Gyömbéres zabkorong - Paleolit?

2014-02-18

sponsored links

Gyömbéres zabkorong - Paleolit?

A feleségem vett több receptfüzetet, többek között a "PALEOLIT sütemények" címût.


A lányom nemrég hazalátogatott. Mikor meglátta, rögtön megtetszett neki, le kellett fénymásolnom.
Rögtön ki is próbálták. Az elsõt nem sikerült megörökítenem, de a mait lekaptam.

A recept...:


.... és az elkészült mû:



Megkóstoltam, finom volt.

Csak azt nem értem, miért kell ezt paleolitnak nevezni.

A Wikipédia szerint   "A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között."

A paleolit konyha sok mindent tilt, többek között a gabonaféléket.

"Tiltólistán a paleolit étrendben.

Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.) glutén, lektin, gyorsan felszívódó szénhidrát miatt."

No de, ha a gabonaféle tiltott, akkor mitõl paleolit a zabpehely?

A másik bajom ezzel a paleolit hókusz-pokusszal, hogy a kõkorszakbeli õsember a vadméhektõl még lophatott mézet, számos növényt azonban nem is ismerhetett.

A vanília Indiából került Európába 2.000 évvel ezelõtt.

A gyömbér Dél-Ázsiában õshonos, de állítólag ott is csak néhány száz éve használják süteményekhez.

Nyírfával sem túl sûrûn találkozhatott az õsember Afrikában, de amikor átjött Európába, akkor se nagyon, legfeljebb késõbbi vándorlásai során. Azt se hiszem, hogy az õsember birtokában lett volna annak a technológiának, mellyel a nyírfakéregbõl ki lehet nyerni a cukrot.

Diót is csak Európában szedhetett elõször emberünk.

Tojáshoz is nehéz volt hozzájutnia, mivel a szárnyasokat - köztük a baromfit - a homo sapiens sapiens csak jóval késõbb háziasította, majd folyamatosa nemesítette. 

De a hab a tortán: a szódabikarbona. (Nátrium-hidrogénkarbonát) a szódagyártás mellékterméke, vagyis ipari termék. Szegény õsember még nem tudhatta elõállítani, hacsak nem kapott az idelátogató ufonautáktól ajándékba egy jó adagot..

De zavarban vagyok ezzel a listával is

"Megengedett ételek a paleolit étrendben

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Állati húsok, zsírok
  • Halfélék, tenger gyümölcsei
  • Tojás"
Hogy a gyûjtögetõ, vadászó életmód alapján hozzájuthatott bizonyos eledelekhez , az nem kétséges.

Csakhogy a mai állatok zöme akkor még a mai formájukban nem léteztek, ugyanakkor a mamut beszerzése a piacon, vagy a kedvenc hentesnél némi nehézségbe ütközne.

Írásommal nem állt szándékomban megbántani azokat, akik ennek az életformának a hívei.

Csupán azt szerettem volna elmondani, hogy ez is, mint sok más étrendbeli teória csak  a hiten alapul, valóságos alapja nincs. Ez is, mint sok más diéta, inkább divat, a hirdetõiknek nem kevés hasznot hoz. Szinte naponta lehet újabb "csoda" diétákról olvasni, s komoly pénzeket költenek azok, akik bedõlnek a különbözõ gyors fogyást ígérõ piruláknak. Az eredmény a legtöbb esetben kiábrándító.

A baj csak az, hogy ezek a különbözõ elméletek gyakran ellentmondanak egymásnak, s nem egyrõl bebizonyosodott, hogy jó esetben nem használnak, de nem is ártanak, de sajnos vannak olyanok, melyek ártalmasak, veszélyesek. A leghíresebb amerikai diétás guru, aki talán elõször alkotta meg táplálék piramisát, pont a saját elmélete áldozata lett, a nem kielégítõ, egészségtelen táplálkozás miatt halt meg.  Ez nem azt jelenti persze, hogy minden "paleolit" étel veszélyes. A fenti süti pl. nem csak finom, de egészséges is, csak NEM PALEOLIT!

A Magyar Dietetikus Országos Szövetsége nem ajánlja a paleo étrendet. Az Orvosi Hetilap egy cikke szerint a paleo étrend veszélyes és káros. Az OÉTI 2012. december 08., szombaton közölte az MTI-vel, hogy a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással.

A New Scientist több tévedésre is felhívja a figyelmet a paleo étrend elméletével kapcsolatban. Legáltalánosabb kritika, hogy nem igaz miszerint az ember nem alkalmazkodott volna a keményítõ megemésztésére és a laktóz tolerálására. Igaz a laktáz enzim elõállítását kódoló gén meglétének aránya a lakosság körében népenként eltérõ és kevesebb, mint ötezer éves múltra tekint vissza.

A végén még csak annyit szeretnék mondani, mindenki olyan ételt fogyasszon, amit szeret, amit jónak tart, de azért vegye figyelembe az alábbiakat:

"Figyelmeztetés a paleo étrendet követõknek


"Nagyon fontos a paleo étrendet követõk számára, hogy biztosítsák a megfelelõ mikro- és makrotápanyagokat szervezetük számára, így a vitaminokat (fõképp a B vitamincsoport), ásványi anyagokat, fitonutrienseket, különféle olajokat. Az olajok és zsírok bevitelénél fegyelembe kell venni többek között az omega 3 és omega 6 arányt, ezek alapján erõsen ajánlott omega 3 tartalmú állati eredetû zsírok fogyasztása és az omega 6 zsírsavban gazdag növényi olajok csökkentése, elkerülése."

Én, a magam részérõl, annak vagyok híve, amit az indiai bölcsek is vallanak, a legjobb út a középút.

Táplálkozzunk sokoldalúan. Fogyasszunk minél több egészséges ételt, növényi és állati eredetûeket egyaránt. Lehetõség szerint kerüljük a készételeket, mivel nem tudjuk, hogy mibõl készülnek, s számos nem éppen egészséges adalékanyagot tartalmaznak.


Folytats a blogon ... eshobbychef.blogspot.com/2014/02/gyom...

sponsored links

Keres?s