Grillcsirke (sült csirke) - a legfinomabb

2014-01-30

sponsored links






Mostanában a fiúk szavazzák meg a heti a menüt, így teljesen kikerült néhány kedvencem a képbõl. Pedig igen csak szép számmal sorakoznak a grill csirke/sült csirke receptek az oldalon. Akkorról, amikor még én voltam az úr a háznál. J

Az igazság az, hogy mióta diétázom, óhatatlanul elõfordul, hogy többféle ételt kell fõznöm, mert összeegyeztethetetlen a mindannyiunk kénye-kedvének megfelelõ étel és gyakran elõfordul, hogy mondjuk pusztán köretmódosítással sem megoldató.

Így ez a grillcsirke úgy indult, hogy magamnak készül (ebédre és vacsorára simán betolok egy másfél kilós grillcsirkét J végül mégis be kellett dobnom a közösbe. Míg õk penne arrabiattát ebédeltek én a grillcsirke csontos részein cuppogtam, bár az arrabiata felségesre sikerült, mégis csorgott a nyáluk. Úgyhogy vacsorára megosztottam velük a maradékot.

Mindig nagyon finom grillcsirkét sütök, de most minden tökéletesre sikerült. Minden porcikája ízes és ízletes, szaftos, de sehol nem túlzó, belül omlós, kívül pedig ropogós. A siker igazi kulcsa a szép, kukoricán nevelkedett csirke mellett a fûszerezés és ízesítés, gyorsan fel is jegyeztem, hogy pontosan miket használtam fel, hogy legközelebb lekoppintsam.

Hozzávalók:

1 másfél kilós (nem kisebb, nem nagyobb) csirke
1 púpos evõkanál BBQ fûszerkeverék (lentebb pontosan megadom az összetételét)
1 púpos evõkanál Maldon sóvirág
8 gerezd fokhagyma 2-3 darabra vágva
8 vékony szelet mangalica füstölt szalonna
4 vékony szelet citrom
1 evõkanál bacon zsír, ami elõzõ napról maradt

BBQ fûszerkeverék:

2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál fokhagyma chips
1 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 teáskanál chili
2 teáskanál édes fûszerpaprika
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál szárított petrezselyem           

A csirkét kiterítettem, azaz a gerinccsontjánál kettévágtam, hátára fordítottam és rányomtam, hogy kiegyenesítsem. Itt fázisfotókat is bemutattam errõl.

A mellénél és a combjánál alányúltam a bõrnek és amilyen mélyen csak tudtam zsebet vájtam. Elõször mindenhol a bõr alatt, majd mindkét külsõ felén is besóztam a csirkét. A két mell és combrész bõre alá 2-2 szelet szalonnát, 2-2 darabolt fokhagymát és 1-1 szelet citromot dugtam. Mindkét külsõ felét fûszereztem, majd bacon zsírral kikent cserépbe fektettem.


190 C fokra elõmelegített sütõbe toltam, de a hõfokot azonnal 180 C fokra mérsékeltem. Másfél órán át sütöttem, elõször fél óra múlva, majd 20 percenként, végül 10 percenként a pecsenyezsírral meglocsoltam. 





Deszkára emeltem és alufóliával lazán befedve 20 percig pihentettem. Pihentetés után szinte magától darabjaira válik, ehhez éles késsel rásegítettem.


Lehet rajta csodálkozni, de én köret nélkül ettem. Sült almával, krumplipürével kínálnám, ha köretet adnék mellé. J




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s