Gyömbéres-narancsos zabkeksz egy bögre kakaóval

2014-05-23

sponsored links

Na, közületek ki nõtt fel reggeli és esti kakaón? Bizony, én kakaólitereket fogyasztottam és ez múlt héten eszembe jutott az egyik hûvösebb estén, hogy hova is tûnt ez a jó szokásom?! Fõleg, hogy ma már a laktóz érzékenyek is ihatják, mert különbözõ növényi tejek, mint a mandulatej, a rizstej és egyéb laktózmentes tejek is elérhetõek a polcokon, amivel elkeverhetjük ezt a mennyei manna port:). Nem beszélve egyes kakaó italporok új D-vitamin és ásványi anyag tartalmáról! A D-vitamin a gyermekek csontjainak megfelelõ növekedéséhez és fejlõdéséhez szükséges, a vas pedig elõsegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlõdését; többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt. Szóval ideje újra beiktatni a napirendembe nekem is, természetesen valamilyen egészséges keksszel, tudjátok imádom a halmazállapotok vegyítését az étkezéseim során :) A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához, így most egy zabkekszre esett a választásom, ezen a vonalon is egy egészségesebb, reggelre energiát adó keksszel gondoltam indítani a napot:) Keksz milyen keksz? :)

A zabliszt abban különbözik a finomított búzaliszttõl, hogy magasabb az élelmi rosttartalma, közel négyszer annyi, mint a búzaliszté. Érdemes az is tudni, hogy a gabonák közül a zab glikémiás indexe alacsonyabb az elõzõeknél, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Úgyhogy, ideje változatosabbá tenni a gabonafogyasztásunkat, és kipróbálni a zablisztet, ahogyan a rozsból, rizsbõl készült liszteket is. Jön a nyár, úgyhogy a kakaót is aktualizálhatjátok az idõjárásnak megfelelõen! Ha hideg van melegen, ha melegebb az idõ akkor akár jégkockával és fûszerekkel is bolondíthatjátok! Nézzük is Nyammm indító reggelijét:)!
Hozzávalók 16 db kekszhez:
2 ek frissen reszelt narancs héja
3 cm friss reszelt gyömbér
300 g nyírfacukor
150 g puha vaj
1 tojás
200 g zabliszt (lehet fele-fele is vegyítve finomliszttel)
70 g Nesquik kakaópor
csipet só
1/4 tk sütõpor
1/4 tk szódabikarbóna

1. A frissen reszelt narancs héját összekeverjük a cukorral.
2. Hozzáadjuk a puha vajat és az egész tojásunkat is, majd simára keverjük.
3. A száraz hozzávalókat egy tálban szép sorban összekeverjük: a lisztet, a kakóport, a sót, a sütõport és a szódabikarbónát.
4. A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük, majd egynemûre gyúrjuk.
5. Fóliába tekerve egy órára a hûtõbe tesszük pihenni, mert úgy könnyebb lesz vele dolgozni, nem lesz olyan ragacsos és még az ízek is összeérnek.
6. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
7. A tésztánkból 2,5 cm - 3 cm - es gömböket formálunk a tenyerünkben, majd egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük a golyóbisokat, kicsit lelapogatjuk õket és 10-12 perc alatt az elõmelegített sütõben megsütjük õket.

Hozzávalók a kakaóhoz:
200 ml zsírszegény tej (mandulatej)
3 tk Nesquik kakaópor
1/2 tk fahéj (opcionális)
reszelt narancshéj a tetejére

1. A tejben jól elkeverjük a kakaóport, fûszerezzük, megszórjuk narancs héjjal és a keksszel együtt jóízûen fogyazthatjuk is.

Folytats a blogon ... www.nyammm.hu/2014/05/gyomberes-naran...

sponsored links

Keres?s