Hamburger-torta egyszerûen

2014-07-14

sponsored links

KĂ©pzeljetek el a fĂ©rfiembert, aki az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©vben, hogy ha megkĂ©rdeztem tĂ”le, hogy ?Mit ennĂ©l, drĂĄgĂĄm??, 100-bĂłl 99-szer azt vĂĄlaszolta, hogy hamburgert! A maradĂ©k 1 esetben csak annyit mondott, hogy marhahĂșst! Gondolom nem volt nehĂ©z elkĂ©pzelni, hiszen elĂ©g sok hasonlĂł egyed szaladgĂĄl a vilĂĄgban, plĂĄne miĂłta itthon is robbant a hamburger-gasztrobomba. KĂ©szĂŒlt mĂĄr mindenfĂ©le toplista a budapesti hamburgerezĂ”krĂ”l, van mĂĄr burgerblog is, Ă©s szerintem nincs kerĂŒlet Budapesten, amiben ne lenne 1-2 hamburgerezĂ” hely. Mondanom sem kell, hogy emlĂ­tett toplistĂĄk lelĂ”helyei Ă©s a burgerblog el vannak mentve a kedvencek közĂ© az Ă©n kis drĂĄgĂĄm telefonjĂĄban.

Sokat nem kellett gondolkodnom a tortĂĄn, amikor mĂĄr közeledtĂŒnk a szĂŒlinapja felĂ©. Viszonylag egyszerĂ» kĂ©rdĂ©s volt, hogy milyen tortĂĄt csinĂĄlok: Hamburger-tortĂĄt, termĂ©szetesen. ElsĂ” gondolatra megijedtem, hogy jesszusmĂĄria, hĂĄt hogy fogok elkĂ©szĂ­teni egy hamburgert, de mint ĂĄltalĂĄban, ha az elsĂ” felindulĂĄsombĂłl lenyugszom, tisztul a kĂ©p, Ă©s mĂĄris nem tĂ»nik olyan ijesztĂ”nek a feladat. Így prĂłbĂĄltam vĂ©giggondolni, hogy az egyes alkotĂłelemeket mibĂ”l lehetne elkĂ©szĂ­teni, Ă©s a vĂ©gĂ©re rĂĄjöttem, hogy ez egyĂĄltalĂĄn nem bonyolult, semmilyen spĂ©ci eszköz nem kell hozzĂĄ. És bĂĄr a blog nem formatortĂĄkrĂłl szĂłl, de Ășgy gondolom, hogy sokak kerĂŒlhetnek mĂ©g hamburgertorta-közeli helyzetbe, Ă­gy jĂłl jön egy kĂ©t jĂł tanĂĄcs, tapasztalat. :)



2



Jöjjenek az alkotóelemek:

Zsemle, buci = kefíres piskóta, måzzal a tetején, szezåmmaggal szórva

HĂșspogĂĄcsa = kĂłkuszgolyĂłmassza

Majonéz = mascarponekrém

Ketchup = målnalekvår (vagy pirosra színezett mascarponekrém is lehet)

Paradicsom, sajt, salĂĄta = marcipĂĄn, fondant



4





Låssuk kicsit részletesebben:

1., Hamburgerzsemle (26 cm-es tortaformĂĄhoz)

PiskĂłtĂĄt sĂŒtĂŒnk, egy nagyon egyszerĂ», kevert vĂĄltozatot. A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂ­tjĂŒk 175 fokra, Ă©s sĂŒtĂ”papĂ­rral kibĂ©leljĂŒk a tortaforma aljĂĄt. A tĂ©sztĂĄhoz pedig csak összekeverjĂŒk a következĂ”ket egy nagy tĂĄlban, kĂ©zi habverĂ”vel, ilyen sorrendben:

MérÔedényként a kefírespoharat hasznåljuk!

