Gombás lencsefasírt.

2014-02-05

sponsored links




A "Nem kell mindig kaviár" szlogen helyett én most azt mondanám, nem kell mindig húst enni. Ezzel gondolom a húsevõk tábora kevéssé sem ért egyet, (részben én is nagy húsevõ vagyok) viszont a vegetáriánusok táborának biztosan kedvére való lesz ez a recept. Nekem nagyon ízlett, és a hús egyáltalán nem hiányzott az ebédnél. Az elõzõleg megfõzött lencsébõl, a párolt gombából, és a zsemlemorzsából, a fûszerekkel ízesített, és összegyúrt fasírtot a sütõben sütöttem szép pirosra. Ezzel is megkímélve magamat attól, hogy egy olajban tocsogó fasírtot tálaljak. Nem utolsó szempont az sem, hogy így a lakásban sem terjengett a sütés után még órákkal is az olajszaga. Mivel a lencsének és a gombának köszönhetõen a fasírt igencsak laktató, így külön köretet nem is készítettem hozzá. Tálaláskor a langyosra hûlt fasírtot, egy finom céklasalátával kínáltam.







Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:

 20 dkg lencse
20 dkg gomba
10 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 db zöldségleveskocka
1 mk pirospaprika
1 tk köménymag
õrölt bors (ízlés szerint)
2 ek mogyoróolaj (v. étolaj)







A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük fel fõni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A fõzõlébe tegyük bele a leveskockát és kb. egy teáskanál sót, majd fõzzük puhára. Arra figyeljünk nehogy szétfõjenek a lencseszemek. Amikor már kellõen megpuhult, szûrjük le a levet, majd a lencsét hûtsük ki teljesen.

A gombát, és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk még zsírjára sül. (közben többször keverjük meg) A készre párolódott gombát ezután szintén hûtsük ki teljesen.

A köménymagot egy teflon serpenyõbe pár pillanat alatt pörköljük meg, majd egy mozsárban törjük össze.

Egy tálba tegyük bele a kihûlt lencsét, majd adjuk hozzá a szintén kihûlt gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, sót, pirospaprikát, ízlés szerint õrölt borsot, és az egész tojást. Ezután kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse fõzõlevébõl egy-két evõkanálnyit)

Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd locsoljuk meg mogyoróolajjal. Ezután helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás elõtt hagyjuk langyosra hûlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk. Én csak céklasalátával tálaltam, így is nagyon laktató volt.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/02/g...

sponsored links

Keres?s