Gasztro fogadalmak és zöldséges sajtszószos mini pite

2014-01-06

sponsored links

Ti tettetek újévi gasztro fogadalmat? Nekem 2013-ban végre sikerült rendbe tennem  a receptgyûjteményemet, amibe az eddig össze-vissza kallódó, legalább 300 receptkártyámat, és még annál is több, újságokból kivágott receptemet tudtam rendszerezni. A receptmagazinjaim nagy részét elajándékoztam  - valószínûleg az összes hátralévõ életemet a konyhában tölthetném, ha meg szeretném fõzni a bennük található finomságokat? Nem terveztem, hogy új receptkönyvet vásárolok, s bár magamnak nem vettem egyet sem, ajándékba viszont annál többet kaptam tavaly. Mivel kicsi fiammal, B.-vel egyre több vega és vegán ételt fogyasztunk, ezért nagy sikert aratott mindegyik, így most már közel 60 szakácskönyv sorakozik a polcomon.

recept könyvek

Februártól eggyel többen leszünk a családban (kisöcsi érkezik), tehát nem fogunk unatkozni. És valószínûleg egyre kevésbé fogunk. Éppen ezért 2014-re nem tettem újévi fogadalmat, inkább több szabadidõt, erõt és kitartást kívánnék magamnak erre az évre. Két pici mellett nehéz lesz, de igyekszem majd minél több finomságot, receptet megosztani veletek. Szuper karácsonyi gasztro ajándékaim, mint például az új kuktám (amit épp most tesztelek), és a vadiúj robotgépem (karácsonykor a házi nutella már ezzel készült) a segítségemre lesznek, hogy meggyorsítsák a munkámat.

pite 4 

Õsszel megkaptam a vegetáriánus szakácsmûvészet királynõjének, Rose Elliotnak könyvét. A nagy vegetáriánus szakácskönyv tele van változatos vegetáriánus recepttel (több mint 1000 vegetáriánus és vegán receptet tartalmaz). Karácsony óta csak könnyû ételeket kívánok, ezért ebbõl a könyvbõl készítettem ezt a zöldséges tortácskát, brokkolival, zöldségkeverékkel és sajtszósszal.

A gyorsaság kedvéért használhatunk fagyasztott zöldségeket is és kész, omlós tésztalapokat is, gyorsan elkészül és nagyon finom!



pite 3

Hozzávalók 4 mini pitéhez

4 db 12 cm-es formában, elõsütött omlós tésztaalap

500 g zöldségkeverék (pl. répa, brokkoli, hagyma, karfiol, póréhagyma)

25 g vaj

25 g sima liszt

270 ml tej (növényi tej is használható)

60 + 60 g reszelt sajt

1/2 tk mustárpor

só, frissen õrölt fekete bors

1. Elõmelegítem a sütõt 180 fokra (gázsütõn 4-es fokozat). Forrásban lévõ sós vízben elõfõzõm a zöldségeket fogkeményre, majd lecsepegtetem.

2. Elkészítem a szószt, felolvasztom a vajat egy lábasban, hozzákeverem a lisztet, 1-2 percig sütöm, majd apránként öntöm bele a a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besûrítem.

3. Hozzáadom a reszelt sajtot (60 grammot) és a mustárt, majd a zöldségeket. Sózom, borsozom, és ráhalmozom az elõsütött tortaalapra. (Én leveles tésztát használtam, és kb. 10-15 percig elõsütöttem szintén 180 fokon).

4. Meghintem a maradék reszelt sajttal, és aranybarnára sütöm kb. 20-25 perc alatt.






Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/01/06/ga...

sponsored links

Keres?s