáira. Mert kell az a kis fûszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú ízeket?

 

 

 

 HFJ-0182.jpg

 

 

 

"A ?Csokoládé? rendezõjének legújabb filmje egy tökéletes gasztronómiai ízbomba, melynek fontos összetevõi közül nem hiányozhatnak az illatos fûszerek, a színes alapanyagok, a szenvedéllyel fûtött jelenetek, és az ízletes kulináris élmények. A Steven Spielberg és Oprah Winfrey producerek irányítása alatt készült alkotást egy csipetnyi India és egy nagykanál francia báj, és a csodálatos Helen Mirren játéka teszi a nyár egyik legínycsiklandóbb filmjévé."

 

 

 

 4.jpg

 

 

 Eredeti cím: The Hundred-Foot Journey

Rendezte: Lasse Halström

Szereplõk: Helen Mirren, Manish Dayal, Om Puri, Charlotte Le Bon

Bemutató dátum: 2014. augusztus 14.

Szinkronizált

Elõzetes-korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

 

 Ebben a trailerben egy kicsit bekukkanthatunk a kulisszák mögé: 

 

 

 

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az elõttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier elõtti vetítésére.

FB játék itt.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/08/01/he...

sponsored links

Keres?s