Harc az idõvel - a második mûszak

2014-07-09

sponsored links



Munka mellett a mai háziasszonynak a legnagyobb gondja, hogy kevés ideje marad a fõzésre, bevásárlásra. Egy bejáratott háztartásban - az enyém ilyen, hiszen évtizedek óta gyakorlom -  mindig vannak készletek, amelyeket idõnként kiegészítek. Vannak nagy bevásárlásaim ami havi, aztán a kisebbek a heti és a 2-3 naponkénti.. De a nagy bevásárlás elõtt érdemes eltervezni, hogy mi mindent akarunk venni. Gazdaságos megoldásnak találom ha a család havonta egy alkalommal nagyobb bevásárlásra indul. Ilyenkor én olyan alapanyagokat vásárolok ami eltartható, így bármikor elõvehetem a kamrából, a mélyhûtõbõl - természetes, hogy ezek olyan alapanyagok, amelyek az általam megszokott, szeretett ételekhez kellenek. Ez mindenkinél más-más. 
Nem tudom, hogy az olvasóim közül ki milyen készletekkel rendelkezik, hiszen ahány konyha annyi lehet, az ízvilágunk lehet hasonló, eltérõ, és egészen más. Én most olyan listát írtam amivel egy üres kamrát próbálok megtölteni. De a mennyiségek függnek a családtagok korától, mert egy kisgyerek nem igényel annyit mint egy kamasz, és a felnõtteknél is számít, hogy milyen munkát végeznek, mennyire szeretik a hasukat, mire telik és mire nem. Mindennap fõz-e valamit a háziasszony vagy ez változó vagy csak hétvégén.

Egy hónapra egy négytagú  családnak

  • 1-3 kg liszt                                                      
  • 1-3 kg cukor (porcukor is) vagy fruktoz                                
  • 2 kg rizs (esetleg gyorsrizs)                     
  • 1 kg búzadara                                                 
  • 5-7 csomag száraztészta többféle                       
  • 1 kg zsemlemorzsa 
  • 1 kg só
  • 1-2 csomag kávé
  • 1-2 csomag tejpor
  • 1 csomag kakaó
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 2 doboz tea
  • 1-2 liter olaj (esetleg sütõmargarin)
  • 2 doboz margarin vagy vaj
  • 1 liter ecet
  • 4-8 liter tej
  • 3-4 pohár tejföl
  • 50 dkg túró
  • 1 kg sajt
  • joghurt (ez nagy kérdés 1 doboz/nap?)
  • 1 doboz tejszín
  • 30 tojás
  • 1 üveg méz
  • 2 üveg lekvár
  • 2-3 konzerv paradicsompüré
  • 4 különbözõ húskonzerv
  • 1-2 féle készételkonzerv
  • 2-3 üveg csemegeuborka vagy más savanyú
  • 1 nagy ketchup
  • 1 nagy majonéz
  • 1 nagy tubus pirosarany
  • 1 nagy üveg mustár
  • 1 üveg torma
  • 4 doboz szardínia
  • 1 doboz krémsajt
  • 1-2 doboz levesbe való tészta
  • 4-10 levespor
  • kekszfélék rágcsálni valók
  • kenyér, péksütemény
  • mazsola, egyéb aszalt gyümölcsök
  • citromlé
  • dobozos gyümölcslé
  • dobozos paradicsomlé
  • ásványvíz
  • 5-6 mártáspor, salátaöntet
  • 4 krém- és pudingpor
  • 2 gyümölcstortalap
  • ízlés szerint fûszerek, ízesítõk
  • 2-3 gyümölcskompót, befõtt
  • 4-6 csomó leveszöldség
  • 2 kg vöröshagyma
  • 5-10 kg krumpli
  • 2-3 kg friss gyümölcs
  • 6 db citrom
  • 2 kg uborka
  • 2-4 kg paradicsom
  • 2-4 kg paprika
  • 1-2 fej káposzta
  • 1-2 tök
  • 1-2 kg zöldbab
  • 1-2 kg zöldborsó
  • 1-2 fej karfiol (brokkoli)
  • 1-2 cukkini, padlizsán
  • 50 dkg szemes bab
  • 50 dkg sárgaborsó/lencse
  • 30 dkg dió, mogyoró, mandula, mák
  • 1 nagy csomag mirelit vegyes zöldség
  • 1 nagy csomag mirelit zöldborsó, zöldbab
  • 1 nagy csomag mirelit kukorica
  • 2-3 doboz mirelit gyümölcs
  • 4-8 féle mirelit készétel és félkészétel
  • 2 gesztenyemassza
  • 2 doboz fagyi
  • 2 konyhakész csirke
  • 8 csirkecomb
  • 1 kg csirkemáj
  • 1 kg pulykamellfilé
  • 3 csomag szeletelt bacon
  • 1 sertéscsülök
  • 1-2 kg sertéscomb, lapocka, tarja, oldalas
  • az elsõ fenti három valamelyikébõl lehet darált hús
  • 2 kg húsos csont
  • 4 szelet rostélyos
  • 1 kg szárazkolbász
  • 1/2 kg füstölt szalonna
  • 2/5 kg libazsír
  • 2 kg hal                                        
Ez a felsorolás csak példa, mindenki hozzátehet, elhagyhat aszerint, hogy mi a megszokott, szeretett alapanyag amit használ. Nálam is változik sok minden - a fõ alapanyagokon kívül, meg az is lehet, hogy most nem is jutott minden az eszembe amit használok.
                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                             

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2014/07...

sponsored links

Keres?s