HAVI 1 FÕZÉS, SPÓROLÓS? ELÕNYEI? HOGY KELL CSINÁLNI?

2014-04-01

sponsored links


Az amcsi háziasszonyok már profi módon csinálják ezt, havonta egyszer lefõznek bazi nagy adag kaját, elteszik a fagyasztóba és a hónap folyamán minden este megmelegítenek egy adagot. A módszer akkor kezdett el elterjedni, amikor megjelentek a nagy gyorsfagyasztók házi használatra is. Számtalan blogot találni a témáról és számtalan variációja van. Leginkább ?once a month cooking? vagy ?freezer cooking?, ?freezer bulk cooking? néven futnak ezek a blogok, cikkek, stb. Abban mindenki egyetért, hogy ezek idõt takarítanak meg és felesleges idegeskedést (mit fõzzek ma?), kevesebb sorbaállást jelentenek a boltban, de anyagilag is vannak elõnyei, mert ha csak azt nézzük, hogy ha nagy adagban kell fõznünk elõre, megvehetjük a takarékosabb családi konfekciókat, már ez is pénzt spórol, plusz nem kerül különösebb áramhasználatba sem, ha a sütõben nem 1, hanem 3 tepsi valamit sütünk egyszerre. Az sem elhanyagolandó, hogy ha kevesebbet járunk boltba, akkor kevesebbet csábulunk el, nem vásárolunk impulzusból. Természetesen mindezt meg kell tervezni és nem ajánlom, hogy elsõre megpróbálkozzon valaki a havi 1 fõzéssel, a legtöbb blogon mindenki azt tanácsolja, hogy elõször meg lehet próbálni a heti egy fõzést, aztán 2 hétre elõre és így tovább.

Azt hiszem, nagyjából mindenki fagyaszt már valamit és ösztönösen is csinálja egy bizonyos szinten az elõrefõzést, de azért pár új tippet hátha adhatok.

Kis fagyasztóknál mi a helyzet? A kis fagyasztóban is meg lehet oldani, de más dolgokat kell figyelembe venni, mindenesetre ha nem is elsõre, de lehetséges 1 hónapra való kaját részlegesen egy kis fagyasztóval megoldani.

A havi 1 fõzés nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell fõzni, attól is függ, hogy melyik módszert választottuk, de egyértelmû, hogy sokkal kevesebbet kell kattogni azon, hogy mit fõzzünk és csak egyszer koszolunk masszív módon, a többi napokon csak olyan piciket dolgozunk a konyhában, mint a reklámokban látott anyukák, akiknek a sminkje sem maszatolódik el, és kész a terülj-terülj asztalka!:D Annyi lesz a dolgunk, hogy a fõétel mellé összerakunk egy gyors salátát (amit szintén el lehet készíteni pár napra elõre), vagy gyümölcsöt darabolunk desszertnek. Sokkal könnyebb pl. elkészíteni egy citromos csirkét, egy pörköltet, ha csak kivesszük a zacskót, amiben már összeállítottuk az összes hozzávalót, egy serpenyõbe tesszük, kis vizet adunk hozzá és bekapcsoljuk alatta a gázt, ez mindössze pár pillanatig tart, ehhez képest egy real time fõzés alatt legalább negyedórát, 20 percet igenis ott kell ácsorogni, húst vágni, zöldséget tisztítani, serpenyõbe tenni, elmosogatni amíg fõ.

Lépésenként haladva megpróbálom kiragadni a legfontosabb pontokat, kedvcsinálónak.

