Hamis marcipán fillérekbõl 10 perc alatt

2014-07-06

sponsored links

hamis marcipán



Szerintem sokan vagyunk, akik imádjuk a marcipánt. De sajnos a mandula ára miatt ez nem túl olcsó édesség.

De most pár hozzávalóból kb. 10 perc munkával készíthetünk az igazihoz nagyon hasonló ízû (akinek nem mondtam meg, azt gondolta, hogy igazi marcipánt eszik ) hamis marcipánt.

Volt már errõl egy bejegyzésem vállalhatatlan fotóval, ott szaloncukor készült belõle karácsonyra. Azóta számtalanszor elkészítettem, pl. ez került az anyu-tortára, a nyuszi muffinra bevonatként és a pöttyös piskótatekercsbe töltelékként is. De Anyu már mondta, hogy vihetnék haza csak úgy, tömbben is, nem is kell sütni hozzá feltétlenül :)



Hozzávalók:

1 dl tej

35 dkg cukor

10 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12,5 dkg vaj/margarin

2 tk átlátszó mandulaaroma

gyúráshoz:

porcukor és keményítõ kb. fele-fele arányban



Elkészítés:

A tejben a cukrot addig fõzzük, amíg el nem olvad.

Ezután több részletben felváltva adagoljuk a kétféle lisztet, folyamatos kevergetés mellett. A végén egész sûrûn folyós lesz és ?puffogni? fog. Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda.

A tûzrõl levéve hozzákeverjük a vajat/margarint és a mandulaaromát. Ettõl egy kissé meglágyul a masszánk. Ha nem beburkolni (tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára), hanem bevonni (mint egy krémmel) szeretném, akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül, nem recés késsel szépen el lehet egyengetni. Ha kihûl, szilárdul rajta a massza. Még melegen lehet pl. piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.



Hamis marcipán



Várunk, míg lehûl és utána a hûtõbe tesszük 1-2 órára. Itt keményedik, szilárdul, de azért nem lesz olyan gyúrható állagú, mint a marcipán. Ehhez keményítõ és porcukor kb. fele-fele keverékével kell átgyúrni, ez attól függõen változhat, hogy mennyire lett lágy a masszánk hûtés után, illetve a készítendõ figurák, díszek milyenségétõl.

Ételfestékkel jól lehet színezni, legegyszerûbb akkor, amikor a mandulaaromát is beletesszük, még folyékony állapotában. De lehet utólag is, akkor alaposan össze kell gyúrogatni, hogy egyenletes színt kapjunk. Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni, ezek a kis rózsák is így készültek.





Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is itt :)





Hamis marcipán



hamis marcipán




Hasonló bejegyzések:




20111221-004
Hamis marcipános "szaloncukor"


szilv-032
Marcipánburgonya 2013-ra hamis marcipánból


Pillecukor házilag
Pillecukor fillérekbõl házilag


20120115-015
Ananászos répatorta hamis marcipán "bevonattal"


20120229-006
Egyszerû gesztenyetorta hamis marcipán bevonattal




Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2014/07/06/hami...

sponsored links

Keres?s