HALAS PITE

2014-03-04

sponsored links












Jó fogás volt ma nálunk, úgy hogy "halat" sütöttem. Jobban mondva halas pitét. Volt idõm elszórakozgatni ezekkel a pikkelyes egyedekkel. Mivel ma itthon vagyok, autó "nélkül" /szervizben a kocsi /, és ügyesen elvégeztem a napi teendõimet, úgy gondoltam meglepem magam és a családot egy kis halas finomsággal. Halat pucolni és pikkelyezni nem kellet, csak nyújtani, tölteni és szaggatni, de végeredmény mégis hal lett. Pirulva, ropogva és kényeztetve. Remélem nem úszok el vele és mindenkinek fog ízleni...


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 doboz sós lében eltett halkonzerv, 1 fõtt tojás, 1 tojás fehérje, 5 dkg reszelt sajt, 1 kanál tejföl, 1 kávéskanál citromlé, só, bors, petrezselyemzöld. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A leveles tésztát kiengedjük, majd lisztezett felületen nagyobb téglalappá kinyújtjuk. Papírból kivágunk egy kb. 15 cm-es halat, majd a tésztára téve a sablont, 5 pikkelyes vágunk ki belõle. A maradék tésztából a halak hasára fedlapot is kivágunk, a többi részekbõl pedig kupak segítségével rengeteg pikkelyt. A halakat egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd elkészítjük a tölteléket. A halkonzervet teljesen lecsöpögtetjük, hogy a halhús szinte "száraz" legyen, majd hozzá adjuk az apróra vágott fõtt tojást, a reszelt sajtot, a kissé felvert tojásfehérjét, a tejfölt, citromlevet és ízlés szerint sót és borsot. Krémet keverünk belõle majd elosztjuk a halak hasán a tölteléket. Beborítjuk a tölteléket a fedlappal, körben lenyomkodjuk a széleket, így a töltelék nem fog majd kijönni belõle. Kissé bevizezzük a halk dundi hasát, majd a felületüket kirakjuk a pikkelyekkel. A maradék tésztából szájat rakunk a halra, szemet pedig egész borsból. 








A kész halakat lekenjük a tojássárgájával és mehetnek sülni, a forró sütõbe. Mikor szépen megpirultak, akkor kivesszük õket és rácsra téve 5 percig pihentetjük a pitéket. Izgalmas és finom gyerek csemege. Jégsalátával és tartárral, frissen tálaljuk.









Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s