Gyors cukkini tempura és cukkini palacsinták pirított rizzsel

2014-08-04

sponsored links

10577116_10152305003947428_247134884150118942_n

10577116_10152305003947428_247134884150118942_n

Szerencsére most dúskálhatunk a finomabbnál-finomabb és napon érett, zamatos zöldségekben, gyümölcsökben. Sok mindennek szezonja van, pl. a cukkininek is és azért, hogy bebizonyítsuk; van élet a töltött cukkinin túl is (na, meg azért, mert szeretjük!) ezt az összeállítást készítettük:

- cukkini tempura (a képen legfelül)

- cukkini palacsinták (lepénykék) mártogatóssal (a képen jobb oldalt, negyedekre vágva)

- baconös-tojásos sült rizs újhagymával.

A tányér mind a három szereplõje gyorsan elkészíthetõ, próbáljátok ki, mert nagyon finom!



Kezdjük a cukkini tempurával: Tempura recept már többször volt itt a blogon. a lényeg: a zöldségeket, -most cukkini szeleteket- viszonylag vékony, de ropogós bundában sütjük ki és szósszal (mártogatóssal) tálaljuk, amibe (jégcsap)retket reszelünk. A tempura (és a szósz) készítésének konkrét receptjét és know-how-ja itt található.

Cukkini palacsinták (v. lepénykék?)-mindenki hívja úgy, ahogy neki tetszik! Pofon egyszerû elkészíteni, illatos, ropogós de csak frissen finom! Készítsetek hozzá szójaszószos-rizsecetes-fokhagymás mártogatóst, azzal isteni!

1 közepes cukkinit juliennre vágunk (v. reszelün k, ha van julienne reszelõnk), picit sózzuk és hagyjuk állni 15-20 percig, hogy a levét kiengedje. Ezután kicsavarjuk. Közben felaprítunk 1 újhagymát (ha zsenge a zöldje, azt is felkarikázhatjuk!), 1/2 kimagozott csili paprikát. Egy tálban összekeverünk 1 dl lisztet 1 dl vízzel, ebbe a masszába keverjük a kicsavart cukkinit, a felaprított újhagymát és csilit. Serpenyõben (palacsintasütõben) 1-2 ek olajat melegítünk, majd a cukkinis masszából 1 evõkanállal a serpenyõbe teszünk, jól elkenjük-ellapogatjuk, hogy vékony legyen a palacsinta. Ha az alja szép pirora sült, megfordítjuk, öntünk alá 1 mokkáskanálnyi szezámolajat (ettõl isteni illata lesz!) és a másik oldalát is pirosra sütjük. A mártogatóshoz összekeverünk 2 ek szójaszószt, 1 ek rizsecetet (vagy almaecetet), 1 ek vizet, 1 gerezd felaprított fokhagymát. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés cukrot is. (Ez egyébként egy koreai recept, koreaiul hobak jun, érdemes kipróbálni!)

Baconos-tojásos sült rizs újhagymával: na, ez az, amit mindenki garantáltan szeretni fog! Elronthatatlan és a bacon ad egy kis plusz ízt a rizsnek. Biztos mindenki járt már kínai büfében és látott (evett) már a pirított rizsbõl. na, ez hasonló elven készül, csak összehasonlíthatatlanul finomabb! Titka, hogy hideg (lehetõleg ?másnapos?!) natúr, párolt rizsbõl kell készíteni. A tojás legyen szobahõmérsékletû hozzá, azért, hogy ne hûtse le a serpenyõt.

2 adaghoz 2-3 szelet bacon  1cm-es darabokra vágva, 2 szál, vékonyra karikázott újhagyma (ha zsenge, jöhet a zöldjébõl is!), 1 buci gerezd felaprított fokhagyma, 2 felvert tojás, 20 dkg hideg, natúr rizs, 2 ek szókaszósz, 1-2 ek olaj kell. (Ha van szezámolaj, akkor 1-1 ek étolaj és szezámolaj!) Srepenyõben felmelegítjük az olajat. Elõször ropogósra sütjüka  bacon darabkákat, majd kiszedjük egy tálkába. Kitöröljük a serpenyõt, olajat melegítünk benen amiben megdinszteljük az újhagyma karikákat. A dinsztelés utolsó percében hozzákeverjük a  fokhagymát, azzal együtt dinszteljük még 1 percig. A hagymára jön a felvert tojás, amit kevergetve ?rezgõsre? sütünk, majd erre a keverékre a hideg rizs és a bacon. Jól összeforgatjuk a hagymás-t6ojást a riozzsel, 3-4 percig sütjük a serpenyõben, majd meglocsoljuk a szójaszósszal és még tovább pirítjuk pár percig.








Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/08/04/gy...

sponsored links

Keres?s