Gyros pitában házilag

2014-08-09

sponsored links

Avagy az új kedvenc a családban! J


Nagyon szeretjük!

Igaz jobbára ez egy sütis blog, de azért senki ne gondolja azt, hogy fõzni nem szoktam. JIgaz, ami igaz, sütni sokkal jobban szeretek, de sajnos csak sütiken nem élhet az ember? Így amikor a Párom éppen nem tudom rávenni a fõzésre, akkor nekem kell összedobnom valamit.

A gyors vacsorák, vagy hétvégi ebédek legújabb ?sztárja? ez a házi gyros, hiszen mindketten nagyon szeretjük, ráadásul hamar el is készíthetõ és szuper ezt falatozni egy jó kis film mellett! (Jó pita recepttel elsõként itt taálkoztam, ebbõl indultam ki én is.) Így aztán hétvégenként, mikor megbeszéljük, hogy most filmes délután lesz, már gyúrom is be a kelt tésztát, aztán sülnek is a kis piták a maratoni mozizáshoz! Egyébként már eldöntöttem, következõre egy nagy házibuliban fogom tesztelni a házi gyrost, lássuk mit mondanak majd a vendégek! J

Hozzávalók: (8 db nagy tenyérnyi pitához)
(1) Pita:                                                               (3) Tejfölös öntet:
30 dkg liszt                                                          1 kis doboz tejföl (12%) + 1-2 ek víz
kb. 2 dl víz + 1 ek cukor                                 pár szál friss petrezselyem 
? kocka élesztõ                                                1 nagy gerezd fokhagyma
1 púpos tk só                                                       1 csipet só
4 ek olaj                                                                 ? tk õrölt bors
(2) Gyros husi:                                                 (4) Zöldségek:
kb. 40 dkg csirkemell                                     1 kis fej saláta
1 tk õrölt bors                                                     3-4 db paradicsom
1 tk ételízesítõ                                                     1 kis fej hagyma
2 tk pirospaprika                                                10-15 szem olívabogyó (elhagyható)
2 tk majoránna                                                   ? db kígyóuborka
1-2 tk õrölt kömény
1-2 tk szárított petrezselyem
1 tk curry
? tk Erõs Pista (opcionális)
5-6 ek olaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma

A pitákról:
A pitákhoz a sóval elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kézmeleg vízben felfutatott élesztõt és az olajat, majd kenyértésztát dagasztunk belõle, amit meleg helyen kb. ? óráig kelesztünk. A tésztát 8 egyenlõ részre osztjuk, amibõl kör alakú kb. 3 mm magas tésztakorongokat nyújtunk, melyeket további 20 percig a nyújtódeszkán kelesztünk. A sütõt elõmelegítjük 225°C-ra, majd a piták mindkét oldalát 5-5 percig sütjük.

Tippek a pita sütéséhez:
A pita akkor nem fog szépen megdagadni, ha a kinyújtás után nem kelesztjük további 20 percet, vagy nem sütjük kellõen forró sütõben. A pita akkor sem fog megkelni, ha picit megnyúlik, ?megbicsaklik? a kezünkben a tészta, miközben áttesszük a forró sütõlemezre, így igyekezzünk óvatosnak lenni. (A legjobb segítség talán egy legalább pita nagyságú lapát lenne, amivel jól át lehetne emelni õket.) A pitákat akkor kell megfordítani, mikor szépen feldagadtam és a tetejük is egy-két helyen kezd barnulni!
 
Így készülnek a piták...

A gyrosról:
A gyros husihoz a csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, ráöntjük az étolajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fûszereket, majd egy órácskát hûtõben hagyjuk pácolódni. Ezután a husit plusz olaj hozzáadása nélkül alacsony fokozaton egy tapadásmentes bevonatú edényben 20 perc alatt szép pirosra lesütjük.
Az öntethez a tejfölt egy kevés vízzel, vagy tejjel felhígítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az õrölt borsot és az apróra vágott friss petrezselymet és egy kevés sót.
A meleg piták tetejét levágjuk, majd megtöltjük õket a friss zöldségekkel és a hússal, kinek-kinek kedve szerint, majd egy kevés öntettel tálaljuk.


Jó étvágyat, ildiKOKKI



Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/08/gyros-...

sponsored links

Keres?s