Grilleztünk

2014-05-19

sponsored links

Tanácstalan voltam, mit is készítsek ebédre, ami mindannyiunknak megfelel majd. Mivel biliárdozni készültünk ebéd elõtt, ezért gyorsan némi húst és zöldséget befûszereztem, hogy amikor hazajövünk, csak meg kelljen sütnöm. Egy lepénykenyeret is bekészítettem a kenyérsütõbe dagasztani. Mivel a terv kútba esett, így egy közepes séta után hazaérve azonnal nekiláthattam a korai ebéd elkészítésének.



Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemell filé

Mustáros pác: 
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk só
  • 1 tk frissen õrölt bors
  • 1 ek mustár

Ázsiai pác:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ugyanolyan mennyiségû gyömbér
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek worcestershire ?szósz
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 1 tk frissen õrölt tarkabors
  • 1/2 lime kifacsart leve

Grillezett zöldségek
  • 1 közepes padlizsán
  • 2 kisebb cukkini
  • frissen õrölt bors
  • 1 ek oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfû
  • 1 kávéskanál chilipehely
  • 2 ek olívaolaj



Kecskesajttal töltött gomba: +
  • 6 nagy csiperkegomba
  • 10 dkg kecskesajt

Sült banán:
  • 3 nagy banán
  • 2 ek vaj
  • 2 ek méz



Fokhagymás lepénykenyér
  • 30 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 6 dkg vaj (+ a sütés utáni kenéshez)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1.5 dkg friss élesztõ
  • 1 csipet cukor
  • 1 teáskanál só

Epres balzsamecetkrém:
  • 10 dkg eper
  • 1 dl alzsamecet
  • 1 ek sheryecet
  • 2 ek  worcestershire ?szósz
  • 2 ek méz







Elkészítése:

Borsos-mustáros csirkemell
A két csirkemell felet  3-3 szeletre vágtam.
Megkentem olajjal, sóztam, borsoztam, felét mustárral megkenve lezárható edényben érleltem a hûtõben néhány órára, de akár egész éjszakára is bennhagyható.
Másik felét beleforgattam az ázsiai pácba és ugyanúgy pihentettem, mint a társát.
A grillserpenyõt felhevítettem. Olajra nem volt szükség, hiszen a hús már olajos. A csirkeszeleteket  1-1,5 perc alatt mindkét oldalán megsütöttem.

Grillezett zöldségek
A zöldségeket megmostam, megszárítottam, végeiket levágtam. Hosszában 0,5 cm-es szeletekre vágtam. Megkentem kevés olívaolajjal, megszórtam a fûszerekkel. Folpackkal letakarva 1-2 órát pihentettem, hogy átvegyék a fûszer ízét. A gombákba a fûszeren kívül 1-1 kanálnyi kecskesajt is került. Ugyanúgy sütöttem, mint a húst. Egy részét a gyors haladás érdekében a sütõben grilleztem.
Elõzõ napról megmaradt néhány héjában fõtt újkrumpli. Azt is felszeleteltem és megpirítottam a kivajazott grillserpenyõben.

Fokhagymás lepénykenyér
A vajat felforrósítottam, belereszeltem a fokhagymagerezdeket és kicsit megfonnyasztottam, majd lehúztam a tûzrõl, és hagytam kihûlni.
A kézmeleg vízhez elkevertem egy nagy csipet cukrot és belemorzsoltam az élesztõt, 8-10 perc alatt megkelesztettem.
A sót a fokhagymás vajat, a lisztet és az élesztõs vizet dagasztógépbe tettem és addig gyúrtam, míg lágy, fényes tésztát nem kaptam. Egy órát kelesztettem.
A megkelt tésztát sütõpapírral bélelt pizzasütõ tepsibe tettem úgy, hogy kézzel kihúzogattam a tepsi formájára. 250 foka elõmelegített sütõben 10 perc alatt megsült. Amint kivettem, azonnal megkentem a tetejét vajjal.

Epres balzsamecetkrém:
Mivel véletlenül találtam a szekrényemben egy majdnem kiürült üveg ilyen öntetet, azonnal jött az ötlet, hogy ezt elkészíthetem magam is néhány perc alatt. 
Az epret botmixerrel összetörtem. Az összes hozzávalót egy lábasban feltettem közepes tûzön fõzni. Kb. 5 perc alatt homogén lett, besûrûsödött és elillant az ecet erõssége.

Sûrû szûrõn átpasszíroztam, hogy a magok ne kerüljenek bele. Hûtõben 1-2 hétig eláll.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s