Gyors répatorta

2011-05-02

sponsored links


Volt már nálunk répatorta, ez most  egy egyszerûbb és gyorsabb, viszont legalább olyan finom változat. És ráadásul a nemlehetelrontani-kategória.

Hozzávalók egy jó nagy szögletes tortához:
Tésztához
- 4 egész tojás
- 2 pohár teljes kiõrlésû liszt
- fél pohár barna cukor
- 2 pohár nem nagyon apróra reszelt sárgarépa (aprítógép!)
- 1 pohár durvára darabolt dió (aprítógép!)
- 1 zacskó sütõpor
- 1 kávéskanál õrölt fahéj
- 1 kávéskanál õrölt kardamom
- fél citrom leve
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 pohár joghurt

Az egész tojásokat habosra kevertem a cukorral, fûszerekkel. Utána mehetett bele a liszt, a joghurt, meg a többi hozzávaló. Viszonylag híg masszát kaptam.
A nagy gáztepsimet kibéleltem sütõpapírral, és beleöntöttem a tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben sütöttem, olyan 20-25 percig (tûpróba!). Rögtön rácsra borítottam, és lehúztam a fenekérõl a sütõpapírt, és hagytam teljesen kihûlni.

Hozzávalók a krémhez meg a locsolgatáshoz:
- 1-2 dl narancslikõr (az utolsó cseppjeimet használtam el belõle:()
- 500 gramm mascarpone
- 5 (6) dl tejszín
- 2 zacskó habfix
- néhány kanál porcukor
- teáskanál vaníliakivonat
- 1 nagy citrom leve
- (fél maroknyi mandulalapka)

A krémhez a habfixekkel habbá vertem a tejszínt (elég lett volna 5 dl is, de három kétdecis dobozom volt, és mit csináltam volna a maradékkal?). Egy másik tálban a cukorral, a vaníliakivonattal és a citromlével krémesre kevertem a mascarponét, aztán óvatosan beleforgattam a tejszínhabot.
Amikor a tészta teljesen kihûlt, lemértem a szép hosszú süteményes tálamat, és kiszabtam két 13*40 cm-es darabot (a maradék tésztát sem dobtam ki, egy dobozba lerétegeztem némi maradék krémmel, kóstolónak). Az alsó lapot rátettem a tálra, és jó alaposan meglocsolgattam a narancslikõrrel. Rákentem a krém nagyobb részét. A felsõ lapot is meglocsolgattam likõrrel, és óvatosan ráemeltem a krém tetejére. A maradékkal behúztam a torta tetejét, oldalát, a tetejére meg zacskóból nyomkodtam egy kis díszítést (marcipánrépákra most nem volt idõm, sajnos). Az oldalát megszórtam mandulalapkával.
Néhány óra alatt a hûtõben szépen összeérnek az ízek. Finom lett, nem kellett sokáig kerülgetni a hûtõben:)




Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2011/05/gyors...

sponsored links

Keres?s