2 kis pohĂĄr kefĂ­r (kb. 150-170 g / pohĂĄr)

4 egész tojås

2 pohĂĄr cukor

2 cs. vanillincukor

3/4 pohĂĄr Ă©tolaj

4 pohĂĄr finomliszt ? benne elkeverve 2 zacskĂł sĂŒtĂ”por

A masszĂĄt a tortaformĂĄba öntjĂŒk, Ă©s 30-40 percig sĂŒtjĂŒk. Ha Ășgy lĂĄtjuk, hogy nagyon barnul a teteje, az mĂ©g nem tragĂ©dia, sĂ”t! A hamburgerzsemlĂ©nek kĂŒlönösen jĂłt tesz, ha megbarnul a teteje. Ha a vĂ©gefelĂ© mĂĄr nem egĂ©szsĂ©gesen barnulna, akkor kapcsoljuk lejjebb a sĂŒtĂ”t 10 fokkal, majd tĂ»prĂłbĂĄval ellenĂ”rizzĂŒk.

Ha megsĂŒlt fĂ©lretesszĂŒk hĂ»lni, majd kĂ©t lapba vĂĄgjuk.



2., HĂșspogĂĄcsa

Ehhez is csak egy nagy tĂĄlra Ă©s a kezĂŒnkre lesz szĂŒksĂ©g. Minden összegyĂșrunk, hogy egy jĂłl formĂĄzhatĂł, nem morzsĂĄlĂłdĂł masszĂĄt kapjunk. Ezt a hozzĂĄadott tejjel tudjuk szabĂĄlyozni, lassankĂ©nt adagoljuk.

500 g darålt keksz (készen is lehet kapni, nem kell vele szenvedni:))

5 dkg vaj (szobahÔmérsékleten)

5 dkg Rama (szobahÔmérsékleten)

5 dkg cukrozatlan kakĂłpor

20 dkg porcukor

rumaroma

fél narancs leve és héja

1-2 dl tej



Ha mĂĄr jĂł a masszĂĄnk, tegyĂŒk egy ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be, hogy összeĂĄlljon, majd nyĂșjtsuk kis egy kb. 26 cm-es körnek. A tortaforma aljĂĄval segĂ­thetĂŒnk magunknak, az a jĂł, ha egy kicsit majd tĂșllĂłg a piskĂłta aljĂĄn, tehĂĄt kilĂłg a husi a zsemlĂ©bĂ”l. :) Ha a szĂ©le kicsit megreped, nem gond. Nem kell szabĂĄlyosnak lennie, gondoljunk csak egy igazi hĂșspogĂĄcsĂĄra! Ha kĂ©sznek nyilvĂĄnĂ­tjuk a husinkat, akkor fogjunk egy hurkapĂĄlcikĂĄt, vagy kötĂ”tĂ»t, vagy bĂĄrmi ilyesmi alakĂș tĂĄrgyat, Ă©s nyomkodjunk a hĂșspogĂĄcsĂĄba rĂĄcsnyomokat. TudjĂĄtok, amikor tĂ»zön sĂŒtĂ”tt hamburgerrĂ”l van szĂł, mindig belenyomĂłdik a sĂŒtĂ”rĂĄcs a hĂșsba. Én mĂ©g annyival spĂ©keltem meg a husit, hogy fekete gĂ©lfestĂ©kkel kis foltokat nyomtam a pogĂĄcsa szĂ©lĂ©re egy ecset segĂ­tsĂ©gĂ©vel. AmĂșgy simĂĄn az ujjunkkal is lehet, Ă©s elĂ©g csak a szĂ©lĂ©re, hiszen csak az fog lĂĄtszĂłdni, kilĂłgni, fölöslegesen ne festĂ©kezzĂŒnk.



3., Ketchup ? majonéz

A ketchupot egyszerûen målnalekvårral helyettesítettem, és azt kell mondjam, hogy szuper döntés volt. A piskóta is masszív, a ?husi? is masszív, nagyon jót tett az ízösszhatåsnak a målnalekvår.

A majonéz pedig  250 g mascarpone kikeverve porcukorral, majd fellazítva 1,5 dl felvert tejszínhabbal.



