Hagymás-mustáros tarja steak krumplival
sponsored links
Szeretjük a tarját, elég gyakran sütök, akár egyben, akár szeletelve. Sokszor sütõben, de idõnként serpenyõben a gázon, mint ezt a mostani változatot is.
Hozzávaló:
- 6 szelet (kb. 2 cm vastag) tarja
- 3 fej hagyma (sonka lilahagymát használtam)
- mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1-2 paradicsom
- olívaolaj
- 1 ek. vaj
- só, bors, õrölt kömény
- 1 ág rozmaring
- 1 pohár száraz fehérbor
- 2 dl alaplé vagy víz
- 0,5 dl tejszín
A húst megmostam, a nedvességet leitattam róla, majd minden szeletet sóztam, borsoztam és meghintettem egy kis õrölt köménnyel. Ezután 1-1 kanál mustárt kentem minden oldalára.
Egy nagyobb (28-30 cm átmérõjû) teflon lábasban olívaolajat melegítettem, adtam hozzá 1 ek. vajat és a húsokat nagy lángon elõsütöttem benne. Egyszerre csak 2-2 szeletet, amennyi kényelmesen elfért benne.
Amikor az összes hús kisült visszatettem mindet az edénybe (most már mehetnek szorosan) és a tetejére szórtam a karikára vágott hagymát, a szeletekre vágott paprikát és a negyedekre vágott paradicsomot és a finomra aprított fokhagymát. Rádobtam a rozmaringágat, ráöntöttem a bort és az alaplevet, majd lefedtem az edényt. Közepes lángos kb. egy órán át pároltam, néha megfordítottam a húsokat.
Amikor puhára párolódtak, sültek, kiszedtem, és a visszamaradt szaftba öntöttem a kevés tejszínt. Ha a leve nagyon elforrt volna, akkor önteni kell hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.
Visszatettem a húsokat, megvártam, amíg egyet forrt és elzártam alatta a lángot.
Amíg a hús sült a burgonyát is elkészítettem.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- só, bors
- õrölt kömény
- negyed mk. szárított fokhagyma (vagy 1 g friss lereszelve)
- fél mokkáskanál õrölt paprika
- 2 nagyobb ág rozmaring
- 3-4 ek. kacsa vagy libazsír (esetleg olívaolaj)
A burgonyát meghámoztam és cikkekre vágtam. Annyi vízben, ami bõven ellepte forrástól számítva 4 perc alatt elõfõztem. Amikor a víz felforrt adtam hozzá 1 tk. sót.
A sütõt 200 fokra elõmelegítettem.
Amíg a krumpli fõt a zsiradékot elkevertem a fûszerekkel és a finomra aprított rozmaringgal.
A burgonya fõzõvizét leöntöttem (de megtartottam a következõ kenyérsütéshez) és a krumplira öntöttem a fûszeres zsírt. Óvatosan összeráztam, de nem baj, ha kissé összetörik, annál ropogósabbra sül.
Egy nagyobb sütõlemezt alufóliával kibéleltem, a krumplit szétterítettem rajta és a forró sütõbe toltam. Kb. 15-20 perc alatt sült jó ropogósra.
Tálaláskor a húst meglocsoltam az ízes szafttal. A ropogósra sült burgonyával és kovászos uborkával tálaltam, de paradicsom salátával is mennyei.