Fagyasztó kiürítése. Ahhoz, hogy 1 hónapra elõre fõzhessünk, hely kell a fagyasztóban, szóval teljesen ki kell üríteni, itt az idõ, hogy a régóta ott rejtõzködõ, elfelejtett dolgokat megegyük, ezért ideiglenesen ebbõl álljon a menü. Mikor már tényleg üres, hozzákezdhetünk a fõzés megszervezésének. A különbözõ random behajított fagyasztott zöldségekre van egy gluténmentes quiche (zöldséges-sós torta) receptem, legközelebbi bejegyzésben pótolom, amivel felhasználhatjuk õket egy meleg vacsorához, ezzel hamarabb elfogynak, garantált.
Fokozatosan belerázódni. Elsõre ne egy hónapra fõzzünk, hanem próbáljuk ki, hogy megy-e a dolog egy hétre elõre, aztán két hétre elõre fõzéssel, ha már gyakorlottak vagyunk és tudunk gazdálkodni rendelkezésre álló hellyel, fokozatosan menni fog a havi 1 fõzés is.
Helytakarékos tippek. A legtöbben a ?flat freezing? hívei, vagyis zacskókban, laposra fagyasztott csomagokat tesznek a fagyasztóba, ehhez kellenek speciális, hermetikusan záró fagyasztóba való zacskók, de tényleg nagyon sok helyet lehet vele spórolni. A zacskóba tesszük a kaját, keresni kell egy vele egyméretû valamilyen dopozt, vagy tepsit, amibe a zacskót fektetjük, lefagyasztjuk, majd kivesszük a tepsibõl és megvan a mi kis lapos zacskónk egy adag kajával. Ez szószokhoz, marinált húsokhoz jó. Másik tipp a kocka alakú fagyasztás, mert gyakorlatilag minden, ami kocka alakú, nagyon szépen elrendezhetõ a fagyasztóban, ehhez segítséget nyújthat egy tejesdoboz, aminek levágjuk a tetejét, majd ebbe tesszük a fagyasztáshoz való zacskókat, beletesszük az adott ételt és ezzel együtt lefagyasztjuk. Mikor már kemény, kivesszük a tejesdobozból a zacskót és íme, szép kocka alakúra fagyasztottuk, így már szépen elfér. Ez jó darabolt zöldség, gyümölcs, vagy készételek, pörkölt ?formázásához?. Minden jobb, mint az amorf módon zacskózott fagyasztott cuccok, mert azok foglalják el a legtöbb helyet.
Mi az, ami fagyasztható, milyen készételeket lehet leginkább fagyasztani? Tulajdonképpen nagyon sokfélét, elég szétnézni a mirelit részlegen a boltokban, na, amit ott látni, az mind fagyasztható házilag is! Saját tapasztalatom, hogy leginkább az egytálételek, tésztás egytálételek, húsok, rizs, fõzelékekhez való zöldségek, hüvelyesek, pizza, szendvicsek, muffin valók a célra, a leveseket lefagyasztani nem igazán helykímélõ, ebben az esetben jobb lefagyasztani egy-egy zacskóban a leves hozzávalóit már kimérve, és elég fõzéskor hozzáadni a vizet, készrefõzni a levest, ezzel is sokat spóroltunk idõben (zöldség és hús tisztítása, aprítása, mosogatás). A tésztákhoz való szószokat szintén egymagukban és a tésztát csak az adott étkezéskor fõzzük meg, majd a fagyasztóból kivett, megmelegített szósszal keverjük össze! A lasagne, gnocchi alla romana és más tésztás, vagy rizses rakott, sütõben süthetõ tésztáknál viszont összeállítva jobb fagyasztani, mert ezek hosszadalmasabb munkák, a tészta jól fagyasztható, szóval ízben nem lesz rosszabb. Ha mégis egy szószos tésztát szeretnénk lefagyasztani, ami nem lasagne, hanem csak sima tészta és a szósz, akkor ügyelni kell arra, hogy a tészta nagyon ?al dente? legyen a fagyasztáskor, mert kiolvadva még beszív egy csomót a szószból és túl puha lesz a végén. Ha viszont 2 perccel kevesebb ideig fõzzük, akkor fagyasztás utáni kiolvasztáskor és melegítéskor is pont jó lesz. A húsoknál mindenki döntse el maga, hogy fõtten, vagy nyersen akar fagyasztani, a fõtt, sült hús kisebb helyet foglal el a fagyasztóban és hamarabb kész, csak meg kell melegíteni, de  lehet úgy is, hogy a nyers kockára vágott hús mellé tesszük a többi hozzávalót egy zacskóban és ezt lefagyasztani, így fõzéskor megint idõt, munkát spórolunk, nem kell már hagymát aprítani stb.
