Garnélarák - sütõtök - ceruzabab
sponsored links
Egyik legfinomabb összeállítás a garnélarák-sütõtök-zöld ceruzabab amelybõl gyakran készítek levest. Amikor megkezdõdik a sütõtök szezon, többnyire már lecseng a zöldbabé, illetve friss változatához csak kevés helyen juthatunk hozzá. A leves ha nagyon sûrûre fõzzük már currynak nevezhetõ, és fõtt jázmin vagy basmati rizzsel fogyasztható.
4 adaghoz
2 dl zöldségalaplé (ha húsevõknek készül csirkealaplé)
2 evõkanál mogyoró olaj
30 dkg sütõtök közepes kockákra vágva
20 dkg zöld ceruzabab 2-3 cm es darabokra vágva (egészben is hagyható, nagyon látványos!)
1 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál római köménymag
1/2 teáskanál görögszéna mag
1 teáskanál kurkuma
1 db zöld chili paprika
1/2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
2 evõkanál bazsalikomlevél
2 evõkanál koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje
1/2 teáskanál õrölt szerecsendió
1,5 dl kókusztej
14-18 db kis garnéla
1/2 zöldcitrom leve és héja
A felmelegített olajban megpirítjuk a fûszereket, beletesszük az apróra vágott hagymát, gyömbért, fokhagymát, és fedõ alatt, idõnként megkeverve teljesen puhára pároljuk. Felöntjük a zöldségalaplével, beletesszük a sütõtököt, a babot, és puhára fõzzük.
Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk, majd jöhetnek a garnélák, de már csak 3- 4-5 percig fõzzük attól függõen nyersek, vagy elõfõzöttek-e. Ízesítjük az összevágott zöld fûszerekkel és a zöldcitrom levével és héjával.
A tálakba kimerve még ha szeretjük durván összevágott koriander zöldjével megszórjuk a tetejét.