4., SalĂĄta ? paradicsom ? sajt

Ezeket az összetevĂ”ket marcipĂĄnbĂłl formĂĄztam. TermĂ©szetesen fondantbĂłl (cukormassza) is lehet, de mi azt nem szeretjĂŒk annyira, a marcipĂĄn viszont finom is! VehetĂŒnk mĂĄr elĂ”re szĂ­nezett marcipĂĄnt is (zöld; sĂĄrga-narancssĂĄrga; piros), de a natĂșr marcipĂĄnt is szĂ©pen meg lehet szĂ­nezni gĂ©lfestĂ©kkel. Én legalĂĄbbis ezt hasznĂĄltam: Wilton leaf green, rubby red, naranja.

A zöld marcipĂĄnt kinyĂșjtottam, majd 5 cm szĂ©les csĂ­kokat vĂĄgtam belĂ”le. A csĂ­k egyik szĂ©lĂ©t elkezdtem az ujjaimmal elvĂ©konyĂ­tani, szakszĂłval ?nyomigĂĄlni? :) a lĂ©nyeg az, hogy a szĂ©le fodros legyen, nĂ©hol pedig összecsĂ­ptem, egy-egy hullĂĄmot egymĂĄsra hajtottam. A salĂĄtĂĄban ugye az a jĂł, hogy nem szabĂĄlyos. :)

A sajt mĂ©g szintĂ©n egy nagyon egyszerĂ» dolog. KinyĂșjtjuk a sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnt kb fĂ©l cm vastagra, majd egy vonalzĂł segĂ­tsĂ©gĂ©vel hĂĄromszögeket vĂĄgunk. A sajttal is Ășgy kell gondolkodnunk, hogy csak a hĂĄromszögek sarkai lĂĄtszanak majd ki a tortĂĄbĂłl, ezĂ©rt nem kell egy egĂ©sz nĂ©gyzetlap, ami befedi a hĂșspogĂĄcsĂĄt, mint a valĂłsĂĄgban. ;)

Amennyire egyszerĂ» volt a salĂĄta meg a sajt, annyira gyĂ»lt meg a bajom a kis nyamvadt paradicsomokkal. KivĂĄgtam a piros marcipĂĄnbĂłl (fĂ©l cm vastag) kis fĂ©lköröket, majd a körvonal szĂ©lĂ©tĂ”l kicsit beljebb karcoltam egy vonalat, hogy ez legyen a paradicsomkarika szĂ©le. De ettĂ”l mĂ©g sehogysem nĂ©zett ki. Mivel nyersen kifejezetten utĂĄlom a paradicsomot Ă©s nem tudom megenni, ezĂ©rt a neten kutakodtam Ă©rtelmes google fĂ©nykĂ©p utĂĄn, hogy vajon hogy is nĂ©zhet ki egy szelet paradicsom igazĂĄbĂłl. :) (nemĂ©rkiröhögni) Így jutottam arra a megoldĂĄsra, hogy kelleni fog a belsejĂ©be a kicsit vilĂĄgosabb paradicsomhĂșs meg a magok. EzĂ©rt egy kis darab natĂșr marcipĂĄnt elkezdtem az ujjaim között hajszĂĄlvĂ©konyra nyomogatni, majd kiszakĂ­tottam belĂ”le egy V mintĂĄt, majd ezt nyomkodtam a paradicsomszeletkĂ©re. RemĂ©lem Ă©rthetĂ” Ă­gy, de itt is az a lĂ©nyeg, hogy a paradicsom közepĂ©n legyen egy vilĂĄgosabb rĂ©sz, amit a paradicsomevĂ”k biztosan be tudnak azonosĂ­tani, hogy melyik rĂ©sze. :) A baj csak az volt, hogy a natĂșr szĂ­n nagyon elĂŒtött, Ă­gy az ujjammal, pecsĂ©telĂ”sen megfestettem piros festĂ©kkel ezt is, Ă­gy mĂĄr beleillett a paradicsomkoncepciĂłba. HurrĂĄ!

