Gofri - ropogós és mennyei reggeli

2014-02-02

sponsored links



Fogalmam sincs, hogy házilag lehet e egyáltalán olyan gofrit készíteni, ami pont ugyanolyan, mint régen a belvárosban a Centrumnál a bódékban... Nekem még nem sikerült...  Nagyon sok receptet kipróbáltam már, és nagyon sokkal befürödtem, mert beleragad a sütõbe, a gofrisütõ orrán-száján folyt a massza, és olyan lett mint egy darab szivacs... nohát, csak nem más is találkozott már ilyesmivel?
A minap hétvégén reggelire nem volt már itthon semmi értelmes dolog, illetve tojás, és némi joghurt igen, de sem sült tojásos dologhoz, sem simán joghurthoz nem volt épp kedvünk. Gondoltam akkor legyen amerikai palacsinta, csakhogy a spájzba menet megláttam a gofrisütõt... Inkább akkor gofri, de milyen recept? Kéznél volt a joghurtos amerikai palacsintáé, gondoltam mivel eléggé hasonlít egymáshoz a kettõ, próbáljuk ki. Persze kisebb módosításokkal... Nagyon jót tett neki a joghurt, ízben is és állagban is, egyáltalán nem lett olyan szétfolyós, viszont gyönyörûen terül a gofrisütõben. Idáig ez a legjobb gofrirecept, amit próbáltam!  

Hozzávalók kb. 15 darab gofrihoz:

  • 220 g tönkölyliszt
  • 3 db tojás szétválasztva
  • 80 g barna nádcukor
  • 80 g olvasztott vaj 
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 kk sütõpor
  • 100 g 3,5 % zsírtartalmú natúr joghurt
  • 150 ml tej


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjébõl csipetnyi sóval habot verünk.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a langyosra hûlt olvasztott vajat, kikeverjük. A sütõporral elkevert lisztet és a joghurtot felváltva adjuk hozzá, amíg egynemû masszát kapunk. A tejjel lazítjuk a masszát. Sûrû palacsintatésztaszerû masszát kell kapnunk. Végül a tojáshabot adjuk hozzá, mégpedig úgy, hogy a felét határozott mozdulatokkal belekeverjük, a maradék habot pedig óvatos, aláforgató mozdulatokkal adjuk hozzá.
A gofri sütése: Gofrisütõ és gofrisütõ között is nagy különbségek lehetnek, jó ha ismerjük a sajátunkat, milyen erõsségen lesznek szépek a gofrik. Én minimális olvasztott vajjal kikenem a sütõrészt, és viszonylag magas hõmérsékleten aranybarnára sütöm benne a gofrikat (kb. 3-4 perc). Ha alacsony fokozaton, lassan sül, és haloványra sütjük, valóban nem lesz ropogós ez sem.
A gofrikat tetszés szerinti gyümölcslekvárral, tejszínhabbal a reggeli kávénk, forró csokink mellé fogyasztjuk. Mármint a hedonisták.... :)
Jó étvágyat! 




Folytats a blogon ... juliasutfoz.blogspot.com/2014/02/gofr...

sponsored links

Keres?s