Gombás-zöldborsós tejszínes csirkemell tepsis sült burgonyával

2014-07-16

sponsored links



Eredetileg barackos csirkemellet szerettem volna készíteni, de mivel most nem csak  magamra fõztem, úgy döntöttem, inkább nem próbálkozok meg vele, mert a gyümölcsös húsok nem mindenkinek ízlenek. Ezért készítettem el inkább ezt a gombás-borsós verziót. Nagyon finomra sikeredett.

Hozzávalók 7 személyre:
  • 600 g csirkemell filé
  • 200 g zöldborsó (28 g CH)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (80 g - 6,64 g CH)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (5 g - 1,31 g CH)
  • 360 g gomba
  • 200 ml fõzõtejszín
  • 100 g reszelt trappista sajt
  • só, bors
  • 2 ek olíva olaj
  • kevés vaj, vagy margarin

A csirkemellet megtisztítjuk, szeletekre vágjuk (nekem 14 kisebb szeletem lett), sózzuk borsozzuk. Egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, löttyintésnyi (nagyon minimális) olajjal meglocsoljuk, és minden szeletre kb. borsónyi kis kocka vajat, vagy margarint rakunk. Én nagyon szeretem az ízét. Lefedjük alufóliával, és 200 fokon elõsütjük. 25 perc után levesszük a fóliát, a hússzeleteket megfordítjuk és még 5-10 percig sütjük 180 fokon. Így egy kicsit megpirul a husi, és a leve is eltûnik. Ezután jöhet rá a gombás-zöldborsós ragu, amit azalatt készítünk el, amíg a hús a sütõben van, de akár kezdhetünk ezzel is.
A borsót enyhén sós vízben félig puhára fõzzük. A hagymákat apróra kockázzuk, és kb. egy-másfél ek. olajon egy csipet sóval megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott gombát, egy picit újra megsózzuk és borsozzuk. Amikor a gomba már majdnem kész, hozzáadjuk a borsót, és felöntjük a tejszínnel. Ha szükséges, ízesítjük. Hagyjuk, hogy felrottyanjon, és pár perc alatt összeforraljuk.
Ha már elkészültünk a hússal, rákanalazzuk a ragut, és rálocsoljuk a levét is. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és kb. 10-15 percre visszatesszük a sütõbe, amíg a sajt rá nem olvad, esetleg kicsit meg nem pirul.

Az étel szénhidráttartalma összesen 35,95 g. A gombával, a tejszínnel, és a sajttal nem számoltam, mert ha 7 adagban gondolkodunk, egy étkezés alatt nem fogyasztunk el belõlük 100 grammot. Így egy adagra 5,14 g CH jut.

Köretként most sült krumplit tálalok hozzá, leírom, hogyan készítem. Persze nem tudom, nem megemlíteni, hogy a párom anyukájától lestem el:
A hasábokra vágott burgonyát (szeretjük kis korongokra vágva is) egy sütõpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Meglocsoljuk ismét csak minimális mennyiségû olajjal, megfûszerezzük (ételízesítõ, só), egy kicsit összeforgatjuk és már mehet is a sütõbe. Én kb. egy óráig sütöm 200 fokon és közben néhányszor óvatosan átforgatom, hogy minél egyenletesebben piruljon, de minél tovább van odabenn, annál ropogósabb lesz.
Régen nagyon szerettem a sült krumplit - persze nem az olajban tocsogósat -, így nagyon örülök ennek a megoldásnak.


Azt hiszem érdemes ejtenem pár szót a sütõpapírról. Ezt is a párom anyukájától tanultam. Egy kicsit meglepõ lehet annak, aki nem szokta használni, elõször nekem is az volt. Így nem ragadnak le a tepsi aljára az ételek, pl. a húsok, ezért nem kell azzal veszõdnünk, hogy valahogy kikapargassuk a tepsi aljáról és a mosogatás is sokkal könnyebb.
A sült krumplinál azok a legropogósabb hasábok, amik a papírral érintkezve sülnek, azok a kedvenceim.


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/07/...

sponsored links

Keres?s