A magokat Ășgy csinĂĄltam, hogy a sajtnak szĂĄnt narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnbĂłl egĂ©szen ici-pici darabokat csippentettem a körmömmel, majd az ujjaim között megsodortam, Ă©s rĂĄragasztottam a paradicsomkarikĂĄra. Ha ezzel nem szeretnĂ©nk sokat nyĂ»glĂ”dni, akkor hasznĂĄljunk szezĂĄmmagot, a zsemle miatt Ășgyis szĂŒksĂ©g lesz rĂĄ.



photo-1



A hamburger összerakåsa következik:

A piskĂłtakarika aljĂĄt megkentem baracklekvĂĄrral, csak hogy ne legyen szĂĄraz. Majd a szĂ©lĂ©re applikĂĄltam a salĂĄtafoszlĂĄnyokat Ă©s Ășgy rendeztem, hogy a salĂĄta szĂ©le tĂșllĂłgjon egy kicsit a zsemlĂ©n, hiszen lĂĄtszania kell majd akkor is, ha mĂĄr meg van pakolva a hamburger minden földi jĂłval.

Ezutån a salåta közötti középrészt megkentem a mascarponekrémmel, egészen a salåta kezdetéig, majd målnalekvårt is halmoztam rå.



photo 5



Erre jött a hĂșs. PrĂłbĂĄljuk Ășgy elrendezni, hogy a hĂșs alĂłl kilĂĄtsszon a salĂĄta, Ă©s csepegtethetĂŒnk egy kis mascarponekrĂ©met is a hĂșs Ă©s a salĂĄta közĂ©, mintha kicsöpögne a majonĂ©z.

A hĂșst megkenjĂŒk Ășjabb mascarponekrĂ©mmel Ă©s mĂĄlnalekvĂĄrral, de csak közĂ©pen, hiszen a szĂ©lĂ©re jön a sajt Ă©s a paradicsom. RendezgessĂŒk el ezeket is, Ășgy, hogy kilĂĄtszĂłdjon majd, tehĂ©t a husi szĂ©lĂ©re tegyĂŒk.

A vĂ©gĂ©n következhet a zsemle teteje, aminek a szĂ©lĂ©rĂ”l Ă©n levĂĄgtam egy 1 cm-es sĂĄvot, hogy kisebb legyen. Ha enĂ©lkĂŒl tettem volna fel a tetejĂ©t, akkor semmi nem lĂĄtszott volna a hĂșsbĂłl, a sajtbĂłl meg a paradicsombĂłl. Ezt persze legközelebb mĂĄr elegĂĄnsabban fogom megoldani: a bekevert piskĂłta fele megy  a 26 cm-es formĂĄba, a mĂĄsik fele pedig a 24 cm-esbe.

Ha mĂĄr ekkora projektbe fogunk, ne elĂ©gedjĂŒnk meg fĂ©lmegoldĂĄsokkal. Nem kispĂĄlyĂĄztam Ă©n sem, Ășgyhogy kellett mĂ©g a zsemle tetejĂ©re szezĂĄmmag?.meg persze az is jĂłl jött, hogy legyen fĂ©nyes, mĂĄzas a zsemle teteje, ne csak olyan sima piskĂłtĂĄs.

Egy kis edényben feltettem a gåzra 1 ek. mézet, 2 ek. baracklekvårt, 1 ek. barnacukrot, és folyamatosan kevergettem. Egy szilikonecsettel megkentem a piskóta (zsemle!) tetejét, majd megszórtam a szezåmmaggal.



6



Voilå! Kész a remekmû! Lehet, hogy idÔigényes, mert azt nem mondom, hogy nem, de minden munkåt megér a sok csodålkozó, mosolygó arc! :)  Gyertek a facebookra is, ahol megmutatom, hogy eszik az igazån profik ezt a tortåt!


Hasonló bejegyzések:




1
Epres Oreo torta


photo 03
Oreo-s brownie torta


2
Dupla Oreos csokitorta ? egyszerûbb, mint gondolnåd


fotĂł 3
Mézeskalåcsmuffin karåcsonyi díszítéssel




Folytatás a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/07/14/ha...

sponsored links

Keres?s