Gesztenyés sajttorta

2014-01-14

sponsored links

December óta készülök erre, most végre eljött az ideje: két kedvencem kombinálása, a sajttorta és a gesztenyepüré házasítása. A mascarponénak köszönhetõen a kisült tortának olyan az állaga, mint egy gesztenyemoussenak, isteni, elmondhatatlan!

Egy idõben rákaptunk itthon a gesztenyepürézésre. Heti egyszer biztos volt olyan, hogy gesztenyemassza a fagyóból kivesz, tejszín gyorsan felver és kész is a desszert! Lehet, hogy elõfordult ám az is, hogy heti háromszor volt ilyen, na de ki számolja, ugye?! :)  Most jut eszembe, szenteste is gesztenyés desszert volt (creme brulee), lehet, hogy komolyabban kéne foglalkozni a gesztenyeaddikciónkkal. :) Bár szerintem ezzel együtt lehet élni. Most még minden szép és jó, mert egy szelet még ott figyel a hûtõben, de mi lesz ezután? Nyugodtan lehet nagyobb összegû fogadásokat kötni arra, hogy hány napon belül jelenik meg a következõ gesztenyés cucc a blogon!

Na de, vissza a fõszereplõnkhöz, akivel ilyen vidám, rózsaszín a reggel, és aki ilyen gyönyörû a januári (!) napfényben! Csapjatok bele a projektbe, nem fogjátok megbánni!



fotó 4





2



Egy 18 cm átmérõjû tortaformához:

Kekszréteghez:

160 g spekulatiuskeksz, morzsásítva (gyõri keksz vagy zabkeksz is jó, de nekem nagyon jól passzolt a gesztenyéhez ez az enyhe fûszeresség)

75 g vaj/Rama olvasztva



Sajtkrémes részhez:

250 g mascarpone

1 dl tejföl

80 g cukor

1 zacsi vanillincukor

1 ek. liszt

200 g gesztenyemassza

2 db kicsi tojás


A gesztenyemasszák általában 250 grammosak, úgyhogy azt, ami megmaradt, próbáljuk meg megtartani díszítéshez. Jó, meg is ehetjük. Jó, én igazából csak egy kisebb darabot hagytam, ennek a kis tortának a tetejére az is elég volt. :)

Szóval: sütõ 165 fokon elõmelegítve, kapcsos tortaforma leterítve sütõpapírral, majd körbetekerve alufóliával (itt írtam már róla, hogy miért kampányolok emellett). A kekszet morzsásítani lehet késes robotgéppel, vagy jól záródó zacsiban sodrófával ütögetve, ez utóbbi mókásabb. Kezdõdhet a gyurmázás: a vajat olvasszuk fel és keverjük össze a kekszmorzsával. Amikor olyan az állaga, mint a vizes homoknak, akkor  már jó, és mehet is a formába. Én a forma szélére is fel szoktam nyomkodni egy kis peremet. 8-10 percre mehet a sütõbe, majd kivesszük hûlni. Sütõt hagyhatjuk bekapcsolva, úgyis megy vissza nemsokára még egy körre.

A sajtkrémes részhez nincs más dolgunk, mint összekeverni a mascarponét a tejföllel, a cukorral, a vanillincukorral, majd jöhet egy kanál liszt, és végül a gesztenyemassza. A két tojást egyenként, a legvégén keverjük hozzá, és mindkettõnél 1-1 percig még kevergessük a masszát azzal a robotgéppel, hogy szépen elvegyüljön minden mindennel. Ezt a keveréket öntsük a kekszrétegre, és mehet is a sütõbe. Kb. 30-35 perc elég neki. Ilyenkor ha megrázzuk a formát egy kicsit, akkor a közepe még beremeg, de ez pont így jó, zárjuk le, és hagyjuk a tortát a sütõben kihûlni. Tegyük hûvösre pár órára, vagy akár egy egész éjszakára. Én most este sütöttem (a változatosság kedvéért :p ), így reggelig bent hagytam a sütõben. Tökéletes állaga lett!


10


Nem egy nagy kunszt ez a sajttorta, csak valamiért (gondolom a neve miatt) ijesztõnek tûnik. Bátran csapjunk bele, kezdõk is, eddig csak nagyisütijeit sütögetõk is, hajrá!

Egy másik ízesítésû sajttortát itt találtok! És gyertek, játsszatok velem: a játék igazán egyszerû és 3féle kekszbõl álló csomagot nyerhettek!


4






Hasonló bejegyzések:




Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta
Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta


19
Banoffee sajttorta


1
Mandulás piskótatekercs trüffelkrémmel


photo 03
Oreo-s brownie torta




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/01/14/ge...

sponsored links

Keres?s