Gyömbéres citromlekvár

2014-07-22

sponsored links

Nekem ez téli receptnek tûnne, de nyaralásunk alkalmával citromot vettünk egy nénitõl. Nem igazán fogy és ezt találtam a legjobb felhasználásának egy kis vegyszermentes házi citromnak.

Hozzávalók:
1 kg citrom
2 kg cukor
1 ek reszelt gyömbér

A citrom csúcsos végeit levágjuk és vékonyan felkarikázzuk, majd egy nagy lábosban 2 liter vizet öntönk rá, felforraljuk és 15 percig fõzzük. Utána 2,5 decinként 31 dkg cukrot adunk hozzá. Felforraljuk és hozzá adjuk a gyömbért, 10-15 perig fõzzük míg besûrûsödik. Üvegekbe töltjük és 10 percig gõzöljük. 
Ez az eredeti recept.

Én verzió:
4 db citromot vékonyan felkarikáztam, felöntöttem vízzel és fõztem kicsit. Hozzá adtam a cukrot, 1 ek gyömbért és a maradék citromvégekbõl a levet. Utána megkóstoltam, adtam még hozzá cukrot és gyömbért. A végére min. 3 ek gyömbér került bele, meg egy kis méz is. A víz sok lett, legközelebb úgy csinálnám, hogy épp hogy kis vizet öntenék rá, csak hogy le ne égjen, ugyanis nem sikerült elforralni a vizet. Gondolkoztam zselésítõn, ezen befõzést tárgyaltuk nem is olyan rég, de csak nem vitt rá a lélek hogy beletegyem. Mikor már meguntam, üvegekbe töltöttem. Az egyik kapott egy jókora apróra vágott chilit(nagyon durva lett), ez nagyon jó szolgálatot fog tenni a magfázások idején, persze ha eszembe jut, hogy ilyet is készítettem. Van még egy problémám, hogy a fehér rész ugye keserû, na ez jól kifõtt a citromból is. Gondolom ezért kell a rengeteg cukor. Szerintem, ha valaki nagyon ráért kiszedheti a citrom húsát, és a héját a fehér rész nélkül beledarabolja, még finomabb lehetne.

Edzés: bár a munka miatt nem mindig tudok elmenni, de ha tehetem megjelenek. Pont jól jött a tegnapi nap és még a gerincemet is helyre rakták grátisz, nem egy masszõr van az egyesületben. Rákérdeztem a bemutatókra, a háromból csak egy lesz, én szóltam hogy kezdjük el a gyakorlást, majd, majd, aztán megint csak a kapkodás lesz, na meg a beégés, pedig augusztus 20 mindjárt itt van.

Én: meló marad, a tervek nem elsszáltak, de én nem tudok nyalni, nincs protekcióm, nekem nem kaparta ki senki a gesztenyét pedig mindenki megtette amit tudott. Nem baj lesz legközelebb is. Azóta mindenki leül velem beszélgetni, a majdnem kollégával, akinek gyermeke van. Biztos van valami oka ennek is, hogy most nem jött össze, de nem is bánom. Jól érzem magam a helyemen(kivéve mikor káosz van) és az élet másik oldala is szép, boldogság van, megint kerek a világ. Bár, mint a mai nap is egy kisebb ijedtség(vagyis baromira megijedtem) kerített hatalmában és ilyenkor elég lenne 5 perc is helyre hozni a lelki egyensúlyt, de nem kértem, lehet nem is lett volna megoldható, azt sem tudnám mi lenne ha történne valami, meg sem tudnám, csak elnémulna minden, ha tudná, hogy az életemet adnám érte. Na ezt is sikerült leírni, és talán egyszer sikerül elmondani is amíg még lehet. Na jól elrontottam a nagy örömöt.
Pedig tényleg boldog vagyok, megint úgy érzem enyém a világ, és ez nagyon jó!

Folytats a blogon ... bodzamania.blogspot.com/2014/07/gyomb...

sponsored links

Keres?s