Gyûrûs fánk

2014-02-26

sponsored links
















Régi receptes füzeteimet nézegetve akadtam rá ma erre az egyszerû fánkra. Még tart a fánk szezon, idõszerû is most fánkot sütni. Minden hozzávaló volt itthon, így nem is halogattam az elkészítését. Nagyon gyorsan lehet vele haladni, igazán idõspórolós recept, nem kell órákig foglalkozni vele. A tésztájában lévõ túrótól könnyû, puha fánkot kapunk. Bár az eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánktésztába teszek egy kis rumot, hogy ne tudja nagyon magába szívni az olajat, így ebbõl sem maradt ki. Viszont cukor nincs benne, mert a végén úgyis vaníliás porcukorba forgatjuk, szerintem elég édes attól, ami így ráragad, nem szükséges a tésztájába is tenni. Tartalmas leves után, kellemesen eltelítõ második fogás és egyben desszert.      

Elkészítési idõ:  45 perc


Hozzávalók:
35-40 darabhoz

15 dkg túró
17 dkg liszt
1 dl tej
1 dkg élesztõ
1 kk cukor
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg vaj
1 ek rum
csipet só

hempergetéshez:

8-10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor

olaj a sütéshez



Elkészítése:



1.  A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt.
2.  A túrót áttörjük, hogy ne legyen darabos, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, vajat, rumot és a felfuttatott élesztõt.
3.  Összekeverjük, 1/4 órát pihentetjük.
4.  Jól belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát ( ha nagyon ragadna még egy kis lisztet adjunk hozzá) és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepébe kisebb kiszúróval lyukat formázunk. (Nálam a pogácsaszaggató mérete: 6 cm ill 3,5 cm-es volt)
5.  Bõ, forró olajban szép világosra sütjük a fánkokat, kicsit lecsepegtetjük és még forrón vaníliás porcukorban meghempergetjük.
6.  Pikáns lekvárral kínálhatjuk.  









Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/02/gyu...

sponsored links

Keres?s