Gyermekkorom élménye ? nagyi fõztje 1.

2014-02-03

sponsored links

Ezt biztosan mindenki ismeri, mármint a klasszikus változatát, hisz gyerekkorunkban a nagyi a tányérunkon sok-sok szilvás gombócot halmozott fel igaz? :)   És emlékeztek az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenetére? :) szegély Koltai Róbertet, a forgatás jelenete során, úgy eltalálták egy fagyasztott állapotú gombóccal, hogy a fél szemére majdnem megvakult?

Szóval ez aztán egy veszélyes desszert, :) de nagyon finom? készíthetitek ebédre, uzsira vagy vacsorára, tuti, hogy a gyerkõcök is oda lesznek érte. Ezt kötelezõ kipróbálni?

Dejó-s-Nutellás gombóc -nudlival

Hozzávalók:

Gombóc tészta:

1 kg burgonya

330 g liszt ? de lehet 300 vagy 400g is ? teljesen krumpli függõ, tehát amennyit felvesz a krumpli, annyi a liszt mennyisége?

1 tojás

2 ek olvasztott kókuszzsír - vagy puha vaj, vagy olaj

csipet só

Töltelék:

nutella ? fagyasztva ? én a legkisebb méretû szilikonos jégtartómba tettem a nutellát, vizes késsel elsimítottam, és betettem lefagyasztani?

Hempergetéshez:

200 g Dejó ? diópótló keverék

4-5 ek porcukor

Elkészítés:

A krumplit jó elõre sós vízben megfõzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihûtjük. Én héjában fõtt krumplit használok, így csak megpucolom és máris krumplinyomóval, átnyomjuk egy tálcára és szétteregetve hûtjük.

Egy tálba áthelyezzük a krumplit, hozzátesszük a tojást, olajat, sót majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, összedolgozzuk a kezünkkel. Krumpli függõ, hogy mennyi lisztet vesz fel, nekem 300 g elég volt.

- Figyelnünk arra, hogy ne legyen túl kemény a tészta, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk -.

Közben egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval.



Ha jól összedolgoztuk a tésztát, akkor henger alakúra formázzuk, és vágjunk belõle mindig egy kb. 1-2 cm darabot, lapítsuk ki, a kezünkkel kör alakúra, - a lényeg, hogy annyi tésztát használjunk, ami szépen körbeveszi a nutella golyócskát -, és tegyük bele a fagyott nutella golyócskát. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  minden oldalát, mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a tölteléket, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Gyorsan kell vele dolgozni, nehogy megolvadjon a nutella. Én 4 gombócot szoktam egyszerre megcsinálni és kifõzni, addig mindig visszateszem a jégre a nutellát.

Belehelyezzük óvatosan a gombócokat és figyeljünk rá, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk õket. Amint feljönnek, a víz tetejére még 3 percig hagyjuk fõni. Ezt követõen majd óvatosan egy szûrõ lapát segítségével a jól lecsöpögtetett gombócokat a Dejó-s keverékbe - diópótló ? helyezzük, és jól megforgatjuk, inkább rázogatjuk, hogy mindenhol befedje a gombócot a diós keverék.  Ami készen van, azt tányérra helyezzük.

A végére szoktam hagyni egy kis tésztát, abból pedig levágok szintén egy darabot és vékony henger alakúra sodrom a kezemmel és késsel felvágom darabokra, és ha minden gombóc kifõtt, akkor kifõzöm a nudlit is, és szintén a diós keverékbe megforgatom.

Forrón tálaljuk, porcukorral meghintve.



*Tipp: a krumplit elõre meg kell fõzni és alaposan kihûteni, ellenkezõ esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk. Akár lehet elõre is dolgozni, már elõzõ nap meglehet fõzni a krumplit, melegen krumplinyomón összetörni, ezt követõen a hûtõbe tenni, és másnap összeállítani a tésztát, így tuti, hogy kevés lisztet vesz fel, nem fog ragadni, nyúlni és jól lehet vele dolgozni.

Nutella helyett, lehet bele tenni a klasszikus szilvát, vagy nyáron sárgabarackot, de mielõtt a tésztába bele tennénk, fahéjas cukorba mártsuk bele a gyümölcsöket.

Van, aki csak a nudlit szereti, lehet még porcukros-mákos keverékbe forgatni.

Jó étvágyat!

Klarissza



Hasonló bejegyzések:




ázsiai-sült-csirkecomb
Távol kelet ? fûszer ékkövei ? gasztro élménye


kókuszchips
Szóval én áttértem, az olajról ? a ?kókuszzsírra?, és csak ajánlani tudom mindenkinek!


fokhagymás joghurtos szósz
Varázsoljuk otthonunkba ? keleti ízeket 2.


limoncello
Kényeztetés felsõfokon?


csicseriborso1
Csicseriborsó/Hummusz




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s