Gyors egytál: Pirított édesburgonya-quinoa saláta avokádóval és kecskesajttal

2014-02-18

sponsored links



1Egytálétel vagy saláta? Is-is! Laktató, finom, kellõképpen színes, így könnyebb elfelejteni, hogy még mindig tél van, viszont a lilahgyma és a petrezselyem üde íze már a tavaszt juttatja eszünkbe. Gyorsan elkészíthetõ ezért pl. jó kis vacsi lehet hétköznapi sietõs estéken.

A quinoát nagyon szeretjük, bár eleinte kicsit idegengedtünk a ?vizuális megjelenésétõl?, de ne ítéljünk külsõ alapján! Egyébként is ódákat zengenek róla, hamar elkészül, szóval érdemes kipróbálni! Ennek a salinak külön-külön is finomak a hozzávalói, együtt pedig igazán komplex és különleges ízt adnak; üde is és pont annyira édeskés, mint amennyire savanykás egy csipetnyi tûzzel megfûszerezve.

Hozzávalók (2 nagy adaghoz):

- 10 dkg quinoa

- 1 nagy édesburgonya (50-60 dkg) 1-1,5 cm-es kockákra vágva

- 2+1 ek olívaolaj

- 2 ek frissen facsart lime leve

- só, bors, 1 mk mozsárba összetört koriandermag, 1 jó nagy késhegynyi mexikói fûszerkeverék+római kömény

- 1 fél lilahgyma félhold alakú, vékony szeletekre vágva

- petrezselyemzöld, serpenyõben pirított tökmag, kecskesajt (v. feta)

- avokádó szeletek

1. A sütõt elõmelegítjük 190 fokra, közben 2-3x átmossuk a quinoát és kb. 10 percre hideg vízbe beáztatjuk.

2. Közben jól megsikáljuk az édesburgonyát, felkockázzuk, egy tálban összekeverjük 2 ek olívaolajjal, megszórjuk a száraz fûszerekkel (só, bors, koriandermag, mexikói fûszerkeverék), jõl bedörzsöluk a krumpli kockákat az olajjal és fûszerekkel. Tepsibe öntjük és kb. 1/2 óra alatt sütõben megsütjük. (Közben egyszer-kétszer átkeverjük.)

3. Amíg az édesburgonya sül, megfõzzük a quinoát dupla mennyíségû vízben; elõször közepes lángon felforraljuk a vizet, majd forrás után a legkisebb lángra vesszük és lefedve pároljuk kb. 15 percig (amíg a víz teljesen el nem fõ róla). Ekkor kikapcsoljuk a tûzhelyet és lefedve állni hagyjuk legalább 5 percog, majd villával kicsit átmozgatjuk.

4. Egy nagy tálban összekeverjük a quinoát és a megsült édesburgonya kockákat a hagymával és kevés durvára vágott petrezselyemzölddel és a jó késhegynyi római köménnyel. Meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal és 2 ek lime lével, lazán összekeverjük. Ha szükséges ízesítjük még sóval, borssal.

5. Tálaláskor kecskesajtot csipkedünk a tetejére, meghintjük pirított tökmaggal és petrezselyemzölddel és pár szelet (érett) avokádóval tálaljuk.

Még több quinoa recept itt: http://wannabechef.cafeblog.hu/cimke/quinoa/








Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/02/18/gy...

sponsored links

Keres?s