Gombás frittata fokhagymás-vajas zsemlével.
sponsored links
Igazán egyszerû reggelit, vagy éppen vacsorát varázsolhatunk néhány tojásból, hagymából, és gombából. Igaz kicsivel több idõt vesz igénybe mintha csak egy tojásrántottát sütnénk, de mindenképpen megéri a ráfordított idõt. Az elkészült frittata mellé pedig fokhagymás vajjal megkent, majd a sütõben ropogósra sült zsemlét is kínálhatunk. A zsemlét bevagdostam, majd alaposan megkentem kívül-belül a fokhagymás vajjal, majd elõször fóliába csomagolva sütöttem, végül pedig fólia nélkül. Sütés után a belseje puha maradt, kívül pedig finom ropogósra sült. Az íze pedig valami isteni finom.
Hozzávalók a fokhagymás-vajas zsemléhez:
2 db zsemle
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
A zsemléket éles késsel ízlés szerint vágjuk fel, de arra figyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át.
Ezután tépjünk le két nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá külön-külön a bevágott zsemléket.
A vajat olvasszuk fel, majd nyomjuk bele a fokhagymát, és keverjük össze.
Ezután ecset segítségével, alaposan kenjük meg a zsemléket, kívül-belül a fokhagymás vajjal, majd csomagoljuk be a fóliába. Az elkészült batyukat, tegyük egymásmellé egy tepsire.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe a tepsit, majd közepes hõmérsékleten, süssük a zsemléket 8-10 percig. Ezután nyissuk szét a fólia tetejét, és süssük a zsemléket 6-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra.
Hozzávalók a frittata-hoz:
20 dkg gomba (pl. csiperke)
1 db vöröshagyma
4-5 db tojás
1 dl fõzõtejszín
só
õrölt bors
5 dkg reszelt sajt
2 ek olívaolaj
A gombát és a vöröshagymát vékonyan szeleteljük fel. A tojásokat üssük fel egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük jó habosra.
Egy serpenyõbe melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén vékonyan felszeletelt gombát, majd addig pároljuk, még zsírjára sül. Ekkor óvatosan öntsük hozzá a tejszínnel és fûszerekkel simára kevert tojást, majd vegyük le a tûzrõl és szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.
Ezután helyezzük be elõmelegített sütõbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor a gombás frittata mellé kínáljuk a ropogósra sült, fokhagymás-vajas zsemlét.