Gyümölcsoltónap Reziben fenntartható mezõgazdasági mintaprojekt

2014-05-16

sponsored links

A Rezi Várbarátok Köre Egyesület 2014. március 8-án hagyományteremtõ szándékkal Gyümölcsoltónapot rendezett helyi és környékbeli magánszemélyek, kitermelõk, magángazdálkodók, diákok és érdeklõdõk részére.

Elõadások helyszíne: Mûvelõdési Ház Rezi, Arany J. u. 1.
Oltásbemutatás, gyakorlás helyszíne: Laky Demeter Turistaház Rezi, Petõfi u. 44.

Ezen a rendezvényen több mint 60 fõ vett részt, akik az elméleti elõadások meghallgatását követõen közös gyümölcsfaoltás bemutatáson sajátíthatták el ezt az õsi mesterséget annak érdekében, hogy ez az õsi mesterség újra bekerüljön a helyi emberek tavaszi munkaprogramjába, hogy a kiskertjeikben olyan gyümölcsfák teremjenek, melyeket saját maguk oltottak be, nem engedve kipusztulni az õsi magyar, tájjellegû fajtákat.
Elmondható, hogy e nap kiváló alkalomnak bizonyult a hasonló gondolkodású emberek találkozásához, ahol új együttmûködések jöttek létre. A szemléletformáló elõadások hasznos információkat nyújtottak ahhoz, hogy az embereknek kellõ igénye legyen az egészséges élelmiszerek elõállításához oly módon, hogy az adott természeti forrásokkal megõrizhetõ és növelhetõ legyen a környezet minõsége. Az elõadásokon és a gyümölcsoltásban résztvevõk nagyon aktív közremûködése azt bizonyítja, hogy a településen illetve a térségben igény van a hasonló rendezvények tartására illetve annak folytatására.

Az elõadást Kiss László Tibor az MNVH Zala megyei referense nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy az MNVH fõ feladata, hogy ezeket a programokat segítse és koordinálja.
Rezi község hihetetlen szép eredményeket ért el a LEADER programban és folytatja azt a majdnem 700 éves hagyományt, ami erre a községre mindig jellemzõ volt: a turizmus, természeti táj szépsége, mely önmagában hordozza, hogy ezt az örökséget meg kell õrizni. Ez a község a mai feladatokhoz is fel tud nõni és azt az örökséget, amit az elõdök letettek és ami miatt él a település, azt megõrzi és tovább tudja vinni.
Nagy szükség van rá, hogy jó minõségû élelmiszereket és jó minõségû termékeket állítsunk elõ, nemcsak itt, de országszerte, hisz a kintrõl jövõ élelmiszerek meg sem közelítik azt a színvonalat és minõséget, amit itt helyben elõ lehet állítani. További feladat, hogy ebbe a munkába be kell vonni a fiatalokat, és az eddigi tudást átadni számukra.

Kiss László esperes, aki a falu plébánosa és egyik helytörténeti szakértõje
Gyümölcsoltó boldogasszony ünnepének egyházi hátterérõl beszélt. 624-óta van tudomásunk az ünnep megtartásáról. Ez az ünnep ihlette az Üdvözlégy Máriát és az Úrangyala imádkozást is. A fákat ezen a napon kell oltani, mivel Jézus Krisztus ekkor fogant, és az ezen a napon oltott fának biztos eredét tulajdonítottak, melyen rajta lesz az Isten áldása.
Reziben évszázados hagyományai vannak a szõlõmûvelésnek és a gyümölcstermészetésnek. Jeruska János aki az 1800-as években volt plébános, kezdte el gyümölcsössel betelepíteni a plébánia kertjét, melyet Ambrus Mihály plébános folytatott. Az õ nevéhez fûzõdik a filoxéra járvány után a rizlingszõlõ meghonosítása a faluban.

Ezután Komoróczi Lajos agrármérnök elmondta, hogy a magyar vallásos néphagyományban e naphoz az ünnep magyarázatából fakadó hiedelmek kötõdnek valamint meteorológiai megfigyelések is kapcsolódnak hozzá. Ilyenkor áldás van az oltó ember munkáján is. E napot, a teremtés napjának is szokták nevezni.

A bevezetõ után következett a szakmai program, melyben a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai tartottak szemléletformáló elõadásokat, elõször Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédõ, gyümölcstermesztõ, aki hagyományos gyümölcsfajtáinkról beszélt. elmondta, hogy az elmúlt 50 évben sikerült felét, de lehet, hogy többet elveszteni gyümölcsészeti örökségünknek abból a részébõl, amit õseink 1000 év alatt létrehoztak. Óriási problémáink vannak ezzel kapcsolatban és ezt csak úgy lehet megõrizni, ha ki-ki megõrzi a saját hagyatékát, örökségét a saját területén. Nem csak az a lényeg, hogy gyümölcsfákat ültessünk, hanem az, hogy azt ültessük vissza, ami nekünk van, mert termõhely szempontból, a gasztronómiánk szempontjából és néprajzi szempontból is ez az, ami a térség arculatának a része, ez a mi örökségünk és ezt kell megtartani. Ehhez elengedhetetlen az, hogy megtanuljunk mindazt, ami a gyümölcsészettel kapcsolatos. Az oltás egy hihetetlenül egyszerû dolog, nem kell semmi más hozzá, csak hit.

Darázsi Zsolt Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnökének témája:
Természet közeli gazdálkodás, kertészkedés
Ingyen napszámosok: növényvédelem mérgek nélkül
A legmagasabb szintû biológiai rendszer az erdõ, és ezt ha hagynánk mûködni, akkor 200-600 éves fák volnának. Ezt felismerve manapság elkezdõdött egy természet közeli gazdálkodás ingyen napszámosokkal, amik nem mások mint a rovarok. A világon a rovarfajok száma több mint ahány ember él a földön. A különféle rovarok, madarak számtalan hasznos tevékenységet elvégeznek az emberek helyett.
Környezetünk ha lehet, minél jobban legyen zöld, és minél jobban hasonlítson egy erdõhöz.

Lázár Péter Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársa
Komposztálás: talajerõ visszapótlás természetesen
Élõhelyek pusztítása kapcsán jelentõs károkat okoz a nagyüzemi mezõgazdálkodás. Egy mástípusú ún. Kert-Magyarország típusú gazdálkodással 40 millió embernek az élelmiszere megtermelõdne. A talaj egyik éltetõje a komposzt. Ami élõ talaj, mindent el kell követnünk azért, hogy ez életben is maradjon. Talaj összetétele, egészséges mûködésének fontossága.
Csak közösen tudunk tenni, azért, hogy a jelenlegi helyzet ne romoljon tovább, illetve vissza tudjuk fordítani és menteni a természetet, mert az ember és a természet, táj és a benne élõ közösség elválaszthatatlan egymástól.

gyümölcsoltó nap rezibenkis01.jpg

Az elõadások után a résztvevõk a megvalósuló mintaprojekt helyszínén, a Laky Demeter Turistaház kertjében az ebéd elfogyasztása után aktívan részt vettek a gyümölcsfaoltásban, ahol a szakemberek gyakorlatban , vadalany biztosítás mellett mutatták be ezt az õsi mesterséget.

gyümölcsoltó nap rezibenkis02.jpg

Ennek szép eredménye a mára már kihajtott oltványok, melyet mindenki hazavihetett. A Turistaház 40 ilyen kis oltvánnyal gazdagodott, melyek amint megerõsödtek, a kertben lesznek elültetve.

 

 

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/05/16/gyum...

sponsored links

Keres?s