Harc a fûszernövényekért

2014-06-11

sponsored links

Ismét harcolok a fûszerövényeim életéért. Jött tetûhadjárat az esõs hetek után, amit a növények tövig visszavágásával, majd szerencsére az utána következõ napsütéses idõvel szerencsésen megoldottam. Viszont valami betegség támadhatta meg õket, mert a leveleiken kis fehér pontszerû foltok jelentek meg. Nem lisztharmat, ebben már biztos vagyok, viszont fogalmam sincs, hogy mi lehet. Tetûnek nyoma sincsen, tehát ezt az opciót alapvetõen kizártam. Anyósom és apósom közremûködésével kaptam gombaölõ szert, amivel szépen lepermeteztem õket, bízva abban, hogy az újonnan kihajtó levelek már egészségesek lesznek. Sajnos nem vált be. Hirtelen felindulásból ezek után nekiláttam csalánt rothasztani, és õszintén szólva nem is tudom pontosan, hány napig maradt kint az erkélyen, de olyan 10 körül. A neten utánaolvasgattam, megoszlott a vélemény, mert volt, aki azt írta, két nap után már nem használható tetvek és gomba ellen, van aki pedig a 10-15 napra esküdött. Igazából úgy voltam vele, hogy sokat már nem árthatok szegény növényeknek, hisz így úgysem használhatóak, hát nekiláttam, hogy leszûrjem és kis kézi locsolóval lepremetezzem õket.
Nos, az csak az egyik mellékhatás volt, hogy az étvágyam elment a szagtól. De mire a lakáson átvittem az edényt, hogy a maradékot kiöntsem, nos... Hogy is mondjam... Nem voltam túl népszerû az Uramnál. Arról nem is beszélve, hogy 30 fokban nem túl elõnyös ilyen mûveletet végezni, hisz nem lehet szellõztetni rendesen. A felõl sincs kétségem, hogy permetezni sem ilyenkor kellene, de az az igazság, hogy máskor nem lesz rá idõm a héten, a csalánlevet meg fel kellett használni már. Szóval, 15 percnyi levendulás kézáztatás után is inkább nem szaglászom az ujjaimat. Ja igen, persze, ahhoz nem volt elég rutinom, hogy kesztyût húzzak a mûvelethez.... :)
Szóval, most reménykedek, hogy megérte ez az irtózatos bûz, mert ha nem, hát dühös leszek. :)

Az utóbbi hetekben nagyon besûrûsödött a munkám és ez így is marad június legvégéig, így szerintem ez az idõszak a korábbi receptek publikálásáé lesz, nem pedig az új kreatívkodásé. De mivel az eperszezon még tart, így egy nem is olyan régi receptet hozok, ami osztatlan sikert aratott a kóstolók között. :)

Epres-mandulás keksz (24 db)


- 100 g tk búzaliszt
- 50 g fehér tönkölyliszt
- 100 g vaj
- 100 g nyírfackor
- 1 tojás
- 1 tk sütõpor
- 250 g eper
- 50 g mandula

Az epret megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd apróra felkockázzuk. A mandulát durvára aprítjuk A szobahõmérsékletû vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást is. Belekeverjük a lisztet is, sûrû tésztát kell kapnunk. Egy spatulával vagy fakanállal belekeverjük a mandulát és legvégül az epret is. Evõkanálnyi kupacokat teszünk egy sütõpapírral bélelt tepsire nagyobb távolságra egymástól és 160 fokra elõmelegített légkeveréses sütõben 15 perc alatt megsütjük õket.

CH tartalom: 8 g CH (ebbõl 1 g gyors)/keksz
Kalóriatartalom: 82 kcal/keksz






Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/06/harc-fus...

sponsored links

Keres?s