Gulyásleves

2014-05-15

sponsored links

A gulyáslevest kimondottan magyar különlegességként ismerik világszerte. Valóságos nemzeti jelképpé vált. A gulyásleves a ?valódi? gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. Kimondottan a polgári konyha szülötte.

Az akadémiai Nagyszótár szóanyagában1886-tól fordul elõ állandó jelleggel. Egyre többször volt olvasható különbözõ forrásokban, a századfordulótól használata töretlen, s a gulyás alatt egyre inkább a gulyáslevest értették. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Guly%C3%A1s_%28%C3%A9tel%29).

És persze a gulyáslevest is sokféleképpen lehet késziteni. Ahány ház, annyi szokás.

Az én anyukám arra esküszik, hogy a legfinomabb akkor lesz, ha kétféle húsból készitjük. Marhából és disznóból. És persze, ha üstben fõ, ha lehet kinn a szabad ég alatt?.

gulyas leves ustben



Hozzávalók: 15o dkg marhahús, 15o dkg disznóhús, 1 nagyobb fehérhagyma, 1 nagy szál murok (sárgarépa), 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kg krumpli, pirospaprika, köménymag, marhaleveskocka (nem kötelezõ).

A vajgaluskához: 1 tojás, egy kanálnyi vaj, csipet só, liszt, amennyit felvesz.

A hagymát megpucolom és apróra kockákra vágom, olajban megdinsztelem, rászórom a  pirospaprikát. A hagymát mindig sózom dinszteléskor. A só hatására kiengedi a levét, igy nem sül oda.

A húsokat kockákra vágom, és mivel köztudott hogy a marha nehezebben fõ, elõször azt teszem a hagymához fõni és felöntöm vizzel. Mintha egy pörköltet készitenék. Amikor a husi félig megpuhult, hozzáadom az ugyancsak apró kockára vágott disznóhúst. Az apróra vágott murkot(sárgarépát) és petrezselymet, köménymagot és egy marhaleveskockát. Ha kell még vizet töltök hozzá.

Mikor a húsok megfõttek, felöntöm vizzel, és hozzáteszem a megpucolt és felkockázott krumplit. Közben elõkészitem a masszát a galuskákhoz is.

A tojást felverem, hozzáteszem a vajat, a sót és annyi lisztet teszek hozzá, ameddig egy ruganyos masszát nem nyerek. Mikor a krumpli már szinte megfõtt, kis kávéskanállal beleszaggattom a levesbe és még kb. 5 percet fõzöm.

Nem kell mondanom mennyire finom és laktató ez a leves?.

gulyas leves

Akkor az igazi, ha mellé egy jó nagy fej piros hagymát vágunk, friss kenyeret?. és persze egy pohár pálinkát:)).




Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s