Hamburger, a német tengerészek eledele

2014-04-27

sponsored links

A német tengerész kocsmák étele.

Visszakalandozva az idõben megfigyelhetjük, hogy õseink is fogyasztottak olyan húspogácsát, fasírtot, ami méltán lehet a mai hamburger elõdje.

485421_656929530990307_195889847_n

Dzsingisz Kán a hadjáratain katonáinak olyan ételeket részesített elõnyben amit könnyen elfogyasztottak akár lóháton is. A fasírt erre tökéletes megoldás nyújtott. Könnyen híre ment a húspogácsának, hiszen Dzsingisz Kán nem restellt ezzel eldicsekedni a külhoni látogatásai során. Az ottani séfek pedig tovább ízesítették és spékelték meg hagymával és nyers tojással.

Századokat átölelve országokról országokra járt a különleges húsétel receptje. Nemzedékrõl nemzedékre öröklõdtek a különleges és fûszeres receptek. A tengerentúlt is meghódította a ?hamburgi steak? módija, melyet az Amerikaiak már álló büfékben fogyasztottak.

A kerek forma kialakulása az 1800-as évekre tehetõ, és a mechanikus húsvagdaló gépek megjelenésével vált ismertté.

Az amerikai hamburgerrõl azonban megoszlanak a vélemények. Vajon két szelet kenyér között vagy zsemlében szolgálték fel legelõször. Ezt sajnos magának az olvasónak kell eldöntenie.

Lássuk hát a legendákat:

1885 Charlie Nagreen egy sarki büfében 15 évesen árusított gömbölyded fasírtokat és azon mélázott, milyen jól jönne a boltnak, ha két szelet kenyér közé tenné be õket. Kicsit meglapítaná a fasírtot, de megkönnyítené ezzel az elfogyasztását. Az alkotását hamburgernek nevezte el. Mindenki csak Hamburger Charlie-ként emlegette ezután.

1885 Frank és Charles Menches egyszer egy külföldi útjukon Hamburgban jártak és egy sarki büfés tanácsára a disznóhús helyett marhahúst ettek. Õk feldobták a fasírtot némi fûszerrel és két szelet kenyér közé helyezték, majd elnevezték hamburgernek.

1890 Oscar Weber Bilby, róla tartják úgy, hogy õ alkotta meg az elsõ zsemleverziós hamburgert. Oscár és fia Leo 1933-ban nyitotta meg az elsõ hamburgerezõjét Tulsában Oklahomában, és azóta is a grillsütés hagyományát folytatják.



Házi hamburger zsemle

Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 dkg élesztõ

4 dl tej

2 ek cukor

1 tk só

2 tojás

2 ek olaj

1 tojás felverve a kenéshez

Az alapanyagokat egy dagasztótálban dolgozzuk simára, és hagyjuk egy órán át kelni.

Kelés után osszuk kisebb cipókra és formázzunk zsemléket egy zsírpapírral ellátott tepsire. Hagyjuk fél órát ismét kelni, majd a tetejüket kenjük le a felvert tojással, és 200 fokos sütõben 25-30 perc alatt süssük szép barnára. A tojástól fényes lesz a kérge.

Készítsük el a húspogácsát

Hozzávalók:

60 dkg marhahátszín kétszer átdarálva

só, bors

1 tojássárgája

Dolgozzuk össze a masszát és készítsünk húspogácsákat, amit grillen vagy grill serpenyõben süssünk ropogósra.

A kész hamburger zsemléket vágjuk félbe, majd tegyük néhány percre a grillre.

Ha kész, állítsuk össze ízlésünknek megfelelõen gazdagon a hamburgert. Kerüljön bele saláta, hagymakarika, paradicsom és minden amit szeretünk. Nincs határ.

Ízesítsük, majonézzel, ketchuppal, mustárral vagy ahogyan az amerikaiak eszik A.1. steak sauce-al. Õk ugyanis nem tesznek sem mustárt, sem ketchup-ot a hamburgerbe.

És most jöhet az elsõ harapás ami után nem lehet megállni.

IMG_4756








Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/04/27/ham...

sponsored links

Keres?s