Guinness trüffel

2014-05-05

sponsored links




A Guinness nagy kedvencem a sörök között; bonbonban is szerepelt már többször a blogon például szederrel társítva vagy karamellával. Most viszont azt szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lesz a csak Guinness-szel készült ganache, miután a forralt boros vagy a pezsgõvel készült trüffel már bevált. Egyrészt állagra is nagyon jó lett, másrészt nekem ízre is bejött: a Guinness kesernyés-malátás íze a lecsengésben nagyon szépen érzõdik és összhangban volt az étcsokoládéval. Nem igazán szoktam a trüffeleket kristálycukorba vagy barna cukorba hempergetni, de ennél a Guinness-es trüffelnél úgy éreztem, hogy a barna cukor ízében is passzolna a trüffel melaszos ízvilágához, másrészt a ropogósság a textúrájának is jót tenne. 



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Ganache:
- 90 g étcsokoládé
- 50 g Guinness
- 1 tk. glükózszirup/akácméz
- 15 g puha vaj
- egy csipet Maldon só
- 2 tk. vodka
Bevonás:
- kb. 60 g étcsokoládé
- 4-5 ek. barna cukor



A ganache-hoz a Guinness-t és a glükózt/mézet összemelegítem: semmiképp sem forralom fel, csak olyan csípõsre melegítem. A felmelegített Guinness-t három részletben az apróra vágott étcsokoládéhoz keverem. A csokoládé nem fog teljesen felolvadni, ezért mikróval még rámelegítek: közben gyakran kiveszem és átkavarom. Mikor a Guinness és a csokoládé már egynemû masszát alkot, hozzáadom a vajat, a sót és a vodkát. Ha szükséges, botmixerrel még átkeverem a ganache-t, majd szobahõmérsékleten hagyom, míg formázható állagúra nem hûl. Ekkor habzsákba adagolom, és kis halmokat nyomok belõle. A kis halmokat egy éjszakán keresztül állni hagyom szobahõmérsékleten.
Másnap átgömbölyítem kézzel a ganache-halmokat. A barna cukrot egy kis tálban elõkészítem. A bevonáshoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom. Az egyik kezem eldobható gumikesztyûbe bújtatom, teszek rá egy kanálnyi temperált csokoládét, és ebben forgatom meg a ganache-golyót a másik kezemmel. Ezután meghempergetem a barna cukorban. Ugyanígy bevonom a többi ganache-golyót is. Hagyom, hogy a temperált csokoládé szobahõmérsékleten megszilárduljon.



Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/05/guin...

sponsored links

Keres?s