Gesztenyemousse & feketeribizli fatörzs

2017-12-13

sponsored links



Minden karácsonykor készítek fatörzstortát: akár a nálunk hagyományosabb piskótatekercs-alapút vagy franciásabb vonalon mozogva B?che de Noël-t formában fagyasztva. Ennél a változatnál a töltelék gesztenyemousse lett a nyáron készült feketeribizli-borsos feketeribizli-lekvárommal kombinálva - helyette természetesen bármilyen savanykás lekvárral el lehet készíteni (pl. meggy, pirosribizli, málna). A díszítésnél pedig izgalmas texturált csokiköpenyt választottam most, amihez semmilyen extra eszközre nincs szükség, csak egy darab sütõpapírra.

Hozzávalók:

Kakaós piskóta:
(Széll Tamás receptje alapján)
- 3 tojás sárgája
- 3 egész tojás
- 110 g porcukor
- 3 tojásfehérje
- 40 g világos nádcukor
- 40 g liszt
- 35 g holland kakaópor
- egy csipet só

Töltelék:
- 250 g natúr gesztenyemassza (ha cukrosat használunk, csökkentsük a cukor mennyiségét!)
- 65 g nádcukor
- 65 g tej
- 3,5 lap (7 g) lapzselatin
- 15 g rum
- 250 g habtejszín
- 4-5 ek. feketeribizli-lekvár

Csokiköpeny:
- 120 g étcsokoládé
- 20 g fehér csokoládé
- jó késhegynyi matcha por



A kakaós piskótához a sárgákat, az egész tojásokat és a porcukrot kihabosítom kézi habverõ segítségével: ez jó pár percig eltart, ezalatt az idõ alatt a massza térfogata a többszörösére nõ. A fehérjéket szintén habbá verem a nádcukorral. A fehérjés habot két részletben, óvatosan összeforgatom a tojássárgás habbal. Majd két részletben beleszitálom a liszt, kakaópor és só keverékét, és óvatosan a habba forgatom. Egy nagy gáztepsit (kb. 32x40 cm) kibélelek sütõpapírral, és ebbe öntöm-egyengetem el óvatosan a piskótatésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 12-15 perc alatt készre sütöm. Ahogy kisült, lehúzom róla a sütõpapírt, és egy tiszta sütõpapírra vagy konyharuhára fektetem, majd a sütõpapírral vagy konyharuhával együtt felcsavarom. Így hagyom kihûlni.

A gesztenyemousse-hoz a cukrot a tejjel forrásig melegítem, majd feloldom benne az elõzõleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. A zselatinos-cukros tejet a gesztenyemasszára öntöm, és botmixerrel egynemûvé dolgozom. Hozzákeverem a rumot is, majd két részletben hozzáadom a felvert tejszínhabot. Érdemes most stabilabb állagúra felverni a tejszínhabot, majd kézi habverõvel lazán a gesztenyés részhez keverni. 

A feltekert piskótát kitekerem, majd megkenem egyenletesen feketeribizli-lekvárral. Kb. másfél-két centi vastagon elterítem rajta a mousse-t is (egy kevés valószínûleg ki fog maradni belõle), majd kb. fél órára hûtõbe teszem a mousse-szal megkent piskótát, hogy kicsit szilárduljon a mousse (ne kössön azért teljesen a zselatin!). Ekkor feltekerem a piskótát óvatosan, nem szorosan, majd minimum három órára hûtõbe teszem.

A csokiköpenyhez az étcsokoládét megolvasztom és temperálom. Vágok egy akkora darab sütõpapírt, aminek a hossza megegyezik a fatörzsével, a szélessége pedig akkora legyen, hogy ha belecsomagoljuk a fatörzset, akkor majdnem teljesen körbeéri. A sütõpapírt alaposan összegyûröm, majd kisimítom - ez adja majd a mintát. A temperált csokoládét kenõkés segítségével egyenletesen elterítem a gyûrt sütõpapíron, majd a közepére fektetem a fatörzset (a teteje legyen alul), és ráhajtom két oldalt a sütõpapírt, azaz becsomagolom. Tálcára teszem, és hûtõbe rakom. A díszítéshez a mohát imitáló zöld foltokat ugyanígy készítem: a matcha porral színezett fehér csokit temperálom, majd gyûrt sütõpapírra simítom. Hûtõbe teszem, majd amikor megszilárdult, szabálytalan darabokra töröm. Miután az étcsokoládé megszilárdult, óvatosan lehúzom a csokiburokról a sütõpapírt, majd kevés olvasztott csokival itt-ott ragasztok rá zöld csokilapocskákat. Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni. 



Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2017/12/gesz...

sponsored links

Keres?s