Gesztenyés bejgli

2014-04-16

sponsored links

Bejglit nem feltétlenül csak karácsonykor szokás sütni, nagyon jól tud esni az húsvétkor is. Ezen okból szeretném bejegyezni a karácsonyra sütött mákos bejgli és diós bejgli után a gesztenyés bejglit, amely ugyanúgy készült mint az elõzõ kettõ, csak a töltelék más.

Ezt a tölteléket Andrásom miatt választottam, õt szerettem volna meglepni életem elsõ gesztenyés bejglijével. Rajta kívül egyébként mindenki más is kedveli a gesztenyét a családban, csak én nem. De ahogy öregszem, szerintem szépen lassan rászokok én is. :)




A hat rúdból kettõ lett gesztenyés, de ahogy eddig leírtam, most is leírom a hat rúdhoz való hozzávalókat:
90 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss élesztõ (én ez utóbbit használtam)
2 tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz
1 tojás a kenéshez

A gesztenye töltelékhez:
50 dkg gesztenyemassza
0,5 dl tejszín


A tölteléket nagyon könnyû elkészíteni, ugyanis csupán össze kell keverni a gesztenyemasszát a tejszínnel.

A tésztával a már korábbiak szerint jártam el:

A lisztben elkevertem az élesztõt, hozzáadtam a porcukrot, a vajat, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt, és a tojássárgáját. Jól összegyúrtam.
A 6 rúd érdekében elosztottam a tésztát 6 egyenlõ részre és egymás után kb. 21 x 28 cm-es téglalapokká nyújtottam. Mindegyiket megkentem a megfelelõ töltelékkel - 2 diós, 2 mákos és 2 gesztenyés készült - majd a tészta széleit kissé felhajtottam és feltekertem mindet. Tepsikbe rendeztem a tekercseket. Mindezt a délelõtt folyamán tettem meg.

Délután, úgy 3-4 órával késõbb megkentem a tetejüket felvert tojássárgájával és újabb 3-4 órát hagytam száradni. Ekkor lekentem tojásfehérjével is. Ez azért fontos, hogy szép, márványos legyen a bejgli. Sütés elõtt villával jól megszurkáltam a rudakat, amilyen mélyen tudtam. A száradás közben hûvös kamrában tartottam a bejgliket. Meleg helyen nem szabad pihenni hagyni, mert túlkelnek. Még aznap este megsütöttem mind a 6 rudat 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 30-40 perc alatt.

Nem volt elég nagy tepsi, be kellett kanyarodniuk :)

Nemcsak Andrásnak, hanem a család többi tagjának is izlett a gesztenyés bejgli, így biztosan elkészítem máskor is. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/04/geszte...

sponsored links

Keres?s