Gyerekszobából-kamaszbirodalom II. rész íróasztal

2014-07-22

sponsored links

Itt most egy Jysk hack következik: volt egy natúr fenyõ íróasztalunk egy ilyen.

íróasztal

Most, hogy a szoba megújult, néhány bútor is követi a példáját, így esett meg ezzel az egyébként jó állapotú íróasztallal, hogy új köntösbe öltöztetve lesz a szoba egyik karakteres eleme.

Most jöttem rá, hogy mennyivel jobb egy új bútorral dolgozni, mint az ócskáimmal, de hát mégis csak azok a szívem csücskei. No akkor lássuk mit tettem:

Ennek az asztalnak a lapja és a fiókok elõlapja fenyõbõl készültek, az többi része pedig bútorlapból.  Leszereltem a fiók gombjait, majd a fa felületekrõl a lakk réteget 180-as dörzspapírral és a nagyon menõ új Bosch excenter csiszolómmal kaptam le. A bútorlappal nincs sok dolog elég akár kézi csiszolással kicsit megdörzsölni csak hogy jobban tapadjon hozzá a festék. Töröljük por és zsír mentesre! Én pont azért, hogy ne legyen maszatos a kezemtõl kesztyûben szoktam dolgozni, a csiszoláshoz pedig védõszemüveget és pormaszkot is használok!

Tehát néhány perces csiszolás után már jöhet is a festés! A bútorlapot Tikkurila Otex-szel festettem le, ez az alapozó festék minden felületre tapad (csempére, üvegre, bútorlapra, pvc  padlóra, stb.) és színre is lehet kevertetni! Tehát fehérrel alapoztam, majd a fa részeket Lazurán vékonylazurral kentem le. Ebbõl a paliszander árnyalat volt kéznél, és nem bántam meg, mert ettõl nagyon elegáns, és komoly lett az asztal megjelenése!

Alapozás utánAlapozás után

Amikor az Otex réteg megszáradt, akkor két rétegben vittem fel rá Trinát Aqua Color festéket H101-es színkódra kevertetve. Ez egy finom krémszín, ha fogytán van mindig kevertetek, hogy legyen itthon, mert bármilyen bútornak nagyon elegáns külsõt kölcsönöz.

A gombok sem úszták meg a csinosítást, erre azt a módszer szoktam választani, hogy a csavart visszateszem a gombba, és ennél fogva belemártom a festékbe, fejjel lefelé tartva megvárom, hogy a felesleg lecsöpögjön, ezután beleszúrom egy hungarocell lapba és magára hagyom száradni!

fiókgombok

A rétegek között mindig kell csiszolni egyre finomabb vászonnal, tehát, ha 180-assal kezdtünk, akkor 240-essel, vagy 320-assal kell folytatni, akik tõlem szoktak tanácsot kérni, rendszerint ettõl az infótól sokkot kapnak, de ha igazán szép felületet szeretnénk, akkor ez az lépés nem hagyható el! Festeni pedig úgy szoktam, hogy az éleknél ecsettel viszem fel a festéket, elõször a bútor belsõ részein, majd hengerrel viszem fel a többi helyen a festéket, mert így szép egyenletes, csíkmentes felületet kapunk! Az asztal és a fiók éleit 400-as vászonnal koptattam meg egy kicsit, ezzel növelve a patinás hatást.



DSCN1416

Ezután ecsettel hordtam fel Alpina möbellack-ot, ez egy  vizesbázisú selyemmatt felületet adó színtelen lak, ez az utolsó lépé ezzel fejeztem be a festés. Ez nagyon kiadós, azért jó használni, mert védi a bútort és könnyebb tisztán tartani is, van aki erre a célra vizes bázisú parkettalakkot használ, biztos, hogy az is tökéletes.

És íme a végeredmény:



íróasztal festve





Nektek hogy tetszik?Nektek hogy tetszik?




Folytats a blogon ... otletvar.cafeblog.hu/2014/07/22/gyere...

sponsored links

Keres?s