H?sgomb?cos sp?rga-z?ldbors?egyt?l

2023-06-01

sponsored links

Mert n?lunk most van az igazi szezonja a sp?rg?nak, igyekszem kihaszn?lni ezt a r?vidke id?t, am?g m?g kapni ?s minden lehets?ges form?ban az asztalra tenni.  Nagy rajong?i vagyunk, sz?munkra megunhatatlan. Ebben az egyt?lban a z?ldbors?val (ami term?szetesen m?g m?lyh?t?tt) "?lelkezik" ?s mondhatom, remek az ?sszhang. ?zre kicsit eml?keztet, mint f?zel?k, de tal?n m?g ann?l is jobb...
Hozz?val?k 4 szem?lyre:
2 fej v?r?shagyma
3 gerezd
fokhagyma
2 ek repce,- vagy napraforg?olaj
30 dkg fas?rt vegyes h?sb?l
1 toj?s
1 zsemle (tejben be?ztatva, kinyomkodva)
sz?ks?g eset?n zsemlemorzsa
50 dkg feh?r sp?rga
1 tk cukor
1 ek vaj
1 ek ol?vaolaj
z?lds?g alapl?
20 dkg mirelit z?ldbors?
1 dl tejsz?n
2 tk ?tkez?si kem?ny?t?

1/2 citrom leve
s?, bors
A hagym?t megpucolom, felapr?zom, illetve a fokhagym?t ?sszenyomkodom. A sp?rg?t megtiszt?tom.
Az egyik hagym?t a repceolajon megfonnyasztom, kih?t?m.
A fas?rtot a szok?sos m?dom elk?sz?tem. A dar?lt h?shoz hozz?adom a be?ztatott ?s kinyomkodott zseml?t, a toj?st, 2 gerezd ?sszenyomott fokhagym?t ?s a megp?rolt hagym?t. S?zom, borsozom. Alaposan ?sszedolgozom. (Ha sz?ks?ges, lehet hozz? 1-2 ek zsemlemorzs?t is tenni.) R?vid ideig hagyom, hogy az ?zek ?ssze?rjenek. Nedves teny?rrel apr? gomb?cokat form?zok bel?le ?s b?, enyh?n s?s v?zben kif?z?m. (Vigy?zat, a v?znek gyeng?n kell bugyognia, k?l?nben a gomb?cok sz?tf?nek!)
Ha felj?ttek a v?z tetej?re, k?sz! Leh?zom a t?zr?l, ?s 5-10 percig pihenni hagyom. Sz?r?vel kiemelem egyenk?nt a gomb?cokat a v?zb?l, hagyom lecsepegni. (A f?z?vizet nem ?nt?m ki!)
A vajat ?s az ol?vaolajat egy faz?kban  felforr?s?tom ?s megfonnyasztom benne a m?sik, apr?ra v?gott hagym?t. Hozz?adom a marad?k (1 gerezd) ?sszez?zott fokhagym?t. Hozz?keverem a feldarabolt sp?rg?t, s?zom, borsozom, megsz?rom a cukorral ?s r?vid ideig egy?tt pir?tom. Fel?nt?m annyi z?lds?g alapl?vel, illetve a megmaradt a h?sgomb?c kif?z?lev?vel, hogy b?ven ellepje. Nem teljesen lefedve f?z?m, m?g a sp?rga majdnem teljesen puha lesz. Ekkor belesz?rom a z?ldbors?t ?s addig f?z?m m?g, am?g a z?ldbors? kienged ?s megf?.
A tejsz?nt sim?ra keverem a kem?ny?t?vel ?s behabarom vele a k?sz f?zel?ket. Hozz?adom a h?sgomb?cokat, citroml?vel, s?val, borssal ?zes?tem.
T?lal?s el?tt m?g egyszer alaposan ?sszemeleg?tem. Nagyon finom!


Folytats a blogon ... https://notburga.blogspot.com/2023/06...

sponsored links

Keres?s