Habos meggyes sütemény

2014-07-20

sponsored links




Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
250 g liszt
100 g vaj
5 tojássárgája
80 g cukor
csipet só
1/2 kávéskanál sütõpor

A töltelékhez
700 g magozott meggy
70 g cukor
1/2 kávéskanál fahéj
25 g étkezési keményítõ
50 ml víz

A habhoz
5 tojásfehérje
200 g porcukor
1 teáskanál étkezési keményítõ


A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd forrástól számított 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk. A keményítõt feloldjuk a hideg vízben, a meggyhez öntjük és az egészet kevergetve besûrítjük.
Langyosra hûtjük.
A sütõt 180 fokra melegítjük, a tepsit vajjal kikenjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és a tepsi aljába terítjük. Villával megszurkáljuk a tésztát és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ezalatt elkészítjük a habot. Nagyobb méretû lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tûzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gõzre. A tojásfehérjét fémbõl készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítõt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tûzhelyen lévõ lábosra (gõzre) téve folytatjuk a habverést 6-8 percig.
Az idõközben megsült tészta tetejére kanalazzuk a meggyet, erre pedig a rásimítjuk a habot.
A sütõ hõmérsékletét 120 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.
Langyosra hûtjük és vízbe mártott pengéjû késsel szeleteljük.

Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2014/07/habos-...

sponsored links

Keres?s