Menütervezés. Ez egy nagyon fontos lépés, mert tisztában kell lennünk az adagokkal, ha 1 hónapra elõre akarunk fõzni, hogy ne kelljen feleslegesen megvenni hozzávalókat, vagy mérgelõdni, hogy túl keveset vettünk, az anyagi részét csak akkor tudjuk maximálisan kihasználni, ha van egy jól felépített menü, ehhez egy részletes bevásárlási lista, és ezzel gyorsabb lesz a nagybevásárlás is, esetleg igénybe vehetjük a nagybani piacokat, így olcsóbb lesz mindent összevetve. A menühöz össze kell írnunk 30 kaját, ha napi 1 étkezésre való dolgot számolunk, mert az emberek nagy része délben ugye menzán eszik, a család inkább este eszik együtt. A reggeliket is le lehet fagyasztani, pl. meg lehet venni nagyobb adag felvágottat, sajtot, megsütni több kenyeret, amiket egyszerre felszeletelünk, beletesszük a felvágottat, sajtot, egyenként becsomagoljuk és minden este kivesszük a másnap reggeli szendvicset a fagyasztóból, amit melegszendvicssütõben megmelegítünk. Ezzel megoldottuk a kiszáradt kenyér és romlott felvágott örökös problémáját is:))) Visszatérve a vacsorákra, nem adhatok egy standard menüt, ami mindenkinek jó lesz, de nekünk bevált a következõk és ahogy elnézem, sok blogon hasonlókat látok, leírok pár dolgot, amikbõl lehet készíteni 4-4 adagot, így 1 hónapra elõre megvan:
    *Kis dobozokban bolognai ragu, amikhez elég megfõzni a tésztát.
    *Lasagne
    *Gnocchi alla romana
    *Tortillához való fajitas töltelék (csirke, kaliforniai paprika, hagyma, bab, paradicsomszósz), amit megmelegítünk és tortillákba töltünk, reszelt sajttal megszórunk
    *Fasírt és egybefasírt. Ezekhez kitalálhatunk egy salátát, amit összedobunk, amíg melegszik a fasírt, vagy lefagyaszthatjuk magát a zöldségköretet is és elég lesz megmelegíteni
    *Grill vagy sütõben sült zöldségek
    *Zöldséges rizs köretnek
    *Bármilyen pácolt csirke, vagy oldalas, vagy pörköltek. A páccal együtt zacskóban lefagyasztva nyersen, vagy már megsütött hús
    *Félig megsütött üres pizza, amit kihûlés után megpakolunk paradicsommal, mozzarellával és csomagolás nélkül tálcán lefagyasztjuk, majd ha már a töltelék is ráfagyott, becsomagoljuk és visszatesszük így a fagyasztóba
    *Bármilyen más egytálétel: töltött paprika, töltött káposzta, rakott káposzta stb.

    Duplázás, triplázás. A fagyasztóba fõzés egyik alternatív módja még a duplázás, vagyis akármikor akármit fõzünk, egy hónapon keresztül, mindenbõl 2x, 3x annyit csinálunk, mint a szokásos, de ahelyett, hogy megvárnánk, hogy másnap akar-e még valaki enni a maradékból, inkább eltesszük, tehát azonnal, ahogy kihûlt, fagyóba vele és így a következõ hónapban (vagy 2 hónapban) lesz minden napra egy adag ugyanabból, amit az elõzõ hónapban csináltunk, csak már nem kell vele dolgozni.

      Az eredeti kérdésre válaszolva, hogy spórolós-e a havi 1 fõzés, igen, az. Persze, ez attól is függ, hogy milyen ételekbõl, milyen alapanyagokból állítjuk össze a menüt, de ha egy adott család tipikus ételeit vesszük figyelembe, azokból az ételekbõl havi egyszeri fõzéssel 20%-ot is csökkenthetõ az adott család havi kajapénze.

      Folytats a blogon ... zsannamanna.blogspot.com/2014/04/havi...

      sponsored links

      Keres?s